Третата световна война е сега
На 20 януари 1993 г. Бил Клинтън става президент на САЩ. Студената война е спечелена, СССР се е разпаднал, Саддам Хюсеин е изгонен от Кувейт, икономиката на страната е най-голямата в света, а следващите по големина икономики са на Япония и ФРГ - верни васали на Америка. Китайската икономика е приблизително 13 пъти по-малка от тази на САЩ. Светът е готов за Pax Americana [1]. Както го разбира семейство Клинтън.

ПРЕДИСТОРИЯ


Pax Americana е другото наименование на глобализацията, която е на път да се превърне във водеща идеология на западния свят за следващите шест президентски мандата. А ако зависеше от семейство Клинтън, тази политика щеше да се запази и занапред. Глобализацията, или наричаната от други постмодерна либерална идеология[2] цели:

Отслабване на установения световен ред (семейства, общности, държави) чрез:

- ограничаване на силата и суверенитета на националните държави (вкл. антиционизъм, овластяване на малцинствата, мултикултурализъм)

- ограничаване на правото на частна собственост (напр. антидискриминационно законодателство)

- ограничаване на конкуренцията и свободната икономическа инициатива (напр. чрез държавни регулации, природозащитно законодателство, търговски санкции, усложнено данъчно и трудово законодателство)

- ограничаване на личната свобода - напр. свободата на словото (чрез налагане на политическата коректност и закони срещу езика на омраза), правото за носене на оръжие и др.

- подмяна на представата за традиционното семейство, като основна градивна единица на обществото


Поетапното заместване с нов световен ред чрез:

- въвеждане на универсална надрелигиозна ценностна система (вкл. феминизъм, ”джендър” идеология, ранно сексуално възпитание на децата, специални права за малцинства, права на престъпниците, права на животните и др.).

- поставяне на корпоративни монополи и администрации над демократично избраните правителства (напр. търговското споразумение TПТИ, ГРЕВИО, ЕСПЧ и т.н.)

- засилване на значението на непрозрачни, наднационални организации (напр. ООН, МТО, МВФ, Съвета на Европа) и движения

- засилване на ролята на администрациите и на безотчетни НПО във всички сфери на личния и обществен живот

Тези идеи възторжено се възприемат от скандинавските, немско- и френскоговорящите страни, които започват систематично и с изпреварваща бързина да ги налагат. Целта е създаването на свят с общ пазар и без национални граници [3]. И без Бог, разбира се. За постмодерния либерален елит на ЕС това е отдавна чаканата идеология, с която отново да могат да тръгнат на изток за Lebensraum [4], за евтини суровини и най-вече за стратегическа дълбочина.

За да успее в тази си политика, постмодерното либерално управление на САЩ променя една много важна доктрина - да не допуска обединените европейски сили да се наложат над Русия и да създадат конгломерат, който има потенциала да измести САЩ от водещото им положение в света [5]. Преломът е в средата на 2014 г., когато започва сериозното икономическо и политическо противопоставяне на ЕС (доминиран от Германия) с Русия. По времето на администрацията на президента Обама тези страни получават пълна подкрепа за икономическо, политическо и военно притискане на Русия. Подкрепата се изразява основно със силен долар (подкрепа за износа на ЕС към САЩ), ниски цени на петрола (намаляване на финансовите трансфери от ЕС към Русия) и политическа подкрепа за ЕС в Украйна.

По времето на президента Барак Обама основният инструмент за международно налагане на постмодерната либералната идеология е Държавният департамент на САЩ, воден от Хилари Клинтън. Тъй като постмодерните либерални идеи нямат електорална подкрепа в Америка, основният начин за налагането на тази идеология в САЩ е чрез Върховния съд, Департамента по правосъдие и подчиненото му ФБР.


СМЯНА НА КУРСА В САЩ


Но нещо се случи. Американския елит си създаде ясна представа, че глобализацията работи срещу САЩ. Благодарение на политиката на изгодни търговски споразумения срещу приемане на идеологическата хегемония на постмодерния либерализъм, САЩ бяха икономически обезкървени за сметка на експортиращи икономики като Китай и Германия. В резултат на тази политика китайската икономика вече е напълно съпоставима като БВП с американската, а около Германия се оформя един все по-монолитен ЕС с БВП надхвърлящ този на САЩ, и който отказва да влезе в подчинено икономическо положение спрямо САЩ [6]. Русия също дава заявка за по-сериозно участие на международната сцена. А в самата Америка населението е все по-недоволно от цената, която трябва да плаща за глобалистичните амбиции на лидерите си.

Така само за 24 години, след като спечелиха Студената война, и за първи път в историята си, САЩ са изправени пред толкова мащабно изпитание. В краткосрочна перспектива те трябва да решат вътрешнополитическите трудности и проблемите с Китай, но в средносрочна перспектива най-голямата заплаха за тях е икономически и политически конгломерат от ЕС (доминиран от Германия) и Русия. Пред лицето на тези две заплахи, администрацията на Тръмп, въпреки съпротивата на постмодерно-либералния елит, прави рязък завой в политиката на САЩ. Този рязък завой е и ще продължи да бъде свързан с много драматични събития. Първо във вътрешнополитически, но неизбежно и във външнополитически план.


Причините управляващият елит (особено от републиканската партия) в САЩ, да отхвърли постмодерния либерализъм са няколко:

- Вътрешнополитически: в САЩ има много голяма електорална база, която се противопоставя на постмодерните либерални идеи. С други думи - борбата с тези идеи гарантира преизбиране на републиканските кандидати в продължение на десетилетия (ефектът Рейгън).

- Икономически: поддържането на постмодерните либерални идеи е много скъпо удоволствие (да си спомним за интернационализма на СССР), за което американския бизнес не желае да плаща. С други думи - борбата с тези идеи ще стабилизира и запази водещата роля на икономиката на САЩ.

- Външнополитически: налагането на постмодерните либерални идеи стимулира икономиката на Китай и ще помогне на ЕС да се наложи над Русия като така създаде с нея общ пазар по европейските правила. Възникването на подобен конгломерат от човешки потенциал, територия и ресурси само по себе си е огромна, ако не и единствената истинска заплаха за домиращата роля на САЩ в света. Нежеланието на ЕС да подпише TTIP [7], строителството на "Северен поток 2" и намерението за изграждане на европейска армия [8] допълнително засилва американските подозрения за подобни амбиции. С други думи - борбата с постмодерния либерализъм ще затвърди водещата позиция на САЩ на световната сцена.

- В допълнение на описаните по-горе мотиви една обвързаност на външната политика на САЩ с една меко казана “прогресивна” идеология ограничава възможността за маневриране на световната сцена. Изглежда новата политическа линия се нарича Realpolitik.

БИТКАТА ЗА САЩ


Промяната на курса става въпреки ожесточената съпротива на постмодерния либерален елит, който почти напълно е овладял ключовите институции на САЩ.

"Петте страници, публикувани в петък (2 февруари 2018), съобщават за обезпокоителния факт, че ... ФБР е станало ... инструмент в ръцете на политическите противници на Тръмп. Това е неприемливо в едно демократично общество и трябва да алармира всеки ..." (WSJ)[9] Много вероятно тези факти да са били известни на екипа на Тръмп и преди година. Той дори го каза с насмешка, когато даваше пресконференция с Ангела Меркел: “поне едно нещо имаме общо - и двамата сме били подслушвани от администрацията на Обама” [10] 
Какво всъщност става в САЩ в момента?

Отговорът е, че тече основно овладяване на институциите на САЩ от консервативната част на Републиканската партия. Битката в Държавния департамент е приключила. Дошъл е редът на Департамента по правосъдие и подчиненото му ФБР. След излизане на горепосочената новина най-вероятно битката e вече във фаза окончателна победа на Доналд Тръмп. Индикация за това е паническия отговор на демократите [11].


КАКВО ПРАВИ ТРЪМП?


1. По отношение на свободната икономическа инициатива и конкуренцията. От встъпването си в длъжност Тръмп систематично и много решително започна война със законовите пречки пред свободната икономическа инициатива, премахвайки регулации и отхвърляйки много от съществуващите мерки за опазване на климата и околната среда, които сметна за вредни за бизнеса и гражданите на САЩ.


- На 30 януари 2017 г. президентът Тръмп подписа изпълнителна заповед, която изисква държавните агенции преди да въведат една нова регулация да премахнат две стари [12].


- На 2 юни 2017 г. той извади САЩ от Парижкото споразумение за климата. На въпроса “Защо?” президентът Тръмп даде прост отговор: “Бях избран да представлявам гражданите на Питсбърг, а не на Париж”.


- От идването на администрацията на Тръмп на власт Агенцията за опазване на околната среда на САЩ започва да работи за отмяна на плана за ограничаване на вредните емисии от електроцентрали [13].


- През март 2017 г. президентът Тръмп разреши започването на строителство на тръбопровода "Keystone XL", отменяйки решение на администрацията на Обама да блокира проекта по екологичнни причини [14].


- През октомври 2017 г. президентът обяви, че ще започне ново сондиране за нефт и газ в Мексиканския залив на площ с големината на щата Ню Мексико [15].


- През декември 2017 г. администрацията на Тръмп премахна изискването въгледобивните компании да доказват, че разполагат с финансовите ресурси да почистят всяко замърсяване, което причиняват [16].


С други думи Доналд Тръмп започна систематично да унищожава природозащитния бизнес модел, изнудващ държавата и спиращ свободната икономическа инициатива на бизнеса. С действията си в подкрепа на традиционните енергийни компании, той пресече надеждата на производителите на зелена енергия да получат монополно положение.


2. По отношение на разрушаването на установения световен ред (борба с националните държави и най-вече анти-ционизма).

- По време на предизборната си кампания през март 2016 г. Тръмп предложи да се засили сигурността по южната граница на САЩ и открито се противопостави на приемането на бежанци в Германия [17].


- На 6 май 2016 г., още преди да е спечелил изборите, Доналд Тръмп подкрепи Брекзит, казвайки, че за Великобритания е "по-добре" да бъде извън ЕС [18].


- На 6 декември 2017 г. администрацията на Доналд Тръмп призна Ерусалим за столица на Израел.

- По късно, през декември 2017 г., администрацията на президента Тръмп обяви драматично съкращаване на вноските в бюджета на ООН и УНИЦЕФ (в момента САЩ предоставят около ¼ от бюджета на ООН) [19].

- На 26 януари 2018 г. от Давос Доналд Тръмп директно заплаши да спре финансовата помощ за Палестинската автономия [20].


С тези си действия админстрацията на Тръмп нанесе директен удар върху постмодерно-либералния глобализъм и антиционизъм.


3. По отношение на разпространението на “прогресивните” социални идеи (феминизма, джендър идеологията, ранно сексуално възпитание на децата и др.) започнаха бързи промени.

С идването на администрацията на Тръмп започна радикално преструктуриране на основния проводник на тази идеология в международен план - Държавния департамент на САЩ. Примерите са много:

- В първата година от идването на администрацията на Тръмп на власт Държавният департамент се разделя с 60 на сто от посланиците си! [21]

- Драматично са намалени ресурсите за идеологическо влияние. Държавният секретар Рекс Тилърсън спира новите назначенията и предлага да се намали бюджетът с почти 30 процента [22] (на фона на увеличаващ се бюджет за отбрана). От тези съкращения най-засегнати са финансите на международната помощ [23]. На 23 май 2017 г. в официално изявление на Държавния департамент [24] се казва, че новите приоритети на международната помощ ще са борба с тероризма, подкрепа за Израел, опазване на националните граници, борба с международната престъпност и с разпространението на инфекциозни болести. В изявлението не се споменават програмите за овластяване на жените или усилията за борба с изменението на климата. Премахва се и директното финансиране за неправителствени организации, които обслужват “нишови мисии" [25].


- Тези действия са забелязани от критиците на администрацията на Тръмп. Водещи дипломати като Елизабет Шакелфорд подават оставка в знак на протест, че американското правителство "не успява да демонстрира ангажимент за насърчаване и защита на правата на човека и демокрацията" [26]. Бившият анализатор и стратег в Държавния департамент Стюарт Патрик заявява, че Белият дом полага добре координирани “усилия да се намали ролята на Държавния департамент във външната политика на САЩ и да се възпрепятства ... преследването на политики, смятани за глобалистични” [27]. В началото на 2018 г. Томас Шанон, последният високопоставен поддръжник на постмодерната либерална политика, напуска Държавния департамент. Либералната преса определя напускането му като тежък удар за Държавния департамент [28].


Действията на администрацията на Тръмп не се ограничават с Държавния департамент.

- Откроява се и негативното отношение на новата администрация в Белия дом към организацията на Джордж Сорос. На 22 октомври 2016 г. в Туитър Доналд Тръмп младши публично обвини Джордж Сорос в подклаждането на расовия конфликт във Фъргюсън [29]. На 7 ноември 2017 г. приближения на президента Тръмп сенатор от Айова Стив Кинг обвини USAID (Фондацията майка на Фондация „Америка за България”), че директно са прехвърляли държавни средства на организации, подкрепяни от Джордж Сорос на Балканите, за да разпространяват постмодерно-либерални идеи [30]. На 12 февруари 2018 г. Найджъл Фараж, най-близкият до Тръмп европейски политик, каза: “Вместо с Русия, пресата трябва да се занимава с това къде отиват милионите на Сорос” [31].


- На 21 ноември 2017 г. Доналд Тръмп забрани транссексуални да служат в армията на САЩ [32].


УСПЯВА ЛИ ТРЪМП?

Най-добре това може да се прецени по реакциите на най-яростните му противници. През януари 2018 г. на международния форум в Давос притесненият Джордж Сорос, с намерение да повдигне духа на поддръжниците си, се опита да убеди публиката, че президентът Тръмп е само “временен феномен” [33] и “опасност за света” [34]. Затоплянето на отношенията между Северна и Южна Корея на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг показа, че това са поредните прогнози на Сорос, които не се сбъдват [35].


Основните постмодерно-либерални медии в САЩ (NYT, WP, CNN) са притеснени и ежедневно публикуват жални статии - сигурен знак, че губят почва.


Дори отявлен противник на Тръмп като Тим Кук, директорът на "Епъл", преклони глава и на 18 януари 2018 г. бе принуден да признае, че данъчната реформа на анминистрацията на Тръмп е добра [36]. Все още не е ясно дали наистина е променил отношението си или му се е наложило да го промени.

На 2 февруари 2018 г. Нанси Пелоси, ръководителката на демократите в Конгреса на САЩ, заплаши, че нейната партия ще направи всичко по силите си, за да предизвика конституционна криза, ако президентът Тръмп започне промени в Департамента по правосъдие и във ФБР [37].


САЩ СРЕЩУ ЕС

В момента администрацията на президента Тръмп действа по начин, който кара ЕС да мисли, че се намират в търговска война [38]. И такава война наистина се води. Доказателство за това е отказът на ЕС да води преговори със САЩ за свободна търговия, ако САЩ не влязат пак в Парижкото споразумение [39]. Противопоставянето тепърва ще загрубява. Причината за тази война е, че САЩ не могат да допуснат икономическа, политическа и военна еманципация на ЕС и евентуална победа над Русия. Както казахме преди малко, това е екзистенциална заплаха[40] за САЩ.


Войната се води и ще се води на различни нива:

- Финансовo-икономическо:

1) понижаване на цената на долара (затрудяване на европейския износ за САЩ) и

2) повишаване на цената на енергоносителите (увеличаване на трансферите към Русия). Тези действия ще отслабят позициите на постмодерния либерален ЕС (доминиран от Германия) и ще засилят тези на Русия.

- Политическо:

1) ограничаване на влиянието на постмодерната либерална Германия/ЕС в световен мащаб чрез бойкотиране и осмиване на всяка една европейска инициатива и

2) същевременно блокиране на всеки общ отговор на ЕС чрез Източноевропейските страни (досега грубо притискани от брюкселската върхушка).

- Идеологическо:

1) отъждествяване на ЕС с Германия и медийни послания с препратки към Втората световна война [41] и т.н. По този начин постмодерно-либерална Европа ще бъде принудена да влязе в обяснителен режим, който силно ще отслаби вече разклатените електорални позиции на сега управляващите там.

2) Засилване на противоречията вътре в ЕС и подпомагане на всички сепаратистки движения.


КОЙ ЩЕ СПЕЧЕЛИ?

От няколко години Германия и другите постмодерно-либерални страни в ЕС водят икономическа, търговска и политическа война на няколко фронта:

1. С Русия - за икономическо подчинение на Русия и осигуряване на евтини ресурси. Засега успехите на Германия в тази област са големи. През 2016 г. приходите на Русия от продажба на енергоносители в ЕС са спаднали с ~50% спрямо нивата от 2014 г. [42].


2. С Великобритания - за нейното политическо разделяне (отцепване на Ирландия и Шотландия) [43] и отнемане на най-доходоносната част на нейната икономика - финансовите услуги (директните приходи от финансовите услуги на стойност около 70 млрд. паунда/година[44]) около Брекзит [45]. И тук оставаме с впечатлението, че Великобритания е пред капитулация.


3. Със страните от Източна Европа (най-вече Вишеградската четворка) за суверенитет и човешки ресурс.


От 2017 г. САЩ се включват в конфликта. Целта е да не допуснат постмодерно-либералното ядро на ЕС да пречупи Великобритания, Русия и източноевропейските страни и по този начин да застраши водещата роля на САЩ в света.


В този конфликт САЩ, Великобритания, източноевропейските страни и Русия са естествени съюзници, защото никой от тях не иска да види политически централизиран Европейски съюз. Всички те обаче искат да видят политически слаб, но икономически силен ЕС, който редовно си плаща сметките за охрана/оръжие (САЩ), за енергия и суровини (Русия/САЩ), не застрашава политическата цялост на държавата и икономическото значение на Лондон след Брекзит (Великобритания) и не изсмуква по-слабите икономики финансово и демографски (Източноевропейските страни).


КАКВО ПРАВИМ НИЕ?

По всичко личи, че консерваторите много решително водят и печелят битката в САЩ. И вече са се обърнали навън. САЩ се включват в икономическо/политическата война на страната на Великобритания и Вишеградската четворка срещу постмодерно-либералния ЕС.


Войната се води за власт и пари. Но идеологическото оправдание ще бъде борба с постмодерния либерализъм. Някой разумен човек смята ли, че постмодерна либерална Европа има някакъв шанс срещу формиращата се мощна коалиция (САЩ, Великобритания, Русия и Източна Европа)?


Пишем това, не защото като българи имаме възможност да влияем на тези процеси, а защото трябва да ги познаваме и ако можем да ги използваме.

Сега България трябва да реши с кого да се обвърже идеологически и политически. С постмодернo-либералнитe страни в ЕС (водени от Германия на канцлерката Меркел) или Америка на Тръмп, Великобритания и Източна Европа. Като пример за обвързване може да посочим ратификацията на Истанбулската конвенция. А тя съдържа всички елементи на глобалистичния дневен ред. Това обвързване ще реши дали ще сме сред победителите или победените. Защото победените ще плащат.

Никога не сме разбирали защо в миналото нашите политици са вземали погрешни стратегически решения. Едно от обясненията е, че в плановете си те са били заслепени от технологическото и организационно развитие на централните сили и не са отчитали фактора стратегическата дълбочина. Защото битките се печелят с технологичното превъзходство и добра организация, а войните се печелят със стратегическа дълбочина.

Днес виждаме, че освен стратегическата дълбочина, друг решаващ фактор за доминиращата позиция на САЩ е тяхната гъвкавост и адаптивност. Ако се налага, те са в състояние да си признаят грешките си, да признаят реалностите, да не се вайкат по миналото и да вземат остри политически завои. Днес те си дават сметка, че глобализацията работи в полза на конкурентите им и се връщат към изпитаната историческа формула “divide et impera” [46]. По всичко личи, този им ход ще затвърди позицията им на доминираща сила в света за десетилетия напред. Предстои да видим дали в този решаващ исторически момент България може правилно да се позиционира. Нека най-малкото се огледаме какво правят Румъния и Гърция, нашите естествени съюзници в региона.


арх. Христо Генчев
д-р Марин Генчев


________________


[1] лат. американски мир
[2] Тези течения се наричат и с термини като ляв-либерализъм, нео-либерализъм, либерализъм, социален марксизъм и много други, които взаимно се припокриват. За целите на тази публикация ги наричаме постмодернен либерализъм (по Огнян Минчев).
[3] Clinton admitted she’s for ‘open borders’ in paid, private speech: WikiLeaks https://www.washingtontimes.com/news/2016/oct/8/hillary-clinton-dreams-open-borders-leaked-speech-/
[4] нем. екзистенциално пространство
[5] https://www.youtube.com/watch?v=vYnUzB-vX8o
[6] https://en.wikipedia.org/wiki/Transatlantic_Trade_and_Investment_Partnership
[7] http://www.dw.com/en/eu-says-new-talks-on-ttip-unlikely-after-trump-win/a-36356363
[8] https://euobserver.com/foreign/139854
[9] https://www.wsj.com/articles/a-reckoning-for-the-fbi-1517617641
[10] https://www.reuters.com/article/us-usa-trump-germany/in-first-trump-merkel-meeting-awkward-body-language-and-a-quip-idUSKBN16O0FM
[11] http://chicago.cbslocal.com/2018/02/02/pelosi-nunes-trump-gop-memo/
[12] https://edition.cnn.com/2017/12/14/politics/trump-deregulation-in-gifs/index.html
[13] https://www.nytimes.com/2017/10/10/climate/epa-clean-power-plan.html
[14] http://fortune.com/2017/11/20/regulators-approve-keystone-xl-pipeline-in-a-big-win-for-president-trump/
[15] http://fortune.com/2017/10/25/trump-oil-drilling-gulf-of-mexico/
[16] http://www.foxnews.com/opinion/2017/12/22/trumps-making-american-mining-great-again.html
[17] http://www.dw.com/en/things-donald-trump-said-about-angela-merkel-and-vice-versa/a-37889332
[18] https://www.theguardian.com/us-news/2016/may/05/donald-trump-brexit-uk-leaving-european-union
[19] http://www.newsweek.com/united-nations-donald-trump-nikki-haley-jerusalem-funding-758849
[20] https://www.theguardian.com/us-news/2018/jan/25/trump-threatens-to-cut-aid-to-palestinians-for-disrespecting-pence
[21] Former US ambassador says Donald Trump is weakening the State Department http://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics/trump-state-department-weakening-ambassador-nicholas-burns-a8128916.html
[22] Senators sharply question State Department budget cuts https://www.washingtonpost.com/world/national-security/tillerson-argues-state-departments-main-focus-should-be-on-us-security/2017/06/13/0438ebdc-503f-11e7-be25-3a519335381c_story.html?utm_term=.e0ead178d687
[23] http://www.latimes.com/world/asia/la-fg-global-mark-green-qa-2017-story.html
[24] https://www.state.gov/secretary/remarks/2017/05/271051.htm
[25] http://www.latimes.com/politics/washington/la-na-essential-washington-updates-new-budget-would-deeply-cut-state-1495564249-htmlstory.html
[26] U.S. Diplomat’s Resignation Signals Wider Exodus From State Department http://foreignpolicy.com/2017/12/09/u-s-diplomat-resigns-warning-of-state-departments-diminished-role-diplomacy-national-security-tillerson-africa-somalia-south-sudan/
[27] Войната на Тръмп с Държавния департамент http://thehill.com/homenews/administration/341923-trumps-war-on-the-state-department
[28] Third-highest State official resigns in a heavy blow for the beleaguered agency
https://www.washingtonpost.com/world/national-security/third-highest-state-official-resigns-in-a-heavy-blow-for-the-beleaguered-agency/2018/02/01/ee11a116-0761-11e8-94e8-e8b8600ade23_story.html?utm_term=.9f2212127d23
[29] http://www.dailymail.co.uk/news/article-2913625/Billionaire-George-Soros-spent-33MILLION-bankrolling-Ferguson-demonstrators-create-echo-chamber-drive-national-protests.html
[30] https://web.facebook.com/ThePoliticalInsider/videos/1638169122885169/
[31] http://insider.foxnews.com/2018/02/11/george-soros-billionaire-donor-left-wing-causes-against-brexit
[32] http://www.newsweek.com/whats-going-trumps-transgender-military-ban-719012
[33] George Soros Says Trump Administration Is ‘Danger to the World’ https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-01-25/george-soros-says-trump-administration-is-danger-to-the-world
[34] https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-01-25/george-soros-says-trump-administration-is-danger-to-the-world
[35] https://www.cnbc.com/2018/01/25/soros-trump-has-us-set-on-a-course-towards-nuclear-war.html
[36] https://web.facebook.com/ABCNews/videos/10156797776363812/?hc_ref=ARSYi7LsznZKFsN_UX0K-ymtL6w8w_7A_U5YOZ2OArbCNqXJgXxIixZl8A8OmpWHw68&pnref=story
[37] https://www.realclearpolitics.com/video/2018/02/02/pelosi_warns_if_trump_uses_memo_to_fire_rosenstein_mueller_will_trigger_constitutional_crisis.html
[38] EU official warn US on trade: EU will hit back if needed https://www.washingtonpost.com/world/europe/eu-official-warn-us-on-trade-eu-will-hit-back-if-needed/2018/02/04/93ddfc8e-09a1-11e8-998c-96deb18cca19_story.html?utm_term=.6b0700bcbb2a
[39] http://www.independent.co.uk/news/world/europe/eu-trade-deal-paris-climate-change-accord-agreement-cecilia-malmstr-m-a8206806.html
[40] https://www.youtube.com/watch?v=Ae2PlIY8Pto
[41] http://www.telegraph.co.uk/news/2016/05/15/the-fourth-reich-is-here---without-a-shot-being-fired/
[42] http://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/oelpreis-deutschland-zahlt-6-4-milliarden-euro-weniger-fuer-oelimporte-a-1135224.html
[43] https://www.newsletter.co.uk/news/opinion/sorry-to-disappoint-nigel-farage-but-the-irish-want-to-stay-in-the-eu-1-8372282
[44] https://www.cityoflondon.gov.uk/business/economic-research-and-information/research-publications/Documents/research-2017/total-tax-contribution-2017.pdf
[45] https://www.politico.eu/article/brexit-trade-deal-will-contain-financial-services-but-uk-may-not-like-it/
[46] Лат. “Разделяй и владей”

Реклама

Представяме ви:

  • Трудностите при стартиране на собствен бизнес

    Създаването на собствена фирма, успешното ѝ развитие и утвърждаване на пазара е нелека задача, която може да се усложни допълнително, ако попаднем в капана на някои от най-често срещаните грешки при стартиране на собствен бизнес. Според Павел Хрис...
  • Лична кауза – развитие на 100 бизнеса в България

    Борислава Киркова е сертифициран коуч по програмата на Noble Manhattan Coaching – една от трите водещи в света компании, които обучават в коучинг умения. Работи повече от десет години в голяма международна компания, 3 от тях в Германия в отдели Мар...

Коментари

Реклама

Още анализи:

Още новини: