Учителката световен шампион по публична реч

31-годишната Рамона Смит наскоро беше обявена за световен шампион на “Toastmasters 2018” - най-престижният турнир по публична реч.

Тя е учител в една от гимназиите в Хюстън и в тази надпревара успя да изпревари над 30 000 други високо платени говорители от целия свят. Световният шампионат Toastmasters е най-голямото по рода си състезание по публично говорене. 

Тя и още деветима финалисти изнесоха реч пред аудитория от 2 000 души в Чикаго. Смит е едва втората афро-американка и петата жена като цяло, която печели тозишампионат, откакто е започнал през далечаната 1938 г.

 

Речта на Смит, озаглавена "Все още устоявам” е фокусирана върху това как е намирала сили в лицето на несгодитепрез целия си живот.

Тя избира творчески начин да докосне аудиторията си. Според нея първата стъпка към добрата публична реч е намирането на правилния начин за предаване на информация към публиката.

В своята изява Смит използва метафора, която е разбираема за много хора - боксов мач - за да опише различни моменти от живота си, когато е била повалена, но не е приемала да се откаже, включително да се откаже от колежа, да преодолее трудностите при развода й и ранните й провали.

Болката и трудностите са неща, с които могат да се справят всички навсякъде, независимо дали са в Америка или Австралия или в Африка", твърдиСмит. ”За всеки от нас идват моменти, когато чувстваме, че животът ни е съборил.”

“Моята откровеност прави публиката да се усеща по-свързана с мен. Аз съм наистина отворена, уязвима и искам да дам всичко от себе си", казва тя. 

Смит е живото доказателство, че не е нужно да следвате другите, за да станете шампион.

Реклама

Още от новини:

Коментари

Реклама

Представяме ви:

Още съвети: