Не, коронавирусът не спасява планетата!
Широко разпространено е мнението, че заради масовото спиране на икономиките и сривът на потреблението (както на енергия, така и на ресурси) коронавирусът е повлиял добре на околната среда и природата. Това е поредната заблуда в обществото, която си заслужава коментар.

Картинката долу показва новина от Намибия - в последните 6 месеца резерватите за диви животни, които представляват гръбнакът на местната икономика, не са видели нито един посетител от чужбина. Страшно много хора там живеят благодарение на запазената природа и туристите, които харчат страхотни суми, за да я видят и преживеят.

Това означава, че пазарната стойност на запазената природа в Намибия, вкл. слонове, лъвове, хиени и др., в момента е занулена. Когато тези животни носят нулеви ползи като обект на наблюдение и фотографиране, местните жители започват да ги използват по други начини - например да ги избиват за месо, бивници, кожи и всякакви други неща, които се получават от мъртво животно.

Намибия не е уникална. Подобно е положението навсякъде по света, където природозащитата разчита на туризма.

Това е само един аспект на начина, по който бруталното обедняване засяга околната среда и природата. Вторият ще наблюдаваме особено ярко през зимата, когато обеднелите маси народ започнат да се топлят - отново на дърва (в Индия - на кравешки лайна!), разбира се. Изсичането на горите и мръсният въздух в градовете може да достигнат наистина критични нива, каквито не помним отдавна.

Пречистването на въздуха и водите, опазването на дивите животни и горите струват пари. Когато нямаш за храна, топлина и сигурност, качеството на околната среда няма как да ти бъде приоритет.

Чистата околна среда и опазената природа са луксозни стоки. Спирането на икономиката и масовото обедняване на планета, на която живеят 8 милиарда души, може да доведе само до бързо унищоване на природата и влошаване на качеството на околната среда за всички. Мислите ли, че можете да спрете милиони гладни и измръзващи хора, които могат да се нахранят и стоплят само ако убиват животни и секат дървета?

Ако светът продължава да се страхува, маскира и крие от живота, сами ще се вкараме в катастрофа от незапомнен мащаб - не само всички ще обеднеем, но и природата ще пострада много тежко.

Това е положението.

Реклама

Inspiration Hub

 
  • 9 причини да изпитвате постоянен глад и как да се справите

    Вижте съветите на консултанта по спортно хранене Станимир МиховСтанимир Михов е сертифициран фитнес инструктор от Националната спортна академия, персонален треньор и консултант по спортно хранене. Занимава се с фитнес вече над 10 години, като инвести...

Коментари

Реклама

Още анализи:

Още новини: