Нищо хубаво не следва от вдигане на данъците
Нищо хубаво няма да видим, ако вместо финансова дисциплина при външно влошаване на стопанската конюнктура се разпищолим и заложим на вдигане на данъци и осигуровки и/или теглене на нов дълг (което дългосрочно е същото).

Социалните ангажименти, поети с актуализацията, нямат връщане назад и са политическа мина, която следващите на власт не могат да настъпят от страх за социално недоволство и сътресения.

Разумното: по-оптимална, събрана, стегната и ефикасна държавна машина. По-свободен от пречки и бумащина бизнес. Както и повече пари, оставени като разполагаем доход в хората, произвеждащи стойност - т. нар. средна класа.

България трябва да проучи с какво разполага като собствен стратегически суровини - конвеционален и шистов газ, метали и минерали. Ако действително имаме 480 млдр. кубични метра газ в Северозапада и около Черно море, то бихме били обезпечени за век и половина напред. В най-тежката енергийна криза в историята на човечеството ние си позволяваме лукса дори да не знаем какво имаме като залежи и потенциал. Скъпо и опасно невежество.

Най-голямото лицемерие на европейските и българските зелени е, че бидейки в управлението те спират всякакъв разговор за шистов газ и нефт, но мощно работят за внасяне от САЩ именно на такъв. Шистовата революция направи САЩ енергийно независими, решавайки им 40 и кусур годишен геостратегически и икономически проблем.

Първи пионерчета сме когато трябва да направим нещо в наш ущърб (затваряме ядрени блокове и въглищни мощности), за да докажем “принадлежността си”, но когато нещо действително е полезно за енергийната или ресурсната сигурност България - рязко се запъваме.

Вече обаче няма кой да върши мръсната работа на Европа и ако го прави ще е адски скъпо и смазващо за домакинства и бизнес. Ще трябва да действаме проактивно и сами, иначе ще бъде тежко.

Реклама

Inspiration Hub

 
  • 9 причини да изпитвате постоянен глад и как да се справите

    Вижте съветите на консултанта по спортно хранене Станимир МиховСтанимир Михов е сертифициран фитнес инструктор от Националната спортна академия, персонален треньор и консултант по спортно хранене. Занимава се с фитнес вече над 10 години, като инвести...

Коментари

Реклама

Още анализи:

Още новини: