Европейската банка, която ще разруши системата
Смятам, че обща европейска климатична банка по примера на Макрон ще доведе до допълнително изкривяване на енергийните пазари и дестабилизация на финансовата система в Европа.
 
Какво ще представлява една такава наднационална банкова институция? Отговорът е класически - тя ще събира парите на данъкоплатците (бизнес и граждани) и избирателно ще финансира проекти в сферата на енергетиката. Забърква се поредната рецепта, в която централизиран орган трябва да мисли вместо инвеститорите (пазара).

Съдейки по намеренията на Макрон и съмишлениците му, тази банка ще дава приоритет на ВЕИ-проектите, за сметка на конвенционалните (но доказани със своята надеждност и сигурност) енергийни източници като въглищни централи, природен газ и атомна енергия.
 
Това означава грубо погазване на основни закони в икономиката. Енергетиката на всяка една държава от Европейския съюз е строго специфична. Ако Франция и Германия могат да си позволяват безумни експерименти с енергийната система като спиране на ядрени централи и въглища и нескопосани опити за замяната им с несигурни източници като вятър и слънце, то държави като България, Румъния, Унгария и Полша не могат да си позволят такива експерименти.

И ако вторите решат да развиват ядрена енергетика, да подобряват екологичния профил на въглищните си централи, то няма да имат достъп до средствата, акумулирани в тази Европейска климатична банка, просто защото тя е подвластна на някаква несъстоятелна екологична идеология. Но в същото време банката ще събира финансови средства от всички държави-членки на ЕС.
 
За да очертая абсурда ще дам простичък пример. Енергийната индустрия в Европа все още се крепи на компании (държавни, частни и смесени), концентрирани в класическата енергетика - атомни централи, въглищни централи, централи на природен газ. Тези предприятия създават огромна добавена стойност не само защото произвеждат електричество, но и защото изнасят високотехнологично оборудване за целия свят. Тяхното значение за националния бюджет е огромно.

Представете си какъв абсурд ще част от данъците, платени от Framatome или АЕЦ „Козлодуй“ да отиват във фонд, който цели тяхното ликвидиране.
 
 
 

Реклама

Inspiration Hub

 
  • Ценете кадрите си. Отстоявайте принципите си

    Покажете на служителите и клиентите си, че наистина държите на тях и то устойчиво във времето. Това се отплаща в трудни моменти като настоящия, коментира Иван Илчев, основател на Casa Kakau в специално интервю за b2b Media. Иван Илчев e маркетоло...
  • Живеем в интересни времена

    Виждам една позитивна страна от цялата ситуация и това е, че който подценяваше процеса на трансформация и дигитализация преди кризата, буквално сега ще е принуден да отдели човешки и капиталов ресурс в тази насока. Виждаме, че дори и държавната админ...
  • Парите не миришат, а хлябът има един вкус за всички

    Едно общество е толкова силно колкото най-слабата му прослойка. Затова ние от ПОЙПЕ започнахме дарителска кампания в опит да помогнем на най-уязвимите групи, споделя Боян Келчев, мениджър “Бизнес развитие” и един от създателите на организацията. Б...

Коментари

Реклама

Още анализи:

Още новини: