Бързаме да погребем Европа
Свикнахме в последните години да гледаме на Европа като на бюрократичен донор - поояден и пооспал се от десетилетия на сравнително благоденствие и спокойствие. Свикнахме да я осмиваме, критикуваме, мнозина се престарават - всичко разбират по-добре, издават присъди и категорични прогнози. Бързаме да я погребем Европа заради една терористична атака - колкото и неприятна да е, колкото и на свидно място да е. И забравихме какво е Европа.

- Европа е стара. Тя е свидетелствала и е участвала в изграждането и рухването на десетки империи, била е сцена на две световни войни и редица локални, подслонила е няколко огромни бежански вълни в териториите си, справяла се е с няколко вълни тероризъм - и постклониален, и арабски, и червен, в отминалите десетилетия. И всеки път е ставала по-добра.

- Европа е и млада. В този й вид е изградена преди 70 години върху един напълно сринат от война и бомбардировки стар свят, но е изградена върху най-здравите и солидни фундаменти, които и войната не е унищожила: ценности.

- Европа от векове отглежда хора, които са asset - не просто население, електорат и данъкоплатци, а хора свободни, образовани, със знания и професии, със ценности и морал, с права (и задължения), граждани с чувство за солидарност и гордост, хора с наследство.

- ЕС няма еквивалент в света - общност от самостоятелни държави, свързани доброволно в тесен икономически (на път към фискален и енергиен) съюз, почти без граници, споени от...общи ценности. От общо разбиране за благоденствие, солидарност, уважение. ЕС е нещо 2.0. Няма такова друго.

- Европа има лидери, образована и мислеща политическа класа и граждани. Позатънала в бюрокрация - вярно. Но бюрокрацията е просто мрежа от конци, която лесно може да бъде разкъсана, когато има обща цел и импулс да се действа. Ние й прехвърляме собствените си комплекси и увреждания от политическата недостатъчност на нашата държавица. Но Европа не е България, нека вдигнем малко мащаба.

- Европа е богата. В Европа са няколко от най-мощните икономики в света. В Европа са някои от най-модерните армии в света. Европа е част от най-голямата военна организация в света.

- Европа има сила, кураж и убеденост да отвори границите си за милиони бегълци от друга религия и друга култура - малко страшна, малко заплашителна, малко тревожеща, вместо да затръшне вратата. Не че няма и такива опити. Но в сърцето си Европа отстоява това решение въпреки случките в Париж. Защото е правилно. Аз лично се гордея с тази Европа, тя е изумителна.

- Европа не е тръгнала да залязва, затъва, катастрофира и т.н. Европа е предимно разумна, again - защото има свободни и образовани граждани. И е мъдра. Защото има кой да помни историята.

- На Европа не й дреме, когато няколко балкански истерици пискат несъждествено из разни никому неизвестни олигархични сайтчета. Нито пък и дреме, ако Петко и Иван из Фейсбук си мислят, че ги разбират по-добре работите от Меркел-Перкел и Оланд-Моланд.

- Европа е голяма работа, ей. И са абсурдни всякакви тези, че е на колене заради десет безумци с колани бомби и че ще рухне заради тях. Да, няколко неща може да се променят. Но това, което свързва Европа, няма да се промени и то е по-добро от всяка една нейна съставна част.

*Мнението на автора е публикувано в профила му в социалната мрежа

Реклама

Inspiration Hub

 

Коментари

Реклама

Още анализи:

Още новини: