А трябват ли ни изобщо изтребители

Когато се водят разгорещени спорове за това какви самолети за военновъздушните сили трябва да си купим, задава ли някой следните два въпроса:

1. Трябва ли въобще да купуваме самолети?

2. Необходима ли са ни военновъздушни сили? И ако да, какви?

 

Не твърдя, че не трябва да купуваме самолети или че трябва да закрием ВВС, питам единствено дали си задаваме двата въпроса. Всеки голям разход е основание да преосмислим активите си. Ако ти е време да си купиш кола, разумно е да се запиташ дали е по-смислено да се придвижваш по друг начин.

С обществен транспорт. С такси, велосипед или пеша. Когато се местиш в нова къща, може да се запиташ дали да си подновиш абонамента за кабелен телефон. Когато се каниш да похарчиш няколко милиарда за самолети, за да гарантираш националната си сигурност, разумно е първо да се запиташ кои са основните заплахи за националната ти сигурност. Когато си отговориш на този въпрос, тогава е ред да отговориш и на следващия - как най-добре ще защитиш националната си сигурност. Отговор от типа "ама как без бойна авиация" е идентичен на възклицанието "ама как без атомна централа" или "ама как цирк без лъв".

Не твърдя и че България трябва да свива разходите си за отбрана. Нека харчи 2% от БВП. Но да ги харчи по начин, който най-добре гарантира националната ни сигурност. И тук отново се връщаме на въпроса - кои са основните заплахи за националната ни сигурност и кой е най-добрият начин да се справим с тях?

Реклама

Представяме ви:

  • IT индустрията у нас има потенциал за по-голямо развитие

    Моя идея е да бъде създаден общоевропейски механизъм за координация при кибератаки с централно звено в Брюксел и мрежа от центрове във всички държави-членки, сподели Мария Габриел в специално интервю за b2b Media по-малко от месец след като зае пос...
  • У нас идват инвеститори с визия

    В момента работим по 21 нови проекта на обща стойност над 834 млн. лв., които се очаква да разкрият над 2100 нови работни места, коментира Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции, в специално интервю за b2b Media....

Коментари

Реклама

Още анализи:

Още новини: