Новият Распутин

“Лекарите казват, че ако преживея същото за трети път, вече няма да оцелея”. Думите са на Владимир Кара-Мурза, изречени непосредствено след втория опит за покушение над него, при който той като по чудо отново оцелява. Вторият опит за убийството му е подобен на първия - чрез атака с много трудна за откриване отрова, за щастие и този път развръзката е несмъртоносна.

Сега “Новият Распутин” е отново в дома си във Вашингтон, опитвайки се да се възстанови от случилото се. Но въпреки оцеляването на косъм, той планира отново да се върне в Русия и да продължи работата си като водеща фигура в така наречената ‘демократична опозиция’ спрямо режима на Путин.

Някои биха го нарекли смелчага, но той самият казва: “Не съм смел, а само упорит.”
За семейството и трите си още малки деца казва: Те два пъти почти изгубиха баща си, но въпреки всичко не са пречупени и не се страхуват.”

Опитите за убийството му се случват на всеки две години.

Преди два месеца 35-годишният Мурза е поставен за известно време извън строя - нещо, което му се случва за първи път през 2015 година. Този път опозиционерът не изпитва шок и объркване, а само познатото чувство, че отново ще трябва да се бори за живота си.
“Този път симптомите се появиха, докато се намирах в къщата на тъста и тъщата и всичко се разви много бързо. Дори не успяхме да извикаме линейка. Добре, че те бяха с мен, иначе нямаше да съм между живите.”

Как си обяснява случилото се?
“Нямам представа кой, кога и как. Когато съм в Русия провеждам редица срещи ежедневно в различни заведения. Би могъл да е всеки. Единственото, за което съм сигурен е защо. Нямам съменние, че това беше опит за убийство, а не за сплашване. И в двата случая лекарите казаха на съпругата ми, че шансовете за оцеляване са около 5%. Така не се сплашва, така се убива.”, разказва Мурза, убеден, че всичко това се случва, заради политическата му активност срещу режима в Русия.

“Не мога да кажа дали Путин го е поръчал, но знам, че е политическо действие. Това са два атентата с много сложен токсин, който за шест часа изключва функциите на цялото ти тяло.”, обяснява дисидентът.

След като три токсикологични лаборатории изследват кръвните му проби в три различни държави, и трите дават еднакви заключения - новосъздаден токсин с предназначение да убива.

Ето как Мурзин, борейки се за живота си и за демократичните си убеждения, си спечели прозвището - “Новият Распутин”.

Реклама

Още от новини:

  • b2b Media празнува 10-ата си годишнина

    Медийната група ще отбележи своя юбилей на специално събитие на 8 юни в Софийската Филхармония, когато ще бъдат връчени и Годишните награди b2b Media Awards 2018, с които ще бъдат отличени най-иновативните, най-креативните, най-успешните и най-отгово...

Коментари

Реклама

Представяме ви:

Още съвети: