Частни ли да са правата върху ваксините?
С моето голямо уважение към всички медици по света, които се борят на първа линия и съболезнованието към всички, които загубиха роднини и приятели от Covid 19, мисля, че е време да отворим темата, за която всички политици мълчат.

През последните 2 месеца светът е показал, че е готов да плати хиляди милиарди откуп в случай на вирусна пандемия. Трилиони евро за два месеца са похарчени и обещавани в помощта на пострадали фирми и граждани. Само за 2 месеца вирусЪТ е станал най-голямото бизнес предложение в историята на човечеството. Харчовете за Корона тази година ще бъдат далече по-големи от оборотите на всички нефтени компании на света взети заедно. Помислете малко за това. А ние говорим, че повечето войни напоследък се водиха за нефт…

Съмнявам се, че Covid-19 е продукт от някоя лаборатория, но всички знаем, че всяка самоуважаваща държава има поне няколко лаборатории, между тях и военни, които експериментират с вируси. Факт е, че през идните десетилетие, вирусите могат да се окажат едни от най-добрите приятели на човека в борбата срещу болести, като преносител на лекарства или маркер, или срещу вредители, като ги трепем със специфични за тях болести вместо отрови, така че експериментите с вирусите са, поне частично, оправдани. Технологиите бяха много напреднали, човекът вече успяваше да манипулира и променя вирусите за да му вършат определена работа, но след стотиците милиарди, които сега вливат в тази наука можем да сме сигурни, че след още 20-30 години сульо и пульо ще бъдат в състояние да създадат някой нов вирус на нано 3D принтър (и тях до тогава ще ги има). И ако сульо и пульо не могат, големи световни фирми със сигурност ще могат свободно да изработят най-различни вируси за най-различни цели. Бъдете сигурни, че ЩЕ го направят и не само за добро на човечеството. Изкушението просто е твърде-голямо. Само ТИ да имаш лекарството срещу болест, за чиято борба светът е готов да плати няколко хиляди милиарда евро – това е майката на всички бизнес модели…

Ако има нещо, което светът трябва да е научил вече от операция „Covid” e, че

НИКОЕ ЧАСТНО ЛИЦЕ ИЛИ ФИРМА НЕ МОЖЕ ДА ИМА ПРАВА ВЪРХУ ЛЕКАРСТВА ДЕЙСТВАЩИ СРЕЩУ ВИРУСИ

и в този ред на мисли, че

НИКОЕ ЧАСТНО ЛИЦЕ ИЛИ ФИРМА НЕ МОЖЕ ДА ИМА ПРАВА ВЪРХУ (ЧАСТИ ОТ) ГЕНЕТИЧЕН МАТЕРИАЛ / ДНК.

След като много цивилизовани държави вече са разбрали, че не е работа частния бизнес да контролира сектори като енергетиката, водоснабдяване или даже градския транспорт, може би е време сега да разберем, че фундаменталната медицинска наука и нейните открития, които да гарантират здравето на всички нас, реално трябва да бъдат НАШАТА СПОДЕЛЕНА И КОЛЕКТИВНА СОБСТВЕНОСТ. Както е абсурдно Монсанто (сега BAYER) да има патент върху генотипа на някой друг вид сухоустойчива
пшеница, без която скоро не можем заради климатичните промени, така е абсурдно някоя частна фирма да държи патент на някое лекарство, което може да спаси света. В тази кризисна ситуация е оправдано държавите да спонсорират дейността на частни фирми за общото благо, но правата върху медикаментите, които ще изработят, трябва да са в ръцете на обществото, а не на частната фирма късметлия. Силно се притеснявам, защото няма никакви отзиви, че Европа ще взема мерки в тази насока и Covid 19 щe се превърне в най-големия джакпот от всички времена за фармацевтичната индустрия. Ако сега не изработим закон, който да забранява интелектуална собственост на генетичен материал и патенти за лекарства срещу вируси, бъдете сигурни, че Covid 19 е само загрявка.

Ако не приемаме такъв закон и решим просто без протест да платим цената на лекарствата, които ще предложат големите играчи, от тук нататък всяка година ще има нов подобен вирус.

Преди години говорих с един известен български професор в САЩ. Разказа ми, че в почти всяка сфера на науките Европа отдавана е изпреварила Америка. Обясни, че в САЩ всяко откритие или изобретение с потенциал за военните веднага се „изолира“ и се доработва и развива под секрет. Целта на Американците е ясна, но факт е, че в затворена среда, няма значение какви умове работят по даден проект, средно статистически резултатите винаги ще бъдат по-малки колкото при „open-source” подход.

В Европа вярваме, поне в сферата на науката, че заедно сме силни. Тук повече научните проекти са отворени за всеки да участва, но очакваме всеки да споделя неговите данни и резултати с другите. Двама знаят повече от един. Всеки разбира логиката в това. В момента когато всичко научено за вирусите и борбата срещу тях влиза в „public domain” - в колективната сфера, че последователно изследването на вирусите и изработката на лекарства срещу тях НЕ подлежи на патенти, че всички научни медицински институти споделят данните по темата и че европейските държави така продължават да насърчават тяхната дейност, тогава вече имаме план занапред. Само тогава можем да кажем на всички европейските граждани, че сме направили всичко да предотвратим втора криза от вида на Корона. Тогава много по-бързо ще има достъпни
лекарства (лекарства без спекулативни печалби) при нови вируси и нашата икономика и социален живот няма така да пострадат като сега при Covid 19. Също така, чрез обмяна на опит и колективно финансиране по-бързо ще успеем да използваме и модифицираме вируси в ползата на медицината при лечение на рак, диабет и други заболявания. А третото, може би най-важното: само по този начин ще предотвратим нападения от най-различни изкуствено създадени вируси в бъдещето. Големите играчи/бизнесмени/фирми просто няма да имат икономическа файда да измислят вируси, защото не могат да патентоват лекарствата срещу тях.

Не съм сигурен дали България има Евро депутати, защото скоро не съм чул един такъв да говори нещо на Брюкселската трибуна, но ако има – нека те да поемат инициативата и да предложат закон който да забранява интелектуална собственост на генетичен материал и патенти за лекарства срещу вируси в Европейския съюз. Ще бъде най-ценното българско участие в Европейската политика от 2007г насам.

Реклама

Inspiration Hub

 

Коментари

Реклама

Още анализи:

Още новини: