Пълзящ авторитаризъм
"Кризата [днес] е логично продължение на предишната. От тогава до днес се маскираха структурни проблеми в европейското и световното стопанство.
 
Това стана с възпроизводство на гигантски дългове и печатане на пари, нулеви лихвени проценти и пр. Корона вирусът е само техническия повод са срутването на системата. Но тази криза е нещо много системно, което тепърва предстои да се разбере. Тя не е само криза на модела на растеж, базиран на дългове, но криза политическа, социална и културна на съвременните общества.
 
Всичко това съчетано с дълбоки геополитически, природни, демографски промени. Трябва ясно да се ограничи, макар и да е трудно, епидемичната компонента от идеологическата и властовата динамика.
 
Бъдещите трендове са ясни, към затвореност, засилена роля на държавата, към авторитарност и планиране и други такива познати от миналото процеси, които винаги са следвали войните и кризите.
 
Самите хора "бягат" от свободата, бягат от риска, търсят сигурност, някой да се грижи за тях. В този смисъл, идва поредният цикъл на затвореност от миналото."

Реклама

Inspiration Hub

 

Коментари

Реклама

Още анализи:

Още новини: