Има ли двоен аршин при технологичните гиганти
Швейцарският домейн регистратор Epik отне обратно домейна parler(dot)com

Цялата технологично корпоративна мощ на планетата срещу компания компания от 30 души и около 4 милиона активни потребителя.

Все едно да целиш караулка с атомна бомба.  

И всичко това, защото има лаг от модерация на съдържанието.

Забранено съдържание има навсякъде. Съдържание като детска порнография, откровени видеа и снимков материал с явно насилие, търговия на лични данни, затворени социални групи с крайно леви и десни движения, нацистки, комунистически, търговия със забранени стоки и т.н.

Dark net-a е ужасно дълбок и стряскащ.

Всяка мрежа се справя различно успешно или неуспешно с модерацията и прилагане на своите community standards.
Например чакаме заветния момент, в който Google ще извади жълтите сайтове, сайтове с фейк новини и др. от AdSense мрежата си. Ама няма да го направи. Защото парите са си пари.

Facebook си научиха урока от Cambridge Analytica и започнаха залитане в друга крайност на модерация. Въпреки това и те все още не са извадили горепосочените сайтове от своята backbone data инфрастуктура, която се захранва през пискел технологията.

Не виждам и как все още Twitter не предприема никакви действия и стои в пасивна позиция спрямо порнографията, която се шири в своята платформа, фалшифи новини, фалшиви акаунти, акаунти на екстремисти, организации с крайни виждания, че дори и терористи.

Руския Telegram е рая на търговията с педофилско съдържание заради криптираните си възможности и локализацията на сървърите им в Дубай. Но къде са 500 000 000 активни юзъра, къде са 4 милиона юзъра.
 
Да не забравяме и че почти всички терористични атаки по света, и най-вече в Европа през последните години са били организирани през някоя от тези платформи или други, които са лиснати в App сторовете на Goole и Apple и/или са хостнати в AWS. Все още са там.

Но да си отговорим откровено.

Има ли двоен аршин?

Дали решението на big tech е външно политическо?

Реклама

Inspiration Hub

 
  • Атмосферата в офиса – от кого и какво зависи?

    Ани Хира е специалист с 20-годишен опит и счита себе си за човек, който знае какво означава да живееш и работиш с радост! От корпоративната си практика придобива мениджърски опит и разбира колко е важно да се управляват процеси и екипи, като постига ...

Коментари

Реклама

Още анализи:

Още новини: