България в общата европейска картина на КОВИД-19
Чувството ми за справедливост и за морална недопустимост е силно взривено, затова пиша по темата.
 
Та каква беше тезата на прехваления от мнозина доцент Мангъров? 
 
Че там, където било имало най-висок процент възрастни хора над 80 години (като в Италия) - там, в тези държави имало било най-много починали жертви на ковид -19 на глава от населението.
 
У нас нямало било толкова сухи съчки, понеже заради ниските пенсии хората били умирали преди да навършат 80 години. 
Понеже тази теза ми се видя доста съмнителна ( лично аз познавам стотици хора над 80 години в България, че и над 90), та се запитах възможно ли е само майка ми, нейните приятелки и родителите на моите приятели да са такова изключение, че да живеят дълго и затова си казах:  я да видя статистиката.
 
И какво казват статистиките?
 
В България хората над 80 години са 4,8 % от общото население. 
В Австрия и Великобритания е същият процент - 4.9% от населението.
В Нидерландия те са по-малко - 4, 5 %. 
 
(Това е по данни от 2018, а тенденцията е възходяща, не низходяща.)
 
Та. Според тази теория (мангъровата) би трябвало броят на жертвите в България да е по-висок на глава от населението от тези в Нидерландия и да е същият като във Великобритания и Австрия.
 
Да, ама не. 
 
В Нидерландия жертвите на коронавируса са 5 922.
Това прави 34.3 на 100 хиляди души. 
 
В България  - 134. 
Това прави 1.9 на 100 хиляди души. 
 
В Австрия са 668. 
Това прави 7.6 на 100 хиляди души.
 
Във Великобритания са 37 919.
Това прави 56.9 на 100 хиляди души. 
 
Да обобщим: процентът хора над 80 години е горе-долу еднакъв у нас, в Нидерландия, Австрия и Великобритания, но жертвите у нас  са  1.9 на 100 хиляди,
 а в останалите три държави са:
7.6 на 100 хиляди (Австрия), 
34.3 на 100 хиляди (Нидерландия)
 и 
56.9 на 100 хиляди (Великобритания). 
 
Погледнете и броя на жертвите в Ирландия, която е с най-малко процент възрастни хора. 
*
 
Да видим случая с Италия, която наистина има най-висок процент възрастни хора - цели 7% от общото население. Обаче и Гърция има пак толкова - 6.9 %.
 
В Италия имаме 33 хиляди жертви. 33 142 жертви.
Това прави  54.8 на 100 хиляди души.
 
В Гърция имаме 175 починали. 
Това прави 1.6 на 100 хиляди души. 
 
По-малко и от България.
 
Но Гърция взе свирепи мерки още в началото на март, много по-свирепи и доста диктаторски в сравнение с България  - там никой нямаше право да излиза от вкъщи, дори до магазина (!), без да изпрати sms на полицията и тя да му разреши. 
Освен това имаше ограничен брой ходене до магазина на седмица за дадено домакинство.
 И жертвите в Гърция са 175 души. Едва 175.
 
Да видим отлично справилите се в ЕС.
 
Най малко жертви на 100 хиляди души има в:
 
1. Словакия -  0.5 на 100 хиляди души 
2. Латвия -      1.2
3. Кипър -        1.4
4. Гърция -       1.6
5. България -  1.9
 
Да, има и разни други фактори - гъстота на населението, интензивни туристически, бизнес и пр. потоци, натоварени летища, пристанища, жп гари, както и хора, идващи от Китай (не от Тайван и Хонконг), а от Китай  - и то такива, които са били в заразените области или в контакт с хора оттам. 
 
Но основното, най-важното бяха навреме взетите мерки, които ограничиха заразата и я държаха на огнища като в България, а не да се разпространява дифузно като в Нидерландия. 
 
Това не значи, че Нидерландия не се справи чудесно, напротив. Но тя се съобрази с капацитета на своята здравна система и успя, удържа положението, макар - а-ха, почти на ръба. 
 
За България с нейната окаяна здравна система, този подход щеше да е фатален.
 
Затова най-адекватното решение бе това, което Националният оперативен щаб начело с проф. Мутафчийски предприе  - задължителна 14 дневна карантина на всички идващи от чужбина ( със симптоми или без), полицейска проверка (щото у нас проверката е най-висшата форма на доверието, иначе сме свикнали ,че "законът е врата у поле"), затваряне на ресторанти, кафенета, училища и пр., забрана за събиране на хора на едно място и т.н., и т.н.  
 
Дори неща, които лично аз не одобрявах  - като носенето на маски, вероятно оказаха влияние, защото при кихане и кашляне, все пак спират по-едрите капки и ограничават периметъра на разпространение.
 
Не разбирам и съм възмутена до дъното на душата си от неморалното поведение на спасените хора у нас (защото, да, бяхте спасени и това е безспорно!), които се опитаха - и то след като опасността попремина, да се нахвърлят с грозни нападки върху тези хора, които два месеца бяха на предната линия. 
 
Смятам това за чудовищно неморално, както и за непочтени, ама изумително непочтени и неадекватни политическите спекулации по адрес на проф. Мутафчийски и експертите от ръководения от него щаб. 
 
Защото те не са политици, а са лекари, експерти, вкл. математици, които съветваха законно избраното правителство в момент на световна епидемия.
 
Най-удивителното, което прочетох - и то от човек, когото искрено уважавам, беше, че проф. Мутафчийски трябвало било да откаже да оглави този щаб.
 
Тоест, да откаже възможността да спаси човешки животи в България. Понеже не одобрява премиера, например. 
 
Да откаже да изпълни лекарския си и човешкия си дълг и да каже: 
абе, не ми пука колко народ ще измре, ама с ГЕРБ не ща да работя!
 
Ама той вирусът не подбира гербаджия ли си, бесепар ли си, десебар ли си , атакаджия ли си, ВМРО ли си...
 
Проф. Мутафчийски и неговият щаб не са обслужвали политиците, а българската нация. 
 
И са съветвали - в интерес на народното здраве! законно избраното правителство на България без значение на кого  правителството се харесва и на кого - не.
 
Или да разсъждаваме като комунистите - дайте да правим атентати в момент на криза (пандемия, световна война) без значение колко мъртви ще паднат? Понеже ... мразим правителството.
 
Удивително е наистина доколко уж разумни хора са загубили всякакъв реален поглед, за да не кажа по-тежки думи. Много по-тежки. За неизкоренимия комунистически манталитет на национални предатели и на рушители на нацията.
 
Вижте долу картинката. 
И вижте отново класацията. 
България е в първите 5 страни от ЕС с най-малко жертви на глава от населението. 
 
И се засрамете или поне спрете да ми пишете глупости на моята стена. Пишете си ги на вашите. 
 
Повече времето си няма да си губя, за да обяснявам очевадни неща, повече по тази тема няма да пиша, имам си по-важни задачи. А ако някой иска да ме дърпа за езика, просто ще му трия дивотиите. Без никакви обяснения. И ако много упорства - ще го блокирам. 
 
Ето линк към статистики, картинки, графики, не сте малки, четете, гледайте, мислете:
 
Ето статистиката за това колко процента от населението в дадена страна са хората над 80 години:
 
 
Ето статистиката за страните от ЕС и жертвите на 100 хиляди души население:
 
 
 
 

Реклама

Inspiration Hub

 
  • Как бизнесът взаимодейства с университетите в пандемия

    Живеем във време на предизвикателства. Както бизнесът, така и образованието функционират дистанционно – липсата на физическо общуване поставя на изпитание редица процеси като провеждането на кариерни форуми, активното участие на бизнеса в процеса н...
  • Времето е богатство и е важно срещу какво го разменяме

    Бизнесът в България ще се адаптира, климатизира, ще намери начини да успее. Разбира се, ще има и хора, които ще се откажат, но смятам, че всички ще излезем една идея по устойчиви и силни от създалото се положение, коментира Димка Кънчева, която е сре...

Коментари

Реклама

Още анализи:

Още новини: