• Пет разрушителни тенденции, които ще ни накарат да се замислим

  Сътресенията са почти винаги непредсказуеми; въпреки всичко, ако можехме да ги предвидим, нямаше да са толкова разрушителни. Понякога обаче е възможно да усетим посоката на промяна и да бъдем сигурни, че предстои нещо голямо. Ето и пет „game-changers”, които ще са от значение за бъдещето.
 • Търсят се: Иновативните бизнеси в България

  За трета поредна година най-креативните и прогресивни бизнеси ще бъдат отличени в b2b Media Awards Компаниите, които променят себе си и по този начин работят, за да променят и средата са във фокуса на това издание на Годишните награди на b2b Media. Набирането на кандидатури продължава до 30 юни 2017
 • Нова функция ще предотвратява кражбата на профилни снимки във Facebook

  Профилната снимка е първото нещо, което другите виждат за нас в социалната мрежа. Именно заради това трябва много внимателно да подбираме как ще представим себе си във Facebook. Другата неприятна тенденция е чужд човек копира и открадне профилната снимка и да започне да я използва без знанието ни в интернет.
 • ЕС заделя въздушно пространство за дронове

  Обезопасените коридори U-space ще влязат в сила през 2019 годинаЕвропейският съюз планира да задели през 2019 г. въздушно пространство U-space за безпилотни летателни апарати (дронове), съобщиха официално от Брюксел.
 • eSIM - бъдещето на SIM картите

  Какво представляват eSIM картите и кога ще заменят познатите ни досега карти? Електронни SIM карти ще заменят познатите ни досега SIM карти. Около тази идея са се обединили от Apple и Samsung. Този означава, че производителите се присъединяват към мобилния бизнес, като използват електронните SIM карти за смартфоните си, което
 • Великобритания регистрира гражданите на ЕС преди Brexit?

  Мярката ще засегне около 3 милиона душиВеликобритания планира да въведе регистрация за гражданите на Европейския съюз преди Brexit, за да може да уреди статута им след напускането на ЕС. Мярката ще обхване около 3 млн. души, пише британският вестник "Гардиън". Предложението тепърва ще бъде обсъдено по време на преговорите между
 • Ще снимат филм по сериала Downton Abbey през 2018

  Феновете на сериала “Имението Даунтън” имат повод за радост. Отдавна се носят слухове за неговото филмиране, но ето, че вече е потвърдено – снимките започват през 2018 година.Майкъл Еделстайн, президентът на NBCUniversal International Studios обяви новината, като коментира, че има планове да събере за филма 20 актьори от участвалите в сериала.
 • WikiLeaks пусна поредната порция секретни документи на ЦРУ

  Brutal Kangaroo прониква във физически изолирани компютри WikiLeaks (Уикилийкс) пусна поредната порция секретни документи на ЦРУ – този път от Brutal Kangaroo. Това е проект с пакет с инструменти за Microsoft Windows, който е насочен към затворени мрежи на различни организации, в които не е разрешен прекия достъп до компютрите.
 • 1 Пет разрушителни тенденции, които ще ни накарат да се замислим
 • 2 Търсят се: Иновативните бизнеси в България
 • 3 Нова функция ще предотвратява кражбата на профилни снимки във Facebook
 • 4 ЕС заделя въздушно пространство за дронове
 • 5 eSIM - бъдещето на SIM картите
 • 6 Великобритания регистрира гражданите на ЕС преди Brexit?
 • 7 Ще снимат филм по сериала Downton Abbey през 2018
 • 8 WikiLeaks пусна поредната порция секретни документи на ЦРУ
 • Коментар
 • Коментар
 • Анализ

Какво се получава, щом са заемат иноватори-чиновници

ЗАЩО НЕ ТРЯБВА ДЪРЖАВАТА ДА ХАРЧИ ПАРИ ЗА ДА СЪЗДАДЕ СОБСТВЕНА ПЛАТФОРМА ЗА ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ Най-лесно ще ме разберете ако ви разкажа историята на Quaero. Накратко:През април 2005 Жак Ширак

УНСС, ние в коя година сме?

Случката в УНСС е срамна, ужасяваща и много важна, защото: 1. Ректорът на УНСС, Стати Статев, веднага е предложил два варианта за решаване на ситуацията, по негови думи. И двата

За какво е волята, ако посоката не е вярна

Защо няма да отида довечера на протестния марш?Бях на първия, преди няколко седмици, защото съм ЗА европейско правораздаване, защото съм ЗА реформи в съдебната система, защото съм наясно, че състоянието

Реклама

Представяме ви:

Публичният и частният сектор дискутираха иновациите в градската среда на международен форум
Експерти и специалисти от най-високо ниво презентираха иновативните решения за градската среда и бъдещите проекти, които ще променят нейния облик по време на Международната конференция „Smart Buildings, Smart City, Smart Economy“, организирана от b2b Media.

Публичният и частният сектор намериха комуникационните мостове нужни за създаването на нови продукти и стратегии за развитието на иновациите и урбанистичните центрове.

Доктор Анна-Мари Виламовска, секретар на президента на Републиката относно иновационната политика и Н.П. Шин Менг-хо, посланика на Република Корея в България споделиха опита и практиките в България и чужбина относно развитието на иновациите.

„Естественият домакин на иновациите са градовете. Близо 70 процента от световното население живее в тях. Президентът Плевнелиев има концепция относно ефективността и енергийна политика, която гласи, че най-добрата енергия е спестената енергия. За иновативна и съвременна България трябва да сме уверени, че имаме таланта да развиваме индустрии, които са били успешни и могат отново да бъдат водещи за Балканите.“ - сподели доктор Виламовска.

Публичният и частният сектор дискутираха иновациите в градската среда на международен форум
„Според „Inovation Union Scoreborard 2015“, Корея е най-иновативната страна в света. „Креативната икономика“ е мотото на корейското правителство. Миналата седмица София Тех Парк и корейската фондация Innopolis подписаха меморандум за коопериране от началото на 2016 г. Вярвам, че всичко зависи от нас, хората, да откликнем на предизвикателствата и да бъдем промяната към по-добро“. - коментира Н.П. Шин Менг-хо, посланик на Република Корея в България.

Публичният и частният сектор дискутираха иновациите в градската среда на международен форум

Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции и Десислава Йорданова, съветник на министъра в Министерството на регионалното развитие и благоустройството презентираха напредъка, постигнат от правителството в насърчаване на „Смарт“ икономиката и постиженията в партньорство с ЕС за енергийни проекти и програми.

„Ноу-хау се състои от два елемента - „Зная“ и „Как“. „Как“ се свързва с инвестициите, а „Зная“ е образоването, което също е инвестиция. Следователно иновациите се равняват на инвестиции на квадрат. Трябва да се фокусираме първо към по-малките цели на „Умните сгради“ и „Умните градове“, а в последствие това ще доведе до големите промени на „Умната икономика“. - коментира Янев относно стратегиите за развитие на икономиката.

Публичният и частният сектор дискутираха иновациите в градската среда на международен форум
През последните няколко месеца МРРБ работи активно в няколко насоки: повишаване на енергийната ефективност на многофамилните сгради, законодателни промени за енергийна ефективност, а от скоро и по национален план за подобряване на енергийните характеристики на сгради държавна собственост. Енергийната ефективност е приоритет за правителството. Вярваме, че с общи усилия скоро градската среда у нас ще подобри своя вид и ефективност“. - отбеляза Десислава Йорданова.

Публичният и частният сектор дискутираха иновациите в градската среда на международен форум

Елица Панайотова, изпълнителен директор на „София Тех Парк“ коментира българския потенциал за развитие:

„Смарт“ не означава само „умен“, а също креативен и изобретателен. Терминът съчетава повече от това да имаме знанията и законите. София Тех Парк ще бъде адреса на иновациите. Целта е да създадем среда, която да подпомага иновациите, технологичния трансфер и контакта между хора с идеи. България има потенциал да се превърне в технологичен център на Балканите, ако оползотвори човешките ресурсите, с които разполага“.

Публичният и частният сектор дискутираха иновациите в градската среда на международен форум

Панел едно наблегна на стратегиите и практиките за развитие и „Смарт“ решенията в голям мащаб. Пламен Жечев, от Сиско България впечатли публиката с презентация за Internet of Everything (IoE). Днес това е само концепция, но някой ден всеки един предмет и човек ще се свърже в глобална система за споделяне и управление на информацията.

Панел две бе специализиран в решенията за строителството на бъдещето и оптимизацията на живота на сградите. Бистра Папазова, изпълнителен директор на coBuilder Bulgaria представи цялостна система за създаване и управление на потока от информация - BIM. Бисера Иванова, изпълнителен директор на Фасилити Оптимум България разкри как може да се постигне пълна оптимизация на една сграда чрез имплементиране на „Смарт“ технологии и екологични решения.

В панел три публиката прояви висок интерес към презентациите на градовете лидери, предприели преминаването от старите модели на управление към интегрираните модерни решения за градската система.

Националната компания индустриални зони, представена от Николай Ценков, председател на Борда на директорите представи напредъка в развитието на градските производствени зони. Голям интерес събра презентацията на Столична община и тяхната „Интелигентна система за управление на градската среда и трафика“. 160 кръстовища ще бъдат модернизирани в София с „умни светофари“ до края на 2016 г. Красимир Стойчев, зам. кмет по Финанси, бюджет и икономика на община Бургас представи цялостния проект за модернизация и имплементиране на „Интегриран Градски Транспорт“. Община Благоевград представи напредъка по програмата за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради и постигнатите успехи.

В последния четвърти панел Chariot Motors представиха техния електрически-автобус. Tickey впечатли с решение за електронни билети, последвано от презентацията на Николай Недялков, специалист информационни и комуникационни технологии относно предизвикателствата при преминаване от една система за таксуване към друга.

По темата за „смарт“ технологиите в нашите домове Melissa Climate представи устройство за управление на климатика, което ще революционизира начина му на употреба и може да спести до 25% от разходите за електричество. За финал Министерство на икономиката представи своята политика в областта на творческите индустрии, която задържа интереса на присъстващите до последния момент.

Всички презентации от събитието можете да намерите на: smart.b2bmedia.bg

Снимки от събитието ще намерите на: Facebook.com/Smart.b2bMedia

Официални гости:

Д-р Анна-Мари Виламовска, секретар на президента на Република България за иновационна и здравна политика;
Н.П. Шин Менг-хо, посланик на Южна Корея в България;
Елица Панайотова, изпълнителен директор на "София Тех Парк";
Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции;
Десислава Йорданова, съветник на министъра в Министерство на регионалното развитие и благоустройството;

Партньори:

CCI France-Bulgarie, AHK Bulgarien, Bilateral Chamber of Commerce Bulgaria-Romania, Facility Optimum Bulgaria, Tickey, Chariot Motors, Nemetschek Bulgaria, Savanto, The Chamber of Architects in Bulgaria, Bulgarian Facility Management Association, Bulgarian Water Association ,UNGC Network Bulgaria, Silicon Drinkabout - 100%, Software University, New Bulgarian University, BAIT, Interimage, Kaldata.bg, Imot.bg, Offnews.bg, Manifesto.bg

Новини

 • 1

Съвети

Анализи

 • Абитуриентите и нашествието на носиите

  Защо все повече абитуриенти обличат народни носии? Нима отказват модерността и се връщат на село? Не е ли странно, че тъкмо в момента, в който

 • Неприятни истини за джамиите

  Много ме е яд на всички онези мюсюлмани, които разкрасяват случващото се в германските джамии, пише блогърът от турски произход Акиф Шахин и разказва какво

 • Сценарий за пиеса с главен прокурор

  Пролог: Главен прокурор прави референдум. С основен въпрос: “Искате ли да има повече стабилност, да се накаже престъпността и да се въздаде справедливост, като се

 • Защо трябва да се смени философията на пенсиите

  Увеличението само на минималната пенсия, реално не е толкова нелогично. Да обясня защо.

  В момента около половината от пенсиите се плаща от осигуровки. Другата половина - от данъци.

 • Може ли изкуството без държавата

  След като направи адски много пари от Game of Thrones франчайза, George R.R. Martin (чиито блог чета, чакайки да каже нещо за 6-тата книга) се е заел

 • ГоУема демокрация, гоУемо нещо

  Проблемът със задкулисното разбиване на Реформаторския Блок и самоизхвърлянето на десницата от парламента ще избуи в целия си блясък след няколко месеца, когато ще се избира Висш

 • 1