Байдън капитулира пред Путин
Тази седмица САЩ окончателно се предадоха по въпроса за "Северен поток 2". Облякоха поражението си под формата на "сделка" с Германия, която включва множество пожелателни условия за възможен натиск върху Русия, ако тя го използва като "енергийно оръжие".

Сделка за "Северен поток 2" отдавна има. Тя е между Русия и Германия, но в полза и на другите страни в Западна Европа. Неслучайно, едната тръба вече е готова и само чака разрешение за ефективна работа. След капитулацията на Байдън втората ще бъде положена за месеци.

"Северен поток 2" е изключително важен проект, но не толкова за Русия, колкото за Западна Европа. С намаляването на добива в Холандия и Северно море, Европа вече сама задоволява миниатюрен дял от потреблението си. Норвегия и Северна Африка дават нещо, вносът на втечнен природен газ (LNG) - също. Глобалният пазар на LNG обаче има ограничен капацитет, а и работи на такива цени, че дори богатите страни в Западна Европа ги боли.

Газпром си остава най-значимият източник на относително евтин газ за Европа - както в Берлин, така и в Москва отлично осъзнават това. Русия вече има избор - тя може да изнася повече през тръбите за Китай или за където си иска през терминалите за втечняване. Не знам как точно си представят Германия и САЩ да я "санкционират".

Със собствената си политика на едновременно затваряне на атомни и въглищни централи, Германия обаче сама се поставя в изключителна зависимост от вноса на газ от Русия. Съвсем скоро тази политика ще доведе и България до подобно положение. Точно това ще бъде основният резултат от финансираното от Плана за възстановяване и устойчивост изграждане на газови централи в комплекса Марица-Изток.

България и без това винаги е била много зависима от Русия, а със затварянето на мини Марица-Изток и съответните ТЕЦ тази зависимост ще стане тотална и непреодолима...

Реклама

Inspiration Hub

 
  • Атмосферата в офиса – от кого и какво зависи?

    Ани Хира е специалист с 20-годишен опит и счита себе си за човек, който знае какво означава да живееш и работиш с радост! От корпоративната си практика придобива мениджърски опит и разбира колко е важно да се управляват процеси и екипи, като постига ...

Коментари

Реклама

Още анализи:

Още новини: