За Митьо Чесъна и настоящите бежанци

Моят приятел Митьо Чесъна е бежанец. От Северна Добруджа. Ражда се малко след Крайовската спогодба през 1940 г., когато десетки хиляди българи от Северна Добруджа се преселват в Южна и десетки хиляди румънски колонисти се преселват от Южна в Северна Добруджа. За себе си казва, че е "приселец", тоест външен човек. Така наричат бежанците от Северна Добруджа и досега.

За няколко седмици е трябвало да се изселят - с волските каруци и с дечурлигата. Дядото на Митьо е търсил място, където има много вода, защото е живял на брега на Дунава. Водата е живот. Затова се заселва до Дуранкулашкото езеро. Митьо Чесъна не познава баща си, който е загинал във Втората Световна война.

Най-ценните му вещи са ордените на баща му, присвоени посмъртно. Пази ги като зеницата на окото си...

През последните дни се правят опити да се сравняват бежанци като Митьо със сегашните бежанци, които плащат хиляди евро на трафиканти, буквално помитат гранични огради, бият се с полицията и т.н., и т.н.

Не, Митьо Чесъна не е от тези бежанци. Грешите.

*Мнението на автора е публикувано в профила му в социалната мрежа

Реклама

Представяме ви:

  • Днес технологията е част от всеки бизнес

    Важно е да се следи технологичното развитие и последните тенденции, за да може бизнесът да остане конкурентноспособен и да „презареди“ своя растеж, твърди Йоанис Кацанидис, управител на SoftOne Bulgaria в специално интервю за b2b Media...
  • Талантът и амбицията са от ключово значение

    Карим Рашид е име в световния дизайнерски бранш, което няма нужда от представяне. С повече от 4000 осъществени проекта, над 300 награди и клиенти в над 40 страни,  Карим с лекова успява да е винаги актуален и вечно променящ се. Ис...

Коментари

Реклама

Още анализи:

Още новини: