Що за животно е ислямофашизмът?
Ако се съди по изказванията на кмета на Ница и многобройните анализи в тази насока през последните седмици, виновно за трите атентата днес и обезглавяването на хора е някакво странно животно наречено "ислямофашизъм".

Разбира се, подобно словосъчетание е напълно безмислено още от употребата му в началото на века, когато администрацията на Джордж Буш се опита да засили аргументите си в подкрепа на военни действия в Близкия изток.

Ислямският фундаментализъм не носи почти нищо от характерните черти на фашизма, дори и само заради транснационалния характер на действията на фундаменталистите, които са в остър противовес с националистическия характер на фашистките режими.

Това не означава, че фашистките режими са по-добри, а че са напълно различни и съответно следва да се третират по различен начин.
 
Опитите радикалните ислямисти да бъдат обрисувани като "фашисти" и по този начин да се снеме вината от религията са колкото видни, толкова и безсмислени.

Реклама

Inspiration Hub

 
  • Как бизнесът взаимодейства с университетите в пандемия

    Живеем във време на предизвикателства. Както бизнесът, така и образованието функционират дистанционно – липсата на физическо общуване поставя на изпитание редица процеси като провеждането на кариерни форуми, активното участие на бизнеса в процеса н...

Коментари

Реклама

Още анализи:

Още новини: