Повишава ли се наистина раждаемостта в България?
България: Раждаемост 2019: 61 538 Раждаемост 2020: 59 086 Раждаемост 2021: 58 678 Раждаемост 2022: 56 596 Раждаемост 2023: 49 610 (Източник НСИ)

Всички се смяхме на глупостите на Кирил Петков за уж огромния скок в плодовитостта на българите при тяхното управление, но е хубаво освен шегите да видим и реалните данни, защото те не са никак забавни.

Плодовитост и раждаемост са две различни метрики и скокът в първото на графиката на Петков е плод изцяло на статистическа грешка в едно изследване след последното преброяване.

Всъщност миналата година ООН "повиши" България от втория най-бързо изчезващ народ на света на първия. Задминахме балтийските страни и официално станахме най-бързо топящата се страна на Земята.

До 2050-та демографската катастрофа тук ще безпрецедентна спрямо всяка друга държава. Нужни са спешни и радикални мерки за повишаване на раждаемостта до поне базисната 2.1.

Тъкмо това е каузата на Месец на семейството и голямото Шествие, което организираме на 22-ри Юни.

В България има министерство и агенция за всяка възможна глупост, а няма за буквално най-важното: Министерство на демографията.

Страната трябва спешно да възприеме тази кауза като основен национален проект и партиите да възприемат правилото, че всеки кабинет ще излъчва задължително вицепремиер по демографския въпрос.

Реклама

Inspiration Hub

 
  • 9 причини да изпитвате постоянен глад и как да се справите

    Вижте съветите на консултанта по спортно хранене Станимир МиховСтанимир Михов е сертифициран фитнес инструктор от Националната спортна академия, персонален треньор и консултант по спортно хранене. Занимава се с фитнес вече над 10 години, като инвести...

Коментари

Реклама

Още анализи:

Още новини: