Има ли пилот във Франция

Чудя как да коментирам новината, че във Франция щели да заменят „майка“ и „баща“ с някаква номерация (родител-1, родител-2 и тн.). Ако това беше разпространено преди десетина години, щеше да бъде много свежа смешка по някое вечерно токшоу (и в прохождащите социални мрежи – можеше дори да го въртят в app като „Късметчета“). 

 

Тогава щеше да си остане просто майтап в пространството – щяхме да се посмеем и да подминем. Сега обаче нещата са много по-притеснителни, защото тази идея е институционализирана и се ползва с подкрепата на Френската държава. Идентични неща се случват и в други европейски държави. И всички те будят притеснение.

За съжаление от няколко години насам Западният свят страда от някаква странна форма на обществено прегаряне. 

Това съвпадна като времеви период с годините след Голямата рецесия, когато Европа имаше крещяща нужда от мащабна икономическа реорганизация и създаване на тотално нова концепция за развитие, така че да се повтори икономическия бум в годините след ВСВ. Уви, вместо да очертае нови политически приоритети, да се мисли за устойчивост, подобряване на икономическия климат и да покаже на обществото, че си е научил горчивите уроци от кризата, Евроелитът пое по коренно различен, опасен и авантюристичен път. Някои го наричат социален инженеринг, други му казват просто „извращение“.

Случващото се в Скандинавските държави, където децата от най-ранна възраст биват възпитавани на противоестествени неща като това че могат да си избират пол, или пък където учениците са в „климатична стачка“, показва, че ситуацията вече е излязла извън контрол. 

И докато нашият свят систематично заличава собствените си постижения, други цивилизации като Азиатската провеждат своята експанзия. Ние може и да се чудим, дори да негодуваме: „ама как така Китайците дойдоха тук?“, но ако проследим логическия развой на събитията ще установим, че това е съвсем естествен процес. Просто нашите икономически конкуренти не пилеят ценна обществена енергия и финансови ресурси в простотия. Ако трябва да перефразирам един от най-успешните предприемачи – Акио Морита (създател на SONY) ще звучи така: „Докато Европа беше заета със социален инженеринг, ние строяхме предприятия“. Ако нещата продължат в същия дух има реален шанс Европа просто да бъде изхвърлена зад борда, просто защото най-ценния актив – човешкия, ще загуби своята стойност. Оттам се завърта колелото на обществения, икономически и политически провал.

Докато ние трошим публичен ресурс да броим комари, други строят пристанища и кроят новата търговска карта на света….

Послепис:

Наближават Евроизбори. За мен има два основни въпроса, които трябва да бъдат задавани на абсолютно всеки кандидат и всяка партия:

„Какво се случва с нас?“

„Има ли пилот в кабината?“

Реклама

Представяме ви:

  • Днес технологията е част от всеки бизнес

    Важно е да се следи технологичното развитие и последните тенденции, за да може бизнесът да остане конкурентноспособен и да „презареди“ своя растеж, твърди Йоанис Кацанидис, управител на SoftOne Bulgaria в специално интервю за b2b Media...
  • Талантът и амбицията са от ключово значение

    Карим Рашид е име в световния дизайнерски бранш, което няма нужда от представяне. С повече от 4000 осъществени проекта, над 300 награди и клиенти в над 40 страни,  Карим с лекова успява да е винаги актуален и вечно променящ се. Ис...

Коментари

Реклама

Още анализи:

Още новини: