Да ти откраднат бизнеса
Такава е властта – харесва си нечий бизнес и си го присвоява – целия или голяма част от него. Тя знае как това се прави. Има си силовите (частни и държавни), данъчните и каквито още трябва ресурси национално отговорна цел.

Понякога го прави защото просто не е свикнала да си отказва, не че винаги знае какво да прави с него. Повечето бизнесмени, на които им отнемат част или даже целия бизнес, се спотайват и преглъщат отнемането. Когато става дума за част от бизнеса, те си мълчат, защото кушать хочется, както се казва в една славна държава с още по-славен лидер; а когато иде реч за целия бизнес, то те си траят, защото жить хочется, както се казва пак в славната държава с още по-славния лидер…

Ето защо, тогава, когато някои бизнесмени искат да чуят нещо по управление на рисковете, аз неизменно им разказвам най-напред следната история за Шерлок Холмс и д-р Уотсън, с посланието – да внимават най-вече някой да не им открадне бизнеса:

Шерлок Холмс и д-р Уотсън са на излет. След вкусната вечеря и бутилка вино, те се оттеглят за нощувка и лягат да спят. След няколко часа Холмс се събужда и смушква верния си приятел:

- Уотсън, погледни към небето и ми кажи какво виждаш.

- Виждам милиони и милиони звезди, Холмс – отговаря Уотсън.

- И какъв извод можеш да направиш от това?

Уотсън се замисля за минута.

- Астрономически, това ми говори, че има милиони галактики и възможно милиарди планети. Астрологически, наблюдавам, че Сатурн е в съзвездието Лъв. Логически, правя извод, че времето е три и четвърт. Метеорологически, подозирам, че утре ще бъде прекрасен ден. Tеологически, мога да видя, че Бог е всемогъщ, а ние сме само малка и незначителна частица от Вселената. А на теб какво ти говори, Холмс?

Холмс мълчи известно време и казва:

- Уотсън, ти си идиот, някой е откраднал нашата палатка!

*Мнението на автора е публикувано в профила му в социалната мрежа

Реклама

Inspiration Hub

 

Коментари

Реклама

Още анализи:

Още новини: