Мисли за новата икономика и бъдещето

Всички мислим за бъдещето. Съвременната мейнстрийм икономическа наука се базира на теорията за пределната полезност на благата, в която тяхната ценност е правопропорционална на тяхното търсене и обратно пропорционална на тяхното количество. Оттам почти всичко в икономиката се обяснява с търсене и предлагане. Основната аксиома, на която почива тази теория е, че благата са оскъдни.

 

Новите технологии обаче поставят на огромен стрес тази аксиома, а с това и цялата теория.

В информационната епоха основното благо - информацията и всички информационни стоки ( примерно филмите) са на практика  изобилни, а консумацията им почти безплатна.

С шеметни темпове се развиват ВЕИ и в обозримо бъдеще енергията ще бъде на практика изобилна и почти безплатна.

Развитието на 3D принтирането ще направи производството на много блага в бъдеще на практика безплатно, заради неограниченото им възпроизводство.

Роботизацията на огромна част от услугите на практика също ще ги направи безплатни.

Вече сме свидетели на ефектите от безплатните Open Source , Wikipedia , Blockchain.

Свидетели сме на преход към коренно различно общество и икономика в сравнение с доминиращия модел от времето на Индустриалната революция.

Редно е и нашето мислене да извърши своя преход.

Реклама

Представяме ви:

  • Криптовалутите ще свържат борсите и банките

    Повече ексчейнджи ще бъдат напълно регулирани и ще си партнират с финансови и държавни органи, коментира Паскал Таларидаот Джарвис Едж (Jarvis Edge) в специално интервю за b2b Media. Паскал Таларида, роден и израснал във Франция, е професионале...
  • Успешната компания на 21 век създава споделени стойности

    Д-р Марина Стефановае преподавател във Висшето училище по застраховане и финанси и в Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Паралелно със заетостта си в академичната област, Марина Стефанова е директор „Устойчиво развитие“ към Българс...

Коментари

Реклама

Още анализи:

Още новини: