То не е народ, а болест
Ердоган загуби Истанбул, за втори път за три седмици, този път разгромно! Преди това загуби столицата Анкара и бастиона на Ататюрк и модерна Турция - Измир. Това е най - голямата загуба на новия падишах на ислямизма за последните 20 години.

И загубата тежи още повече, защото се случи в "неговия град", там където започна възходът му по пътя към властта преди 25 години! А и повторната загуба дойде след оказан жесток натиск върху Централната избирателна комисия да касира резултатите от предишния вот. Това ядоса много и мотивира силно турските избиратели, като процентът гласували днес достигна рекордни стойности за местни избори в новата Турска история. 
Гласуваха млади и стари, гласуваха висшисти и пролетарии, гласуваха бедни и богати, средната класа - хора от всички професии и социални прослойки. Гласуваха, въпреки страха от репресии, въпреки масовите арести след онзи злощастен, така наречен преврат от юли 2017 година, въпреки обещанията и заплахите на властта. И мощно наказаха режима на Ердоган. Днес хората в Истанбул доказаха, че в Турция демокрацията е още жива и, че заслужават свободата и правата си, че са свободни граждани. Поклон пред смелостта, патриотизма и отговорността им!

А в Чехия, над 250 хиляди свободни граждани в Прага поискаха мощно и непоколечимо оставката на корумпирания си премиер Андрей Бабиш, за пореден път, с все по - нарастваща сила! Казаха, че искат Право, справедливост, демокрация и развяха знамето на ЕС. В Словакия преди месец и отстраниха Роберт Фицо след мафиотско убийство на журналист. 
В Сърбия движението "Един от пет милиона" от месеци марширува в Белград и още поне пет големи града за оставката на президента Вучич, като и там искат право, законност, свобода и Европа! В Румъния си искат Лаура Кьовеши и изпратиха силно корумпирания соцлидер Ливиу Драгня в затвора, а наесен ще преизберат достойния Клаус Йоханис за президент...

В България... Всичко е Ахмед Доган, не Ердоган, но доста подобно! А маската на тайната власт е символичен ГЕРБ. Народът /понеже гражданско общество явно няма/ гледа отблизо как всеки ден ограбват свободата му, ограничават правата му и крадат парите му, в големи размери. И си пие ракията кротко. Мълчанието е толкова силно, че чак чуваме ехото на виковете от площадите в Истанбул, Прага, Букурещ и Белград... И се сещам за финалната реплика на учителя бунтовник от "Възвишение":

"То не е народ, а болест"! Стягайте банските и към Бетономорието, поне магистрала има, да плажувате. Краят на илюзията за свобода и правова държава е опасно близо!

Реклама

Inspiration Hub

 
  • 9 причини да изпитвате постоянен глад и как да се справите

    Вижте съветите на консултанта по спортно хранене Станимир МиховСтанимир Михов е сертифициран фитнес инструктор от Националната спортна академия, персонален треньор и консултант по спортно хранене. Занимава се с фитнес вече над 10 години, като инвести...

Коментари

Реклама

Още анализи:

Още новини: