България има шанса да е дестинация за развитие на блокчейн технологията

Прогнозите предвиждат стойността на пазара на блокчейн базирани продукти и услуги в световен мащаб да достигне 60 милиарда долара до 2024 година. Икономисти на Deutsche Bank очакват до 2027 година поне 10% от световния БВП да бъде регистриран на блокчейн, коментира Емилиян Енев, председател на сдружение в обществена полза „Startup Factory и основател на Recheck. 

Емилиян Енев e предприемач в областта на мобилните технологии. Завършил е Русенският Университет и има специализации в Германия и Гърция. Той е председател на сдружение в обществена полза „Startup Factory, което развива предприемаческата екосистема и ИТ общността в Русе. Работил е на различни мениджърски позиции и от няколко години е предприемач със собствени дигитални продукти. Компанията му Recheck се занимава с електронни етикети и дигитална идентичност на продукти чрез блокчейн технология и криптирани чипове. ReCheck e номинирана и участва в силния конкурс EUTOP50 за най-иновативни европейски стартъпи.

 

Какви са предимствата на блокчейн технологията?

Някои от основните предимства са в следните насоки:

- Собственост върху данни - блокчейн ще позволи на хората да притежават и контролират данните, които създават. Информацията няма да отива към централни сървъри и бази данни на големите корпорации. Всеки потребител ще може да използва съдържанието си по начин, който му носи стойност.

- Защита на лични данни (privacy) - потребителите имат контрол кой, кога и по какъв начин използва данните им. Всяка транзакция оставя отпечатък в блокчейн. Хората могат да изберат да останат анонимни и да извършват транзакции с т. нар. публичен адрес - тяхната идентичност в блокчейн. В контекста на GDPR бизнесите могат да взаимодействат със своите клиенти без дори да ги идентифицират и при пълна анонимност.

- Директна обмяна на стойност между потребителите. Няма нужда транзакциите да минават през посредници, да се валидират от междинни звена, да се изчаква сетълмент и т.н. Хората имат възможност да прехвърлят собственост, да правят трансфери на крипто валута, да си обменят документи директно в блокчейн. Това носи бързина на изпълнение

на транзакциите, ниски разходи или пълно елиминиране на такси в частни мрежи. Хора без банкови сметки и без лични карти могат да станат част от глобалната мрежа на онлайн търговия и транзакции.

Разбира се, изброените предимства се изразяват в една по-сигурна и по-прозрачна среда за изпълнение на транзакции - с възможност за пълно проследяване и ограничаване на злоупотреби и манипулиране/изтриване на данни.

Как виждате нейното развитие в бъдеще?

Повечето прогнози сочат, че след около 5 години блокчейн постепенно ще започне да става мейнстрийм и ще има висока степен на проникване и възприемане от бизнеса и крайните потребители. Според анализ на Гартнер до 2025 година добавената бизнес стойност от блокчейн ще нарасне до 176 милиарда долара и след това рязко ще скочи до 3.1 трилиона долара до 2030 година. Други прогнози предвиждат стойността на пазара на блокчейн базирани продукти и услуги в световен мащаб да достигне 60 милиарда долара до 2024 година. Икономисти на Deutsche Bank очакват до 2027 година поне 10% от световния БВП да бъде регистриран на блокчейн. 

До голяма степен развитието на технологията е свързано с решаването на т. нар. scalability - възможността блокчейн мрежите да поддържат огромен обем от транзакции на секунда. Това донякъде влиза в противоречие с принципите на висока степен на сигурност и работата на консенсус алгоритмите в настоящите протоколи. Бъдещи промени като sharding, zero-knowledge proof и протокола Proof of Stake се очаква да дадат адекватен отговор на тези предизвикателства и да отпушат капацитетите на блокчейн мрежите.

Време ли е правителствата и бизнесите да й обърнат сериозно внимание? 

Да, крайно време е и находчивите държави и компании вече го правят. В Европа Швейцария със своята крипто долина в кантона Цуг е един от лидерите - много голяма част от блокчейн проектите в света (включително т. нар. ICO - Initial Coin Offering) са регистрирани в Швейцария и се реализират според местните регулации. Испания се опитва да привлича блокчейн стартъпи с благоприятно данъчно законодателство и дори в Молдова имаше дебати за легализиране на крипто валутите.

България има уникалната възможност и краткосрочно отворен прозорец да поеме инициативата в тази трансформация. Ако днес Естония е държавата на електронното правителство, Израел е държавата на стартиращите високотехнологични бизнеси, а Германия е страната на автомобилостроенето, то България има шанса да бъде дестинацията за развитие на блокчейн технологията и нейното прилагане в публичната и

частната сфера. В България оперират компаниите и експертите, които могат да са катализатори в реализирането на тази трасформация и възползването от тези възможности.

В този контекст заедно с колеги от борда на "Националното представителство на стартъп и предприемаческите организации в България" изготвихме декларация и конкретни предложения към българската изпълнителна власт за стартиране на серия от мерки и регулаторни инициативи за позициониране на България на технологичната блокчейн карта на Европа и Балканите. Това би могло да стане чрез силна стратегия, активни политики и модернизиране на нормативната база, с цел да отговори на технологичния напредък. Предложихме и нашата експертиза за внедряване на иновативни и децентрализирании модели на управление на процеси на национално и местно ниво. Надявам се българските политици да оценят тази възможност и да се възползват от нея.

Вашата прогноза за навлизането на блокчейн в различни сфери? Кои ще са най-засегнатите бизнес области?

Блокчейн може да донесе най-голяма стойност в тези сфери, където има най-големи проблеми с липса на прозрачност, недоверие, злоупотреби и фалшифициране. Обикновено технологията навлиза първо в управлението на supply chain, финансите, защита на автентичност на документи и изделия, застрахователния сектор, Internet of Things и публичните услуги. Моята компания ReCheck се ориентира в България към пазара на автомобили втора ръка - там има сериозни проблеми с манипулирана и липсваща информация.

Какво да очакваме от вашето участие в Cloud and Blockchain Forum Bulgaria 2018? 

Ще дам примери за нови бизнес модели на базата на блокчейн технологията ще говоря за това дали е възможна промяна на парадигми по отношение на организиране на отношенията между хората чрез дигиталната трансформация и децентрализираните модели. Ще посоча къде блокчейн може да бъде game changer и да постигне висок ливъридж с малко инвестиции и рискове при интеграция и експлоатация.

Реклама

Още от новини:

Коментари

Реклама

Представяме ви:

Още съвети: