За новата партия на Петков и Василев
Няколко първи впечатления за партията на Кирил Петков и Асен Василев.

Презентацията не изглежда вдъхновяваща въобще. "Промяната продължава" е възможно най-клишираното и изпразнено от смисъл име (което ще се съкращава на ПП "ПП", за бога). Логото си е направо смешно. Ясно е с какво се търси асоциация - хората искат нещо ново, нещо различно, някаква промяна и затова презентираме партията по този начин. Името е възможно най-експлицитно в това отношение, а логото е отворена врата, която гледа към слънчев пейзаж (изгрев?). Сериозно?

Подобна презентация до голяма степен е обидна за интелекта. В миналото много партии (включително ГЕРБ) са залагали на брандиране тип "ние сме нова ера", но поне по начин, който беше по-конкретен, с по-ясна визия. Нито една партия преди не се е представяла просто като буквално празен съд, в който избирателят да може да налее мечтите си за "промяна". Все едно ни казват "ние можем да бъдем каквото искате да сме".

И с това вървят и конкретни политически послания - че партията няма идеология, не ѝ пука за "ляво и дясно", а само за "почтеност". Честно да си кажа, всичко това изглежда не като реална политическа партия, а като курсова работа на студент по маркетинг. И то не много добра курсова работа.

На практика Асен Василев и Кирил Петков се опитват да основат нов ГЕРБ. Преди 12 години Бойко Борисов също имаше много сходно брандиране, което се асоциираше с идването на нова ера на "промяна" и различен тип "развитие" след влизането в Европейския съюз. ГЕРБ успяха да се позиционират като най-прогресивната проевропейска партия тогава, което ги направи партията на "Промяната" (с главно "П"!) и им спечели властта.

Сега виждаме подобен опит отново, за изграждането на нов, по-добър, ГЕРБ. Това си личи и в малкото конкретни политически послания, които досега дадоха от ПП "ПП". Те директно си казаха, че не планират да реформират абсолютно нищо освен начина, по който работи властта и администрацията. Пари имало за всичко, данъчната система си е идеална и не трябва да се пипа, просто НАП и останалата администрация трябва да работят по-добре и в България ще има предостатъчно пари за пенсионери, здравеопазване и инфраструктура (думи на Василев от пресконференцията).

Ако не внимавате, може да пропуснете, че това на практика казва, че конкретните политики водени досега в България са си били идеални. Просто не са се изпълнявали "нормално" и корупцията в администрацията ги е опропастявала. Сиреч, ние ще сме като тези, които управляваха досега, само че "по-добри", само че без корупция. Опасявам се обаче да не стане накрая "хотели как лучше, а получилось как всегда", както толкова много пъти се е случвало в нашата нова история. Първо с Царя след Костов, след това с Борисов след Станишев. Много често когато събития и процеси се повтарят, първия път това се случва като трагедия, а втория път като фарс.

Реклама

Inspiration Hub

 

Коментари

Реклама

Още анализи:

Още новини: