Пандемията ускори трансформацията на бизнеса
Някои отрасли получиха необходимия тласък от кризата, други бяха сред най-пострадалите, но според мен в бъдеще всички ще намерят новия начин за съществуване и развитие, споделя д-р инж. Боряна Манолова, главен изпълнителен директор на Сименс за България и Северна Македония, както и председател на Съвета на жените в бизнеса в България. Тя даде специално интервю за b2b Media по време на Global Women Leaders Forum 2021. Събитието е организирано от Съвета на жените в бизнеса в България и Фондация „Конрад Аденауер“.
 
Как оценявате възможностите за кариерно израстване в различните сфери у нас – натежават ли понякога фактори, които нямат общо с уменията и професионалните качества и какво според Вас би могло да се подобри?

Всъщност организациите като нашата допринасят за това да няма фактори, които да се оказват предразсъдъци в мисленето на мениджърите. Ние изключително много работим върху това всеки един мениджър да осъзнава неосъзнатите предразсъдъци, които всеки един от нас има, както и съответно да ги преодолява. Съветът на жените в бизнеса в България е една платформа за нетуъркинг между дамите, но ние имаме и много мъже, които членуват в организацията и подкрепят нашата кауза. Те също са говорители за това да се дават равни права на мъжете и жените, за да могат те да развиват своите качества и разбира се да успяват на работните си места.

Възможно ли е въобще една компания изцяло да се абстрахира от стереотипите при подбора на своите кадри и как в Сименс се справяте с това предизвикателство?

В Сименс както регионално, така и на глобално ниво, ние работим върху това да даваме равни възможности на хората независимо от техния пол, раса, етническа или религиозна пронадлежност. Компанията работи изключително много с университетите върху това да насърчаваме дамите да се развиват в техническите сфери, тъй като на нас са ни необходими таланти именно в тези дейности. Също така когато подбираме позиция, ние винаги гледаме качествата на човека. Специално в Сименс България около 60% от нашите служители са жени, като те са представени във всички сфери – мениджмънта, средния мениджмънт и техническите позиции.

В момента бизнесът по целия свят се опитва бързо да направи едновременно много трансформации – технологични, организационни, финансови, екологични. Според Вас действа ли се с нужната прецизност и обръща ли се достатъчно внимание на това доколко са подготвени всички участници в този динамичен процес?

Пандемията ускори много трансформационните процеси. В сферата на технологиите виждаме, че се ускори много дигитализацията. Освен това много проекти и процеси бяха стартирали, но някак си не получаваха нужното внимание или пък необходимата скорост. Поради тази причина виждам положителната роля на пандемията в това да ускори дигитализацията, тъй като в много компании беше необходимо да се внедрят дадени технологии. Аз смятам, че специално вътре в организациите прецизността е необходима и няма как да бъде пропусната.

Как виждате перспективите пред бизнеса конкретно в България в настоящата ситуация на пандемия и известна несигурност?

Бизнесът, особено когато е добре подготвен, може да оцелява във всякакви ситуации. Аз видях как нашата компания се оказа изключително добре подготвена за пандемята. Да, ние не очаквахме, че точно това ще се случи, но бяхме подготвени с нужната инфраструктура и нужните технологии за това в един момент всички служители да отидат вкъщи и да започнат да работят. На практика нямаме и един изгубен час работно време. Продължихме връзката със своите клиенти и служители, както и всички проекти и доставки, върху които работим. Разбира се, имаше някои нови трудности и условия, с които да се съобразяваме. Някои отрасли получиха необходимия тласък от кризата, други бяха сред най-пострадалите, но според мен в бъдеще всички ще намерят новия начин за съществуване и развитие.

Вие сте председател на Съвета на жените в бизнеса в България. Разкажете ни за това какво постигна екипа на организацията и върху какво работите в момента?

Съветът на жените в бизнеса в България е организация, която е създадена преди 7 години от дами на лидерски позиции, с които установихме, че има необходимост да обединим своите усилия, за да покажем на младите жени, че могат да постигнат успех, като бъдем техният пример за това. Това беше основата на създаването на организацията, като досега имахме няколко интересни инициативи, които вече продължават в годините. Първата и основна от тях е Лидерска академия „Успяваме в България“, която е насочена към дами на средни мениджърски позиции, както и такива със стартиращ бизнес. Те се обучават да разбират своите силни страни, да ги надградят и съответно да растат в кариерата. Програмата се води от обучители на доброволни начала – те са наши членове от различни компании. Осмото издание на тази програма стартира в момента, като досега над 240 дами са преминали през нея. Те създадоха и свои алумни клуб, който също развива дейност.

Друга наша интересна инициатива е стажантската програма „Оставаме в България“. Тя продължава вече шест години, като чрез нея даваме на младите дами първо работно място в нашите компании, но също така провеждаме с тях лятно месечно обучение за това те да могат да се представят добре на интервю, да се ориентират добре в това кое работно място е подходящо за тях и съответно да изградят един допълнителен кръг от свои съмишленици. Около 25% от тях остават в нашите компании като служители.

Реклама

Още от новини:

Коментари

Реклама

Представяме ви:

Още съвети: