Децата откриват, че можеш да си щастлив само, ако си полезен на другите
Не очакваме една среща да е определяща за избора на професия, но след такава среща децата са окрилени, вдъхновени и информирани за разнообразието от професии и възможности. Вярваме, че така ще им помогнем да изберат сфера, професия, пътека, които да са тяхното призвание и ще им носят смисъл, радост и удовлетвореност, споделя Дарина Георгиева, Изпълнителен директор на Българска мрежа на Глобалния договор на ООН по повод шестото издание на "Базар на професиите".

Даринка заема позицията от началото на 2016 г. Тя работи за насърчаване на обществената отговорност на бизнеса, прилагането на десетте принципа на Глобалния договор на ООН и постигането на Целите за устойчиво развитие чрез колективни проекти на членовете на Мрежата с обществена значимост, които имат положителен ефект върху устойчивото развитие на бизнеса и обществото. Даринка Георгиева е и мениджър „Овергаз общество“ в Овергаз като отговаря за отношенията с обществени организации, реализация на КСО инициативи с участието на служители, ефективна и прозрачна дарителска програма, синергии между различните социални проекти на компанията. Има 10-годишен опит в Програма на ООН за развитие първоначално към Отдела на ООН за социално развитие, а след това като специалист проекти в различни тематични области. Притежава опит в сферата на корпоративната социална отговорност, придобит в регионални проекти, финансирани от Европейската общност и ръководени от ПРООН.


Компании от кой сектор са най-многобройни в програмата?

В шестото издание на инициативата на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН “Гордея се с труда на моите родители” се включиха 21 компании. В началото на ноември те отвориха врати и посрещнаха общо над 1 000 деца на възраст между 7 и 14 години.

Компаниите са представители на различни индустрии като минно дело, енергетика, лека промишленост, търговия, медии, IT, телекомуникации, банково дело, фармация, социални дейности, логистика и креативна индустрия.

Компаниите участници само в столицата ли се намират или могат да се включат бизнеси от цялата страна ?

Инициативата е отворена за всички отговорни компании, които да допринесат за решаването на значими обществени проблеми в образованието, за кариерната и професионалната реализация на младите хора, за това те да повярват, че има смисъл да се трудиш.

Проблемите са актуални за цялата страна, ангажираността на компанията е възможна и желана не само за София. Затова и през 2018-та година се включиха компании от 16 града в цялата страна – Пловдив, Бургас, Варна, Добрич, Плевен, Благоевград, Гълъбово, Девня, Димитровград, Крумовград, Панагюрище, Перник, Сандански, Челопеч и Чепеларе.

Служителите в компаниите преминават ли специфично обучение или подготовка преди протичането на събитията от инициативата?

Българската мрежа на Глобалния договор на ООН предоставя методика и наръчник, разработени заедно с експертите от фондация BCause. Споделяме и опита, който сме натрупали в предишните издания. Организаторите от компаниите (CSR, HR, PR специалисти) участват в предварителни обучения, през цялото време получават съвети, идеи и експертна подкрепа от екипа ни.

Компаниите получават също обща визия и комуникационна подкрепа.

На каква възраст могат да бъдат децата, които участват в инициативата "Гордея се с труда на моите родители"?

Почти всички отговорни компании имат стажантски програми, други работят с ученици от професионалните гимназии. Тази инициатива слиза още по-надолу – срещаме се с ученици между 7 и 16 години. Изключително зареждащи са тези срещи за всички, а хлапетата разказват за тях след това на приятели, учители, роднини.

Как инициативата помага на децата да открият професионалното си призвание?

Има едно нещо, което обединява всички участници, които представят своите професии в инициативата – те са реализирани професионалисти, които обичат своята професия. Тази искра неминуемо се предава на децата и ние виждаме как тя се пренася, независимо дали е към STEAM, към геологията, химията и фармацията, журналистиката…

Не очакваме една среща да е определяща за избора на професия, но след нея децата са окрилени, вдъхновени и информирани за разнообразието от професии и възможности. Вярваме, че чрез тези срещи те ще помогнат да изберат сфера, професия, пътека, които да са тяхното призвание и ще им носят смисъл, радост и удовлетвореност. Надяваме се също така да разберат, че не можеш да бъдеш щастлив без да си полезен за другите.

Как бихте апелирали повече компании да отворят вратите си в бъдеще?

Елате на базара, вижте любопитството в детските очи, вижте заряда и удовлетворението на лекторите и специалистите, които се срещат с децата и ще поискате да се включите.

Ето какво ни написа Анна-Мария Симеонова, която представи професията на ГИС специалиста в ТехноЛогика:

„От сърце изказвам огромната си благодарност за прекрасната организация и за възможността отново да съм част от това събитие като лектор. Изключително зареждащ ден изживях. За пореден път се убедих, че има смисъл и има бъдеще за България. Страхотни деца! Адмирации към родители, създали тези прекрасни и будни деца!

И понеже сега е моментът, в който се правят корпоративните планове за следващата година, направо ни се обадете, за да заявите участие за 2019.

Какво се промени през годините в тази инициатива?

Все по-голям е интересът към Базара на професиите. През първите години това бяха по-скоро дни на отворени врати на компаниите за децата на служителите им, но имаше такъв интерес от обществото, че създадохме специално двудневно събитие, в което всички желаещи ученици, учители, родители могат да се запознаят с различни професии.

За учениците над 8 г. професиите ще са представени на интерактивни щандове, а тези над 12 г. ще могат да чуят кратки лекции от водещи професионалисти.

На щандовете учениците ще могат да се запознаят с професии като химик, геолог, фармацевт, програмист, газов инженер, учен биолог, специалист киберзащита, инженер по електроника, радио и телевизионен журналист и дори пожарникар.

Лекторите ще представят професиите архитект, актьор, инженер, учен, жестомимичен преводач, ветеринарен лекар, специалист дигитални комуникации, специалист киберзащита, програмист, писател, банкер, спортист и други.


Очакваме Ви на 23 и 24 ноември в София Тех Парк!

Реклама

Още от новини:

  • BILLA България с второ място в конкурса Employer Branding Awards

    Престижното отличие бе връчено за участие в категория „Employer Branding Video“ BILLA България бе отличена с второ място в категория “Employer Branding Video” в престижния конкурс за постижения в областта на работодателската марка – Employer Brand...

Коментари

Реклама

Представяме ви:

Още съвети: