Какво отличава добрите правителства от слабите
Израел отпуска 1.15 млрд. долара за компании от жизнена важност за икономиката (най-вече транспортни), понесли щети от коронавирус.

Чехия прави същото, макар в много по-малък размер от 20 млн. евро.

Полша въвежда задължения за банките за “лихвена ваканция” към определен тип бизнеси.

Унгария скъсява с нормативна уредба на 9 дни срока за разглеждане и отпускане на заеми в определени сектори.

Италия въвежда данъчен кредит за компании със спад на приходи над 25% и данъчни облекчения за компании от здравния сектор, общо за 3.6 млрд. евро.

Франция изисква на срещата на финансовите министри на ЕС на 16 март да се одобри общ европейски план за икономическо стимулиране.

Германия, чийто най-голям износ е към Китай, готви пакет от мерки до 50 млрд. евро, при това без да се отказва от политиката си да не тегли нов дълг. Огромната част ще е за публични инвестиции в инфраструктура.

Япония предлага вече втори пакет със стимули. Вторият включва безлихвени кредити за малки и средни предприятия.

Тръмп обяви, че готви пакет от мерки. Междувременно Фед намали основния лихвен процент.

Европейската централна банка се очаква да направи същото в четвъртък.

МВФ обяви готовност да отпусне кредити от общо 50 млрд. долара за държави, пострадали от вируса. От тях 10 млрд. долара ще са за най-бедните държави и с 0% лихва.
България прави излишни ПР мероприятия от типа на пресконференции на Националния щаб през 2 часа и създаване на имагинерни “щабове” по градове без нито един болен.

Икономиката ни за пореден път е оставена да се оправя абсолютно сама. После ще се тръшкаме.

Ето това отличава добрите правителства от слабите.

Реклама

Представяме ви:

  • Днес технологията е част от всеки бизнес

    Важно е да се следи технологичното развитие и последните тенденции, за да може бизнесът да остане конкурентноспособен и да „презареди“ своя растеж, твърди Йоанис Кацанидис, управител на SoftOne Bulgaria в специално интервю за b2b Media...
  • Талантът и амбицията са от ключово значение

    Карим Рашид е име в световния дизайнерски бранш, което няма нужда от представяне. С повече от 4000 осъществени проекта, над 300 награди и клиенти в над 40 страни,  Карим с лекова успява да е винаги актуален и вечно променящ се. Ис...

Коментари

Реклама

Още анализи:

Още новини: