Какво отличава добрите правителства от слабите
Израел отпуска 1.15 млрд. долара за компании от жизнена важност за икономиката (най-вече транспортни), понесли щети от коронавирус.

Чехия прави същото, макар в много по-малък размер от 20 млн. евро.

Полша въвежда задължения за банките за “лихвена ваканция” към определен тип бизнеси.

Унгария скъсява с нормативна уредба на 9 дни срока за разглеждане и отпускане на заеми в определени сектори.

Италия въвежда данъчен кредит за компании със спад на приходи над 25% и данъчни облекчения за компании от здравния сектор, общо за 3.6 млрд. евро.

Франция изисква на срещата на финансовите министри на ЕС на 16 март да се одобри общ европейски план за икономическо стимулиране.

Германия, чийто най-голям износ е към Китай, готви пакет от мерки до 50 млрд. евро, при това без да се отказва от политиката си да не тегли нов дълг. Огромната част ще е за публични инвестиции в инфраструктура.

Япония предлага вече втори пакет със стимули. Вторият включва безлихвени кредити за малки и средни предприятия.

Тръмп обяви, че готви пакет от мерки. Междувременно Фед намали основния лихвен процент.

Европейската централна банка се очаква да направи същото в четвъртък.

МВФ обяви готовност да отпусне кредити от общо 50 млрд. долара за държави, пострадали от вируса. От тях 10 млрд. долара ще са за най-бедните държави и с 0% лихва.
България прави излишни ПР мероприятия от типа на пресконференции на Националния щаб през 2 часа и създаване на имагинерни “щабове” по градове без нито един болен.

Икономиката ни за пореден път е оставена да се оправя абсолютно сама. После ще се тръшкаме.

Ето това отличава добрите правителства от слабите.

Реклама

Inspiration Hub

 
  • Поляк спечели първия етап в Обиколката на България

    На 28.07.2020 г. се проведе първият етап на 67-мата Международна колоездачна обиколка на България с генералното спонсорство на ДЗИ, дружеството с най-дълга история и опит на българския застрахователен пазар. Полякът Алан Банашек (Mazowsze Serce Polsk...
  • Ценете кадрите си. Отстоявайте принципите си

    Покажете на служителите и клиентите си, че наистина държите на тях и то устойчиво във времето. Това се отплаща в трудни моменти като настоящия, коментира Иван Илчев, основател на Casa Kakau в специално интервю за b2b Media. Иван Илчев e маркетоло...
  • Живеем в интересни времена

    Виждам една позитивна страна от цялата ситуация и това е, че който подценяваше процеса на трансформация и дигитализация преди кризата, буквално сега ще е принуден да отдели човешки и капиталов ресурс в тази насока. Виждаме, че дори и държавната админ...

Коментари

Реклама

Още анализи:

Още новини: