Мисли за новата икономика и бъдещето

Всички мислим за бъдещето. Съвременната мейнстрийм икономическа наука се базира на теорията за пределната полезност на благата, в която тяхната ценност е правопропорционална на тяхното търсене и обратно пропорционална на тяхното количество. Оттам почти всичко в икономиката се обяснява с търсене и предлагане. Основната аксиома, на която почива тази теория е, че благата са оскъдни.

 

Новите технологии обаче поставят на огромен стрес тази аксиома, а с това и цялата теория.

В информационната епоха основното благо - информацията и всички информационни стоки ( примерно филмите) са на практика  изобилни, а консумацията им почти безплатна.

С шеметни темпове се развиват ВЕИ и в обозримо бъдеще енергията ще бъде на практика изобилна и почти безплатна.

Развитието на 3D принтирането ще направи производството на много блага в бъдеще на практика безплатно, заради неограниченото им възпроизводство.

Роботизацията на огромна част от услугите на практика също ще ги направи безплатни.

Вече сме свидетели на ефектите от безплатните Open Source , Wikipedia , Blockchain.

Свидетели сме на преход към коренно различно общество и икономика в сравнение с доминиращия модел от времето на Индустриалната революция.

Редно е и нашето мислене да извърши своя преход.

Реклама

Представяме ви:

  • Мечтата да пресъздадеш Марлене Дитрих

    Вера Шандел е една от трите съвременни български емблеми на суинг музиката, които познаваме от триото  Sentimental Swingers. Франкофон по душа, родена в Кюстендил, израснала в Алжир, с кариера на финансист, от 2010 г. е на сцената. Избира музика...
  • Надя Маринова: Битката за талантите се води на много нива

    По време на конференция за Employer Branding на 24 ноември 2017 в Експо хотел София ще се дискутират най-добрите стратегии за управление на бранд репутацията, за изжраждане на работодателския имидж и най-успешно въведените програми за устойчиво разви...

Коментари

Реклама

Още анализи:

Още новини: