Какво се случи с GameStop
Тази тема няма да я видите по медиите, макар че е с огромен заряд. Тово е статус на Микротрибуна, който много добре описва какво се случи тези дни в САЩ. 
 
Продължение на историята от вчера с малко разяснения какво се случва. Представете си следното: група хеджфондове се наговарят и влизат групово срещу дадена компания. Ако нещо трябва да е наказуемо, то това е конкретно това наговаряне, защото то представлява изкуствена пречка за компанията да набира капитал- единствената практична причина една компания да е на борсата. Огромно множество от дребни инвеститори се наговарят и експлоатират това, довеждайки към този момент до 14 милиарда долара загуба за фондовете.

Историята обаче придобива изключително грозни измерения под новата администрация на Байдън. Шефката на Насдак спира търговията с акцията, платформите, използвани от малките инвеститори също спират търговията. Не искам да акцентирам на платформите, които са частни компании и много вероятно се самоубиха, изгубвайки доверието на хората. Какви разговори са проведени, за да вземат такова решение, ще остане в сферата на недоказуемото. 
 
Искам да акцентирам на друго: държавната администрация на САЩ (SEC) се намесва, забранявайки търговията. Това има двоен ефект: от една страна гарантира загуба на дребните инвеститори, от друга спира бъдещи загуби по тази позиция на хеджфондовете. Това е абсолютен прецедент в свободния свят. Фактът, че не се говори за това е само и единствено заради диктатурата на медиите. Представете си какво отразяване щеше да има новина: "държавната администрация на Путин променя правилата в движение, за да подкрепи Газпром". Случаят много напомня на един друг от България- как БНР спря предаването на Силвия Великова заради профилактика. Тогава обяснението на Бойко беше, че той не знаел, шефът на БНР не му бил пряко подчинен и тн и тн. Очаквам тази госпожа да си замине скоропостижно с обяснението как тя сама си е взела решението да блокира търговията без правно основание на най-горещо коментираната акция, прецаквайки по този начин бедните и подпомагайки свръхбогатите. И Байдън великодушно да я уволни. 
 
Единственият въпрос е дали хората ще се хванат. Мисля, че тук "дълбоката държава" се оля. Мисля, че балансът в обществото се крепи на идеята, че правилата са еднакви за бедни и богати и богатите са богати, защото имат повече информация, размах и тн. Мисля, че Байдън започна изключително гнусна война със собствените си гласоподаватели.
 
През 2013-та година Карл Айкън- милиардер, влиза в подобна позиция срещу Бил Акман- друг милиардер в Хербалайв. Враждата е на лична основа с предистория и тн, но важната информация е, че никой не спира търговията и Айкън взима милиарди от Акман. 7 години по-късно силно плачещият за бедните Байдън спасява свръхбогатите от бедните. Хвала на такива леви! 
княз Мишкин
 
А ето и анализът на Тихомир Чергов по същата тема:
 
Нещо наистина много значимо и уникално се случва в момента. Бедните печелят пари за сметка на богатите и то не чрез комунистическа революция, а чрез възможно най-капиталистическото изобретение - фондовата борса. 

Тази случка от последните дава отговор на въпроса защо финансово-медийните елити пробутват толкова агресивно "политики на идентичността" (джендъри, феминизъм, антибяла риторика и т.н.). Отговаря и на въпроса за истинските причини за цензурата в социалните мрежи, маскирана като "борба с езика на омразата".
 
Историята накратко и съвсем опростено. Големите акули на Уолстрийт правят поредната си комбинация. Заемат "къси позиции" на акциите на една компания (къси позиции означава, че ще спечелят пари, ако акциите паднат), след което започват обичайните си манипулации: чрез своите кукли на конци в медиите започват да създават медийна истерия срещу компанията, която да провокира паника сред инвеститорите и така да се предизвика рязък спад на котировките на акциите на компанията. Позицията им трябва да се реализира утре (петък), когато трябва по договор да закупят огромна бройка акции от компанията, които предварително са продали (идеята е да ги закупят на много по-ниска цена отколкото тази, на която са ги продали). 
 
Обаче възможно най-дребните играчи, "пролетариатът на фондовата борса" - обикновени хора, които са потребители на reddit форума за инвестиции, се наговарят да прецакат големите играчи, хедж фондовете. Малките играчи, организирани в социалните мрежи, започват масово да купуват акции на същата компания. Правят го не с идеята за печалба, а да прецакат схемаджиите от Уолстрийт. Парите са дребни, от порядъка на 100-200 долара, но в играта участват десетки хиляди дребни инвеститори и така акциите на компанията скачат до небесата. Утре големите акули ще претърпят загуби за милиарди, нанесени им от "пролетариата".
 
И естествено всичките корпоративни медии скачат в защита на големите акули от Уолстрийт. Дребните инвеститори били "unsophisticated" и били "водени от алчност и реваншизъм" (а големите инвеститори са водени от алтруизъм, разбира се). Трейдинг платформи блокират търговията с акции на компанията, макар случилото се е да е напълно легално (за разлика от медийните манипулации на Уолстрийт елита). С други думи, когато малките хора губят спестяванията си, тогава "такива са правилата на играта, всеки си носи риска", обаче когато големите акули губят - "Аууу, това е недопустимо, спрете веднага и блокирайте търговията". 
 
Настоява се яростно за регулации на Уолстрийт в полза на големите играчи. Същите големи играчи, които нерегулирано залагат милиарди и после биват спасявани с пари от данъкоплатрците. Започва и кампания въпросната социална мрежа за дребни инвеститори да бъде свалена, естествено с добре познатия мотив - "език на омразата". 
 
Между другото, всичките тия тъпотии с джендърите, патриархата, феминизма, Блек Лайвс Метър и т.н. почнаха след голямата финансова криза от 2009-та, bail-out-а на Уолстрийт и последвалото движение "Occupy Wallstreet". Финансово-медийната аристокрация се уплаши, че раята почва да се събужда и реши да приложи стария имперски принцип "Разделяй и владей". 
 
Причината за събитията от последното десетилетие не е някакъв "културен марксизъм", а е един некултурен крони-капитализъм (сливане на държава, медии и големи транснационални корпорации). Точно затова толкова презирам "умнокрасивите" - нашенските, американските и по целия свят. Защото точно тая безмозъчна сган от тъпото си его и желание да се изтъква като "по-умна от простолюдието" е най-големият подръжник и крепител сред средните и ниските социални класи на този гнусен крони-капитализъм, който обира и тях.
 
 

Реклама

Inspiration Hub

 
  • 9 причини да изпитвате постоянен глад и как да се справите

    Вижте съветите на консултанта по спортно хранене Станимир МиховСтанимир Михов е сертифициран фитнес инструктор от Националната спортна академия, персонален треньор и консултант по спортно хранене. Занимава се с фитнес вече над 10 години, като инвести...

Коментари

Реклама

Още анализи:

Още новини: