Как започна китайската борсова драма и как ще продължи?
Какво се случи от юли 2014 г. до май 2015 г. на китайския пазар на акции?

Китайският пазар не се беше вдигал за цели 5 години, а за същия период пазарите в САЩ и Западна Европа почти се удвоиха.

Най-важните финансови показатели на акциите в Китай изглеждаха забележително ниски спрямо своите собствени исторически нива и спрямо другите пазари.

В същото време оценката за развитието на китайската икономика беше положителна – много висок растеж, нисък публичен дълг – в сравнение с почти целия свят. За предишните 5 години европейската икономика почти не беше мръднала, докато китайската беше пораснала с почти 50%.

Моментът беше подходящ за инвестиции в Китай.

Както може да се види и от графиките на двата китайски индекса, последва силен ръст на пазара. (виж графиките по-долу).

През пролетта на 2015 г. се заформи „балон“ на пазара.

Какво се случи след пролетта на 2015 г.

Унищожен ли е юанът?

Световните медии вече половин година гърмят, че китайският юан (CNY) е спаднал драматично спрямо долара, включително в началото на 2016 г. Наистина, от най-високата си точка юанът е спаднал със 7.6%. След дълги години на възход на тази валута, това е забележителен обрат.

„Критиката“ обаче е пресилена. Не толкова юанът се е сринал спрямо останалите валути, колкото доларът се е покачил стремително: с цели 60% спрямо йената за 4 години и със също впечатляващите 28% спрямо еврото. Както и спрямо валутите на Русия, Украйна, Турция, Бразилия, които също спаднаха рязко спрямо долара.

Спрямо всички тези валути юанът всъщност се е покачил рязко за 2-4 години. Въпреки това Китай като голям износител остава с положителен баланс по текущата сметка.

Добре е да се спомене, че само преди седмици през декември 2015 г. юанът бе приет за световна резервна валута от МВФ, наред с американския долар, еврото, британския паунд, швейцарския франк и японската йена.

Това в средносрочен план ще доведе до повишено търсене на юани за търговския оборот и на инструменти, деноминирани в юани за инвестиционни цели, особено от страна на централните банки по света, които държат валутните си резерви основно в т.н. резервни валути на МВФ.

Спекулантите разпродават Китай заради „сринатия“ юан. Дори юанът да спадне още спрямо долара, по-слаб юан при равни други условия означава повече китайски износ и по-висок растеж.

Унищожен ли е растежът в Китай?

Световните медии също така вече половин година гърмят, че китайският растеж е най-нисък от десетилетия насам. От 1978 г. насам Китай е постигнал може би най-впечатляващия икономически бум в човешката история.

От една доста изостанала и бедна държава Китай се превърна във втората по големина световна икономика след САЩ.

Сега при новата ситуация вече няма да говорим за 8-10% ръст на БВП, а „само“ за 6-7%, може би в по-дългосрочен план за 5%.

Трябва обаче да сравняваме тези нива със ситуацията в много други значими държави, където растежът е или силно отрицателен (Русия, Бразилия), или слаб (Турция и цяла Европа).
Китай от известно време е в планиран процес на преориентация на икономиката си, в който износно-ориентираният растеж се заменя с растеж, базиран върху вътрешно потребление. Тази далновидна политика защитава Китай по-добре и го прави по-малко зависим от международни шокове и кризи в икономиките на САЩ, Япония и Европейския съюз.

Китай е в позиция да извърши такъв преход, защото може да разчита на десетки милиони нови потребители, които всяка година се преселват от неразвитите райони на страната към урбанизираните райони и стават икономически активни, след като си намерят работа или стартират собствен бизнес.

Този положителен процес води до естествено забавяне на растежа в краткосрочен план, но за сметка на по-устойчив висок растеж в дългосорочен план.

Спекулантите обаче живеят в днешния ден и с днешните медийни заглавия, така че за тях „рекордното забавяне“ от 7.1% на 6.9% годишно често е достатъчен аргумент за продажба.

Разбира се, трябва да имаме предвид подозренията на част от световните анализатори, че китайската статистика традиционно надценява реалния растеж и той в действителност може да е по-нисък.

Каква е ситуацията на пазара в момента?

Индексът XINOI е спаднал с -38.5% от 27.04.2015 г. досега, като само за първите 4 работни дни на януари спадът е -9.2% (виж Графика 1.)

Индексът SHSZ300 е спаднал с -38.2% от 08.06.2015 г. досега, като само за първите 4 работни дни на януари спадът е -11.7% (виж Графика 2.)

Финансови показатели (multiples) на китайския пазар към 6 януари 2016 г.

Price/Book, Р/В (цена към балансова стойност) е 1.1х, най-ниското ниво за последните 10 години (виж Графика 3.)

Price/Earnings, Р/Е (цена към печалба) е 8.1х, почти най-ниското ниво за последните 10 години (виж Графика 4.)

Изводи:

„Критиката“ по света срещу китайската икономика е пресилена и често мотивирана от политически съображения.

Спадът на юана спрямо долара не е значителен. Спрямо всички други основни валути юанът всъщност е поскъпнал.

Каквото и да се случва в Китай през последната половин година, това не обуславя спад от -38% на пазара на акции.

Показателите Р/В от 1.1х и Р/Е от 8.1х остават атрактивни на фона на останалите големи финансови пазари по света.

Възможни са продължаващи резки движения на китайския пазар нагоре-надолу.

* Анализът е разработен от Expat Capital

Графика 1. Графика на основния китайски индекс (XINOI) за последните 10 г., към 7 януари 2016 г.

Как започна китайската борсова драма и как ще продължи?

Графика 2. Графика на по-широкия китайски индекс (SHSZ300) за последните 10 г., към 7 януари 2016 г.

Как започна китайската борсова драма и как ще продължи?

Графика 3. Съотношение Р/В (цена/балансова стойност) на китайския пазар за последните 10 г., към 7 януари 2016 г.

Как започна китайската борсова драма и как ще продължи?

Графика 4. Съотношение Р/Е (цена/печалба) на китайския пазар за последните 10 г., към 7 януари 2016 г.

Как започна китайската борсова драма и как ще продължи?

Реклама

Inspiration Hub

 

Коментари

Реклама

Още анализи:

Още новини: