Англия е твърде голяма, силна и обиграна, за да бъде смачкана при Brexit

Първият прочит на изтеклите моменти от споразумението между Великобритания и ЕС показва фантастичен успех за британците.

1. Търговията между ЕС и Великобритания ще бъде без мита и квоти. Великобритания остава на единния европейски пазар, но за разлика от страни като Норвегия няма да плаща за това и няма да е подчинена на европейските политики. Великобритания се е преборила за двустранно споразумение, за специален статут на равнопоставеност

2. Северна Ирландия остава с отворена сухопътна граница с Република Ирландия. Това е постигнато като за Северна Ирландия остават в сила правилата на европейския митнически съюз. Това е добра сделка за Великобритания. Много по-важно за Лондон и Белфаст е Северна Ирландия да бъде в пълнокръвни икономически отношения с Дъблин, отколкото ако утре Великобритания има споразумение за свободна търговия с ЮАР или Австралия, то да се прилага и в малката територия на съседния остров, част от Обединеното кралство.

3. Пропаднаха прокобите, че европейците ще бъдат прогонени от Великобритания, че ще пътуваме с визи, че британците с имоти в Европа трябва да вземат чуждо гражданство. Глупости, европейците заселили се на острова преди Брекзит запазват своя статут. Британците, живеещи в Европа също.

4. Най-голямата точка за ЕС - споразумението с Великобритания ще се арбитрира от съда на ЕС.

5. Най-предвидимата точка за ЕС - Великобритания ще си плати пълната вноска по този бюджетен период на ЕС (2014-2021).

В заключение: Великобритания е твърде голяма, силна и обиграна, за да бъде назидателно смачкана, както някои хора неразумно се надяваха.

В полза и на ЕС и на Великобритания беше мирната раздяла със запазване на свободната търговия. Точно това и се случи.

Реклама

Представяме ви:

  • Трудностите при стартиране на собствен бизнес

    Създаването на собствена фирма, успешното ѝ развитие и утвърждаване на пазара е нелека задача, която може да се усложни допълнително, ако попаднем в капана на някои от най-често срещаните грешки при стартиране на собствен бизнес. Според Павел Хрис...

Коментари

Реклама

Още анализи:

Още новини: