Историята на Хилмън - спасителят
Човекът на снимката е спасил (и продължава да спасява) милиони животи. Ще ви разкажа накратко историята на едно от светилата в медицинската наука и пионер в микробиологията и ваксинологията – Морис Хилмън. Той е роден на 30 април 1919 г. във високопланинското градче Майлс Сити, щата Монтана. През 1944 г. получава докторска степен по микробиология в Чикагския университет, а в края на същата година успешно разработва ваксина срещу „японски енцефалит“ - заболяване, което покосява американските войници на Тихоокеанския фронт.

Но това е само началото. Морис Хилмън успешно разработва ваксини срещу едни от най-коварните заболявания, познати на човечеството - морбили, паротит, рубеола, варицела, менингит, хепатит А и Хепатит Б. Хилмън умира на 11 април 2005 г. на преклонната 85-годишна възраст.
 
Всеки един от нас днес до голяма степен дължи живота си на този човек – Морис Хилмън е създател на 8 от задължителните 12 ваксини, прилагани в повечето развити държави. Е, не е ли това олицетворение на най-висшите качества на човека, тръгнал по пътя на знанието с цел не да разрушава, а да съхранява човешки животи? Хилмън е нагледен пример за истинския учен, посветил се на високия идеал – да работи в услуга на човечеството.

Реклама

Представяме ви:

  • Трудностите при стартиране на собствен бизнес

    Създаването на собствена фирма, успешното ѝ развитие и утвърждаване на пазара е нелека задача, която може да се усложни допълнително, ако попаднем в капана на някои от най-често срещаните грешки при стартиране на собствен бизнес. Според Павел Хрис...

Коментари

Реклама

Още анализи:

Още новини: