Най-сетне бизнес модел за България
Нов невероятен шанс за България, който без съмнение ще изпуснем, но все пак да разкажа за него!

Най-големият проблем при изхранването на подрастващото население са протеините. Преди няколко месеца известният земеделски университет във Вагенинген излезе с доклад, че полета с най-непретенциозното растения на света, а именно малката водна леща, произвеждат в годишен план поне 10 пъти (!!!) повече протеин на декар от соята. Соята не е само синоним с ГМО и обилно ползване на химия, но за нейното производство всяка години изчезват между 70-80 милиона декара гора.

Около Вагенинген (Холандия) обаче, производството на малката водна леща не е много ефикасна, защото растението обича слънце и най-добре вирее във вода с температура около 26 градуса. В Холандия не става защото е студено, но, от друга стана, също така водната леща не търпи Африкански или Арабски жеги. Вече се сещате накъде върви приказката…

Сушената водна леща е далеч най-обещаващата протеинова култура на света и прави соя, лупина и други протеинови култури абсолютно излишни. България има отлични условия за отглеждане на „новото“ чудо на природата и ни дава уникалната възможност да станем изцяло независими в производството на фураж, при положение, че другите съставки - царевицата, пшеницата, ечемика и слънчоглед - ги имаме в изобилие.

Всичко отгоре, за разлика от соята и житните култури, при производството на „Lemna Minor“, както му е латинското име, няма нужда от оране и фрезоване, няма нужда от пестициди и хербициди и не води до ерозия. Също така, торове и минерали не се губят, защото цикълът е затворен. Съответно няма и замърсяване. Достатъчно е да има едни широки плитки улеи от най-обикновено фолио върху равна българска земя, в които бавно тече хладка вода с малки контролирани дози хранителни вещества. Пускаш семето в началото на течението и 3 дена по-късно готовия продукт пристига на финиша. Трябва само един голям кеп, за да прибереш реколтата.

Любопитен факт: Не само патиците, но и прасетата са луди по прясна водна леща, така че най-сетне има бизнес модел, който ни позволява хем да работим по-малко, хем да ядем повече пържоли!

Реклама

Inspiration Hub

 
  • Ценете кадрите си. Отстоявайте принципите си

    Покажете на служителите и клиентите си, че наистина държите на тях и то устойчиво във времето. Това се отплаща в трудни моменти като настоящия, коментира Иван Илчев, основател на Casa Kakau в специално интервю за b2b Media. Иван Илчев e маркетоло...
  • Живеем в интересни времена

    Виждам една позитивна страна от цялата ситуация и това е, че който подценяваше процеса на трансформация и дигитализация преди кризата, буквално сега ще е принуден да отдели човешки и капиталов ресурс в тази насока. Виждаме, че дори и държавната админ...
  • Парите не миришат, а хлябът има един вкус за всички

    Едно общество е толкова силно колкото най-слабата му прослойка. Затова ние от ПОЙПЕ започнахме дарителска кампания в опит да помогнем на най-уязвимите групи, споделя Боян Келчев, мениджър “Бизнес развитие” и един от създателите на организацията. Б...

Коментари

Реклама

Още анализи:

Още новини: