Mалко за данъците

У нас за вдигане на данъците се говори меко казано неинформирано. Дискусията е на основа на някаква измислена идея за лява справедливост, която постановявала да се наказват с глоби през преките данъци по-високо квалифицираните и предприемчивите, и респ работодателите. Свръх богатите е ясно, че повишаване на преки данъчни ставки върху труда не ги лови. Та тази идея за "социална справедливост" бе експериментирана у нас в крайната си форма - тоталитарен социализъм - в продължение на половин век. Резултатът - всички обедняха.

Вдигането на преки данъци би могло да се дискутира смислено само в два най-общи случая:

1. При много силно и продължително прегряване на икономиката (или балониране на определен сектор) с цел известно забавяне на темпото и трупане на резерви за низходящия цикъл, респ без да се увеличават фискалните разходи;

2. При неотложни разходи за отбрана, да речем при сериозен риск от война. Това би следвало да е единствения случай, когато данъци се вдигат за да се финансира разходната част на бюджета.

Разбира се, картината е по-комплексна, но идейните принципи са тези. Ако погледнем най-близката история на икономическите практики близо до нас - от другата страна южната ни граница - ще видим ясно контрапродуктивността на вдигането на данъците, особено в условията на икономическа криза. За Гърция щеше да бъде много по-полезно, ако и беше предложена данъчна реформа, подобна на българската, с оплоскостяване и намаляване на данъчното бреме.

В България в момента сме много, много далеч и от двете хипотези за вдигане на данъчни ставки. Всяко усложняване на данъците върху труда чрез прагове и диференцирани ставки само може да влоши така или иначе незавидното състояние и тренд на пазара ни на труда. Ще увеличи неминуемо корупцията заедно с прилагането на двойни стандартни на отчетност и счетоводство. Това не само ще оскъпи и усложни работата на НАП, но естествено ще удари събираемостта и ще направи агенцията по-неефективна. Ще усложни живота и счетоводствата на множество бизнеси и предприемачи. Ще забави допълнително темпото на крехкия ни растеж.

Същевременно, у нас успешно сме разширявали разходната част на бюджета като сме финансирали тази експанзия с допълнителна експанзия и от към приходната част - с намаляване на данъците. Вудуикономикс? Едва ли. Когато икономиката расте здравословно, данъчните приходи също растат здравословно, събираемостта се подобрява при сваляне на ставките и опростяване на системата, и хазната се пълни.

Да се глобява високо квалифицирания и по-скъпо платен труд в страна, където тъкмо изтичането на младост и мозъци е критично, а квалификациите на работната ръка (и ум) вече са най-острия проблем за икономиката и пазара - това не е популизъм, нито е "ляво". Това е безумие и фискално самоубийство.

Реклама

Представяме ви:

  • IT индустрията у нас има потенциал за по-голямо развитие

    Моя идея е да бъде създаден общоевропейски механизъм за координация при кибератаки с централно звено в Брюксел и мрежа от центрове във всички държави-членки, сподели Мария Габриел в специално интервю за b2b Media по-малко от месец след като зае пос...
  • У нас идват инвеститори с визия

    В момента работим по 21 нови проекта на обща стойност над 834 млн. лв., които се очаква да разкрият над 2100 нови работни места, коментира Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции, в специално интервю за b2b Media....

Коментари

Реклама

Още анализи:

Още новини: