Сирия, Тръмп и българският евроатлантизъм
Вече 24 часа българският евроатлантизъм, предимно ляводемократски, е в ступор от решението на Тръмп да напусне Сирия. Чета уникални бисери и уникални простотии по терминаторските медии. Предател, руски агент, щяло да има Trump Tower в Москва, тезата му не издържала и един ден....

Човекът просто си спазва предизборното обещание за ненамеса в конфликти, които само погубват американски животи, и всичко това е с цената на трилиони долари от американския данъкоплатец. Кое не разбрахте, покемони? Най са ми смешни ляволибералните покемони от „десницата“. Те в момента с пяна на уста (и пръсти) виртуално разсипват Тръмп. А какво по-дясно от това да се затегнат държавните харчове и да не се трошат трилиони на вятъра? Ако Тръмп успее да пренасочи този military spending към други, по-продуктивни пера на държавния бюджет това ще бъде много по-полезно за американската икономика. Ама как един фен на Хилари да го разбере?

Ще направя и един по-задълбочен прочит на казаното/написаното от Тръмп по повод на Русия и Иран. Той каза, че изтеглянето на САЩ означава, че проблема с радикалния тероризъм в Сирия остава изцяло на плещите на Русия и Иран. Въпреки, че САЩ към този момент изобщо няма да си стискат ръцете с Техеран, това е знак към Москва и признаване на успехите от техните битки срещу ИДИЛ. Което си е факт – от началото на руската военна интервенция през септември 2015 г. бяха постигнати значителни успехи срещу ислямистите – те бяха прогонени от провинция Алепо и от цяла централна Сирия. Всички помним кървавите битки на сирийската армия в Палмира и Дейр Еззор. Прави чест на Доналд Тръмп, че макар и индиректно, признава тези усилия. Така се прави в полето на дипломацията между големите играчи, нищо че са стратегически конкуренти.

И докато големите лидери имат наболели проблеми за решаване – ситуацията в Украйна, предоговарянето на ключови търговски и ядрени сделки, слабаците от Франция и Великобритания няма да ги коментирам. И те ще подвият опашка, защото сами в Сирия им е спукана работата.

Реклама

Inspiration Hub

 

Коментари

Реклама

Още анализи:

Още новини: