Икономиката на Грета
Лицето на омразата към хората. Трогателна реч на едно дете с промит от родителите му мозък и с очеваден здравословен проблем. Как смеем да говорим за пари и икономически растеж?

Те са нещо лошо, казва Грета. Явно в докапиталистическата (парите) и доиндустриална ера (икономическия растеж) хората са живели в някакво небивало щастие, хармония с природата и здраве. Грешка. Всеки ден, час и минута от човешкия живот тогава са били безмилостна борба за оцеляване. Борба, в която хората са били сами срещу природните сили, срещу хиищници и безброй врагове.

Всичко онова, което хората са измислили, за да се справят с предизвикателствата на своето оцеляване е означавало само едно - икономически растеж, опосредстван и движен на по-късен етап от парите. Днес всеки нормален човек живее в пъти по-добре и удобно от хората (дори 'богаташите'), живели в периоди от историята, в които парите и икономическия растеж не са били важни според разбирането на Грета Тунберг и нейните кукловоди. Не вярвате?

Тогава може спокойно да захвърлите своя телефон, да излезете от своето жилище, да изоставите своя автомобил, да напуснете работа, да забравите за съществуването на магазини, молове и търговски вериги и да започнете да живеете некапиталистически на свобода и в хармония с природата някъде в планината и гората, където да се справяте със собствени сили с всички предизвикателства, които ви се изпречат на пътя.

Реклама

Представяме ви:

  • Как се пише рекламно послание, което работи

    Дрейтън Бърд е една от най-значимите фигури в областта на директния маркетинг и реклама за последния четвърт век. Има 52 години практически опит в онлайн и офлайн маркетингa. През 2003-та година „Chartered Institute of Marketing” определя Дрей...
  • Емоции, динамика и истинска удовлетвореност

    Здраво стъпила на земята дама, перфекционист, който винаги изпипва всичко до последния детайл и неуморим генератор на идеи, Ива е част от екипа, който изгражда присъствието на Банка ДСК в социалните медии и съвестно отговаря на всички Ваши въпроси. З...

Коментари

Реклама

Още анализи:

Още новини: