Шпионски игри: ФБР със стратегия за изтичане на секретна информация към медиите

Нови документи, предоставени на Конгреса, повдигат "сериозни опасения" за "очевидна системна култура на изтичане на секретна информация къммедиите" от страна на високопоставени служители на ФБР и департамента по правосъдието, обявиконгресменът Марк Мидоус. Според документите, с които той разполага, службите са предоставяли данни във вреда на президента Донлад Тръмп целенасочено и в нарушение на закона. По този повод Мидоус изпрати днес сигнал до зам. главния прокурор Род Розенщайн.

В писмото на конгресмена се посочва случаят, в който бившият агент на ФБР Питър Строк и бившия адвокат на ФБР Лиза Пейдж си разменят смс-и през април 2017 г. В текстовите съобщения, двамата обсъждат именно стартегия за "изтичане на информация” към медиите.

 

Два дни по-късно Строк пише на Пейдж: “Добре работа" като я информира, че съвсем скоро ще излязат две негативни статии за "съименника" на Пейдж. В случая става въпрос за Картър Пейдж, бившият съветник на Тръмп, който ФБР наблюдаваот месеци за връзки с чуждестранно разузнаване.

И наистина - на 11 април 2017 г. "Вашингтон поуст" публикува история, озаглавена "ФБР получи разрешение да следи бившия съветник на Тръмп Картър Пейдж”. Статията, цитира "правоприлагащите органи", за да съобщи, че Пейдж е разследван като агент на чужда власт, в случая Русия.

Цитираните документинаскоро са били разсекретени от департамента по правосъдието и предоставени на Конгреса. Мидоус е първият, който им дава гласност. ФБР отказва да коментира случая, същата е позицията и на департамента по правосъдието.

Реклама

Представяме ви:

  • Денис Крол е управляващ директор на „Кордеел България“

    Денис Крол е управляващ директор на „Кордеел България“, част от групата „Кордеел“, със седалище Темсе (Белгия). Присъединява се към българския екип преди година, а работи в групата повече осем години. Започва кариерата си в Холандия като стажант мени...
  • Учителката световен шампион по публична реч

    31-годишната Рамона Смит наскоро беше обявена за световен шампион на “Toastmasters 2018” - най-престижният турнир по публична реч. Тя е учител в една от гимназиите в Хюстън и в тази надпревара успя да изпревари над 30 000 други високо пл...
  • Кайли Дженър: Най-младият милиардер

    Как Кайли Дженър изкарва милионите си, се питат мнозина, виждайки нейния безспорен разцвет. Тя не само се доближава стремглаво до позицията на най-младия самоизградилсе млиардер, но е първа по притежания в богата фамилия Кардашиян-Дженър. Споре...

Коментари

Реклама

Още анализи:

Още новини: