Защо хората все още чакат държавата да осигури поминък

Хора, положението е отчайващо и не очаквам нищо да се подобри. Почти ТРИДЕСЕТ години след края на комунизма хората все още чакат държавата да осигури поминък на районите, да отвори работни места и да плаща добре.

Това е вопиющо неразбиране на начина, по който работи една съвременна икономика! Ама София не била България и да не съм гледал, че тук има много бизнес и недостиг на работна ръка, в провинцията, и особено в малките населени места, нямало никаква работа…

Хора, не разбирате ли, че работа ще има тогава, която ВИЕ я създадете! Ако не ви иде отвътре да го направите сами, може да заключите населените си места и само моля последния да дръпне шалтера, че не искам излишни пожари и замърсяване на въздуха!

Днешната реалност изглежда така. Всеки човек във всяка нормална държава е свободен да измисля, проучва, създава, изработва и продава каквото си иска, стига да намери кой има нужда от него (и стига да е достатъчно добър в това, което прави). Работа на държавата е да ни подсигурява инфраструктура, правила, сигурност и защита - всичко останало е НАША работа, не на някой друг!

Дали на едно място ще има "работа" (лошото е, че масовият българин под това не разбира възможност да се изявява, развива и да бъде полезен на обществото и човечеството, а просто място, от което да му плащат срещу това да си дава част от времето на някого), зависи от няколко неща, най-важното от които обаче е наличие на образование и умения. Като няма такива, как очаквате някой да дойде да инвестира? Още повече като е известна нагласата на съвременния българин: да не се напъва много, да му е лесно, да му плащат добре, а дали той може да предложи нещо в замяна, идва на едва последно място в приоритетите му.

Значи възможностите за сериозни инвеститори оттекоха. Остават обаче тези за възход отвътре навън. Намерете нещо, което можете да правите добре (всички имат такова, но го насочват само към себе си) и започнете да го правите. По малко, на дребно, докато натрупате опит и постигнете ниво. Ако ставате, пазарът ще го разбере. Ако направите наистина нещо добро - може да е хранителен продукт, нещо, за което се иска гаражно или дори почти домашно оборудване, ще намерите и как да излезете с него вън от малкото място, от което тръгвате. Как мислите, че са тръгнали всички големи европейски марки за храни? Или за стоки на леката промишленост на занаятчийско ниво? Точно така - отвътре навън.

Нещо повече, само този път ще ви гарантира, че няма да бъдете мачкани и експлоатирани за жълти стотинки от някой огромен инвеститор, който е направил милиарди и може да си играе с хората като с пешки - а таванът ви ще зависи само от вашите възможности и потенциала на пазара.

Но за това се иска д… , на което да седнете и да започнете да се трудите, да мислите, да се учите и усъвършенствате. Обаче лошата новина е, че друг път няма. Освен онзи, срещу който плачете. През един от двата терминала. При който отивате наготово при някой, който тази работа, която не искате да свършите, вече я е свършил, и сега просто му трябва някой, който да прави същото, което е правил преди сам, но за по-малко пари.

Реклама

Inspiration Hub

 
  • 9 причини да изпитвате постоянен глад и как да се справите

    Вижте съветите на консултанта по спортно хранене Станимир МиховСтанимир Михов е сертифициран фитнес инструктор от Националната спортна академия, персонален треньор и консултант по спортно хранене. Занимава се с фитнес вече над 10 години, като инвести...

Коментари

Реклама

Още анализи:

Още новини: