По-добре експертите да си съгласуват версиите
Онези експерти, които се грижат да излезем от кризата, трябва да знаят какво говорят. Поне приблизително. За да не се обърква и нетолкова запознатата с материята публика.
 
Вирусът само “вирусче” ли е или може да стане световно предизвикателство? Защото смениха мнения по пет пъти и то когато стана очевидно за всички, че проблем има и той не бива да се подценява ни на йота.
 
Има ли полза от маските за здрави хора или няма? Лекарите - СЗО и генерал Мутафчийски казват, че не помагат да се защитиш, а са препоръчителни. Финансистът министър на здравето, Ананиев ги прави задължителни и налага драстични глоби, ако не се носят... И то при положение че маски почти няма дори за лекарите на първа линия - а ако ги има в аптеките са на цена все по-непосилна за уплашения от сивите икономически перспективи и обсаден в дома си среден българин. 
 
Ако са били важни тези маски - защо не сме знаели изначално? Ако болестта се предава най-вече по капков път логично е маските да са важни. А и защо лекарите на терен държат да има такива на лицето си, ако не помагаха? Сега - няма ли опасност маските хептен да изчезнат и то за действително най-рисковите групи като медици и възрастни хора?
 
Звучи елемантарно, но дано целта да не е била “да няма паника”, защото такава със сигурност вече има някаква. Заради разнопосочните сигнали и бруталната икономическа цена за стотици хиляди домакинства и бизнеси.
 
Полезно ли е да се излагаш на слънце, да синтезираш витамин D, да спортуваш или да си вдигаш имунитета? Защото, ако е - защо се забраняват парковете и планините, вместо да има разрешение по един човек и на разстояние - пак с маски. 
 
Бързите тестове - работят ли или не работят в крайна сметка, защото от двата тръста - щаба и съвета - за пет минути се чуват две диаметрално противоположни мнения. До степен, че чак човек да се усъмни в лобизъм и личен материален интерес на защитаващите една или друга позиция.
 
Ако идеята е да не претоварим здравната ни система като се натисне кривата на заболеваемостта - защо веднага не се очертаха рискови групи с пълна карантина за тях, като вървим към такава днес на практика за всички така или иначе?
 
Нямаше и препоръка за бързо затваряне на границите и отделянето на карантинираните българи. Де факто завърналите се стотици хиляди хора от огнищата на заразата са си в домовете заедно с техните възрастни родители и близки. Които ходят до магазина и общуват с продавачи или се смесват със спазващите препоръките да се изолират, освен с ходене за базови покупки.
 
Предоверяването на експертите само в една област и при положение че няма очевиден консесус и без се вземат предвид социални, икономически и дори политически ефекти, които могат тежко да натежат на организация на болници, производство на материали, храна, санитарни условия и хигиена, тоест с опасност цялата ситуация да се усложни извънредно и излишно... Такова предоверяване е опасно, късогледо и централизиращо грешките действие. С една дума: удрящо още по-тежко всички, без изключение.

Реклама

Inspiration Hub

 

Коментари

Реклама

Още анализи:

Още новини: