Черно-бяло образование и черно-бели коментари

Това с черно-белите и цветни учебници за различни деца съвсем не е лоша идея. Предлагам да я доразвием:
- Розови за момичетата, сини - за момчетата
- Бели букви на черен фон за децата от малцинствата
- Позлатени за наследниците на мутрите
- По два пъти всеки текст за разсеяните
- Само с рисунки на чушки и домати за децата на веганите

Всъщност, изобщо не е смешно 
Alexander Christov

 През 2009 г. създадохме за МОН съвършено безплатен за децата дигитален учебник,който да се разпространява до всички "мейлом".Няма бедни и богати. 8 години по-късно се печатат отделни хартиени учебници за бедни и за богати. Вместо напред, ЛЕТИМ назад. П.С. Еврокомисарят "ни" е по дигитализацията.
Борис Ангелов


А може ли разни издателства да престанат да се подиграват с хората и децата? Не може ли да има електронни учебници на достъпни цени, а не всяка година ново издание, което да им пълни джобовете. И хайде да върнем образованието в училищата, а не в домовете на частните учители.
Iva Mihailova"Черно-бели учебници" риалити версия на Игрите на глада. Съвсем логично е да се появи и извънредно издание, наръчник /в цветовете на дъгата/. В унисон с напредналите европейски практики за сексуалнонеустановилите се първолаци, на които преди професионалната и последващите житейски ориентации да им се даде възможност еднолично, демократично да определят и сексуалната си принадлежност. 
Sonia MomchilovaСпоред мен онзи идиот от просветата, който е предложил черно-бели учебници за по-бедни, трябва да го разчекнат публично. Удивен съм как няма бурна реакция още. Та това е взривяване на основни норми в обществото, конституцията, демокрацията въобще. Как ще делиш децата на две категории? Държавата няма пари да субсидира учебници ли? Я си представете децата в един клас, част от тях с "евтини" учебници как ще се гледат с другите? Къде са либералните талибани да защитят равенството? Някой предлага сегрегация, расизъм дори, а всичко се изчерпва с шегички във Фейсбук. Защо топ редакторите от сутрешните блокове не намерят този кретен и да го поканят да си развие тезата? Да го заем кой е. Кои са. За такова нещо във Франция ще падне правителството.
Ivan BakalovДругарите отляво са се разплакали по повод това, че издателство Просвета са пуснали един и същи учебник на различни цени. Разликата в цената е от това, че единия учебник е ЦВЕТЕН - (12 лв.), а другия е черно-бял (9 лв.). Според тях това е сегрегация на по-бедните ученици и ще рефлектира върху възприятието за тях в класа.

Тъй като повечето от другарите нямат понятие от икономика, ще разясня:

Първо - по добре е детето да има черно-бял учебник, отколкото да няма никакъв, понеже семейството не може да си го позволи;

Второ - няма значение цвета на учебника, с изключение на няколко дисциплини (пример "Биология");

Трето - дали по-бедни или по-богати ще изберат цветен или черно-бял учебник никой не може да прецени, тъй като никой не знае нуждите на тези деца.

Четвърто - когато бях дете си взимах учебници "втора ръка", защото така или иначе ми трябваха за 1 година, мотивацията ми беше, че мога да похарча парите си за нещо по-смислено.

Заключение: Драги колеги отляво, съсредоточете се в другите проблеми на образователната система, които са много, вместо да подравнявате всички с един аршин.
Arkadi Sharkov


Министерството на образованието и науката не дели децата на бедни и богати, общата ни цел е образованието да дава равен шанс за успех на всички деца.
Наредбата за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала дава възможност учебниците от VIII до XII клас и по нива/нива от Общата европейска езикова рамка/ да се отпечатват при пълноцветен и при едноцветен печат.

Тази възможност е дадена, тъй като има предмети в по-горните класове, които не изискват задължително пълноцветен печат – например математика, физика, химия и др.

Всички учебници от I до VII клас се закупуват от държавата и са изпълнени при пълноцветен печат. Учебниците от VIII до XII клас се закупуват от родителите. Издателите и родителите имат право на избор и Наредбата на МОН само регламентира неговата свободна реализация.

Министерството на образованието и науката одобрява съдържанието, графичния дизайн и полиграфическото изпълнение на учебниците. Издателствата единствено носят отговорност за своите маркетингови послания
Denitsa Sacheva – зам. Министър на образованието

Реклама

Представяме ви:

  • Успешната компания на 21 век създава споделени стойности

    Д-р Марина Стефановае преподавател във Висшето училище по застраховане и финанси и в Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Паралелно със заетостта си в академичната област, Марина Стефанова е директор „Устойчиво развитие“ към Българс...
  • GDPR не е страшен

    В днешните дигитални времена ставаме свидетели как все повече личностната идентичност от физическа се измества към дигитална, коментира по повод новата регулация Християн Стоянов, мениджър „Бизнес развитие" в Канон България в специално инте...

Коментари

Реклама

Още анализи:

Още новини: