Икономическите мерки и ефектите от поскъпването на енергията
Урок номер едно в икономиката е, че ресурсите се оскъдни и че няма безплатен обяд. При рекордно хвърчащи цени на енергоресурсите и въглеродните квоти в исторически план, изкуственото “замразяване” на ръста на цената на ел. енергията за бита се компенсира от по-високата цена за индустрията на нерегулирания пазар, за предприятията в енергетиката и в крайна сметка винаги излага на риск пари на данъкоплатците .

Натрупаните дефицити по веригата на производство, пренос и доставка водят до декапитализиране на енергийната система, липса на инвестиции и поддръжка на стратегическа инфраструктура, режим на тока и потенциално напускане/национализация на частни инвеститори от енергийния сектор.

А родният бизнес е смазан под тежестта на непосилни комунални сметки, производствена инфлация и спад в приходите. Ако предприемачите не виждат светлина в тунела, не инвестират или затварят кепенците, минирайки растежа, покачването на стандарта на живот и благоденствието на цялата икономика.

Реклама

Inspiration Hub

 
  • 9 причини да изпитвате постоянен глад и как да се справите

    Вижте съветите на консултанта по спортно хранене Станимир МиховСтанимир Михов е сертифициран фитнес инструктор от Националната спортна академия, персонален треньор и консултант по спортно хранене. Занимава се с фитнес вече над 10 години, като инвести...

Коментари

Реклама

Още анализи:

Още новини: