Парите не миришат, а хлябът има един вкус за всички

Едно общество е толкова силно колкото най-слабата му прослойка. Затова ние от ПОЙПЕ започнахме дарителска кампания в опит да помогнем на най-уязвимите групи, споделя Боян Келчев, мениджър “Бизнес развитие” и един от създателите на организацията.

Боян е роден в София, на 52 години с богат опит в ИТ сферата. Завършил е икономика на търговията в УНСС. Специализира продажби и управление на бизнеса в редица ИТ фирми сред които, IBM, HP и Bull. През 2013 научава за Bitcoin, пробва технологията за първи път и осъзнава огромния потенциал на децентрализираната система за дигитални разплащания. През 2019 Боян участва в създаването на ПОЙПЕ с цел приобщаване на хора и търговци към използването на Bitcoin Cash в ежедневния живот и създаването на местна крипто екосистема за постигане на по-голяма финансова автономност за всеки.

 

В настоящата ситуация сякаш повече от всякога имаме нужда от благотворителни кампании, разкажете повече за организираната от вас?

В цялата страна има множество хора, които се борят за физическото си оцеляване всеки ден и остават незабелязани както от елита, така и от средната класа и най-вече от държавата. А за последната се предполага, че би трябвало да разпределя бюджета си, за да балансира диспропорциите в социалната ни структура. Уви, днес в момент на задълбочаваща се криза разбираме колко много хора са изпаднали в крайна нужда - самотни майки, деца в риск, възрастни хора. Разбираме за техните драми спорадично от някой репортаж по телевизията или от трагичен инцидент когато помощта вече е безпредметна.

Едно общество е толкова силно колкото най-слабата му прослойка. Затова ние от ПОЙПЕ започнахме тази дарителска кампания в опит да помогнем на най-уязвимите групи. Средствата се набират в криптовалута Bitcoin Cash. Събраните суми се даряват на UNICEF в български лева за три каузи: (1) за хранителни ваучери, (2) за доставка на хигиенни пакети, и (3) за жени и деца пострадали от насилие.

Защо в криптовалути, това ще улесни ли хората, които искат да участват и да помогнат за каузата?

Още от създаването си, ПОЙПЕ работи за приобщаване на хора и търговци към крипто икономиката. Ние вярваме в една финансова система, която насърчава равенството и участието на всеки без изключение. Криптовалутите представляват една частна алтернатива на статуквото на фиатните пари и нашата мисия е да помогнем на тази алтернатива да стане достъпна за местните общности.

За хората, които ползват технологията, да дарят средства е въпрос на 1-2 минути. Лесно и бързо е, без каквито и да било ограничения.

По какъв начин ще се отчита кампанията и как да помогнат хората, които не разполагат с криптовалути?

На първо място, събраните средства могат да се видят онлайн от всеки. Достатъчно е да се вземе адресът, който сме обявили за събиране на помощите в Bitcoin Cash и да се проследи в Bitcoin Cash блокчейна. Tова става с така наречените 'block explorer' https://explorer.bitcoin.com/bch

- Всички събрани средства, ние ще преведем в лева на UNICEF, които от своя страна ще ги използват за 3-те каузи и ще отчитат кампанията към нас.

- Хората, които не знаят как да използват криптовалутите могат да се обърнат директно към нас. Ние ще им помогнем да обърнат левовете си в Bitcoin Cash. Всички детайли на кампанията са описани на следния адрес: https://donate.poype.io

Как намирате отклика на обществото в тази кризисна ситуация? По-отворени ли са към благотворителни инициативи или има все още бариери, които да се преодолеят?

Да, чуваме за много благотворителни инициативи и още повече благотворителни жестове. В крайна сметка е важно да се съберат помощи, финансови и материални. Мотивацията на даряващите е абсолютно нерелевантна. Парите не миришат, а хлябът има един вкус за всички. Важно е хората в нужда да бъдат подкрепени!

Как избрахте рисковите групи, на които да окажете подкрепа и защо избрахте точно тях?

Избрахме рисковите групи заедно с UNICEF и по тяхна препоръка. Те най-добре знаят къде в обществото ни има най-належаща нужда от помощ!

Какви са вашите лични съвети за справяне с кризата за всички, които малко или повече са засегнати?

На първо място, хората трябва да се образоват и да знаят как да се предпазват физически; да разбират какво се случва с обществото ни и с икономиката ни вследствие на тази криза. Всеки мислещ човек трябва да преценява действията си и отговорността си към себе си и околните по нов начин.

Ще има ли и други инициативи на организацията?

Разбира се. Ние не спираме да действаме и се надяваме в бъдеще да сме способни да привличаме все повече помощ.

 

Реклама

Още от новини:

  • Кофас начертава два сценария за възстановяване след кризата

    Процес на постепенно възстановяване на икономиките или втора вълна на вируса са основните два сценария според Грегорж Шилевич, регионален икономист на Кофас груп. Той обяви това по време на специален уебинар на тема „Последиците от COVID-19 върху ико...

Коментари

Реклама

Представяме ви:

Още съвети: