Как се броят бюлетини
Винаги съм казвал, че не всичко българско в политиката и държавата е за изхвърляне. В момента се убеждаваме колко нормална, ефективна и цивилизована е методиката ни за провеждане на изборите. С наблюдатели и застъпници, три нива на комисии броене, подписи и протоколи, прилична отчетност и сериозна скорост. В България за 2-3 часа реално знаем резултата с почти пълна сигурност.

Дори в Индия бюлетините се събират и транспортират 3 дни и се броят за ден. САЩ е безспорно най-силната икономически страна, с вероятно най-добре написаната Конституция, но методиката им за провеждане на избори е шокиращо допотопна и подходяща за федерация, в която до онзи ден въоръжени мъже са се борили като братя за правото си да живеят свободно. А не за днес, когато задоволени от прекрасния живот, ще се избият за власт и партийна конкуренция.

Дори и да оставим настрана съмненията за гласували покойници на 150 години и бюлетини без подател, подпис и печат (защото това ще се доказва в съда), самото броене на бюлетини и то на едно ниво (в БГ са 3) ще продължава има-няма седмица. Преди малко избирателната комисия в Алгъни Пелсинвания гордо е обявила, че излиза в почивка и няма да брои оставащите 30 000 бюлетини поне още ден. Ако такова нещо се случи в България, ще стане национален скандал. Или пък онзи ден главният прокурор на Пенсилвания обяви в деня преди изборите коя партия ще победи по телевизията.

Представяте ли си тук да се случи? Да, у нас системата не е перфектна и доста протоколи изглеждат като баница. И да, ние сме едва 6 милиона души, та опасността от натиск и контрол върху избирателите е огормна. Но въпреки това имаме наблюдатели с огромни права, протоколи с подписи на няколко нива, бързо и прозрачно броене, паралелно броене и т.н. Сравнете нашата методика със случващото се в САЩ. И то когато те имат предимството на гениално написана конституция. Буквално провеждат избори като в държава от третия свят и няма защо да се сърдят на руснаци и китайци, които в момента ги подбъзикват.

И да, не казвам, че няма проблеми в българската избирателна система и съм за електронно и машинно гласуване и за активна регистрация за изборите, защото няма да се учудя ако в избирателните списъци догодина още присъства майка ми (мир на праха й) починала през 2014 година.

Реклама

Inspiration Hub

 
  • Как бизнесът взаимодейства с университетите в пандемия

    Живеем във време на предизвикателства. Както бизнесът, така и образованието функционират дистанционно – липсата на физическо общуване поставя на изпитание редица процеси като провеждането на кариерни форуми, активното участие на бизнеса в процеса н...
  • Времето е богатство и е важно срещу какво го разменяме

    Бизнесът в България ще се адаптира, климатизира, ще намери начини да успее. Разбира се, ще има и хора, които ще се откажат, но смятам, че всички ще излезем една идея по устойчиви и силни от създалото се положение, коментира Димка Кънчева, която е сре...

Коментари

Реклама

Още анализи:

Още новини: