Доц. д-р Есте Джерати от Esri - класирана първа сред жените лидери в медицината за 2022-а
В класацията на Women We Admire са включени 50 лекари, клиницисти и преподаватели, които променят лицето на съвременната медицина с професионалните си достижения и личния си живот
 
В престижната женска класация на медицинските лидери първото място за тази година е отредено за доц. д-р Есте Джерати, която е Директор здравни и социални услуги в Esri. Тя е отличена за трансформирането на здравето и грижите за него чрез стратегическо внедряване на платформа, базирана на Географските информационни системи (ГИС), която подобрява взимането на решения, увеличава ефикасността и допринася за сътрудничество на местно и глобално ниво.
Работата на доц. д-р Джерати за световния лидер в сферата на ГИС Esri включва намирането на решения, с които да се контролират и управляват болестите, бездомността, здравната готовност, достъпа до здравни услуги, разпределянето на ресурси, социалните неравенства и др. Приносът на стореното от доц. д-р Джерати, като директор в Esri, е особено значимо в контекста на пандемията от COVID-19, която подчерта необходимостта от по-широко сътрудничество и повиши значението на интерактивните дашбордове, представящи ситуацията във всеки един момент. Информацията в реално време се доказа като незаменима за осведомеността и вземането на решения, базирани на данни.

Здравната общност днес може да надгражда върху поуките от предишни извънредни ситуации като избухването на SARS от 2002 до 2004 г., на Ебола в Африка от 2014 до 2016 г. и епидемията от вируса Zika от 2015 г. и 2016 г., за овладяването на които допринесоха и ГИС технологиите. Не е нужно експертите да започват от нулата при всяка здравна и социална криза, а по-скоро да адаптират съществуващите планове според поредното предизвикателство.

ГИС все по-често е в основата на тези усилия, трансформирайки данните в информация, която на база местоположение и географски анализи, предоставя на институциите и обществените лидери основа за стратегически планове и ефективни оперативни действия. Това, което прави ГИС толкова значими, е, че подкрепят вземането на решения, базирани на научни факти и доказателства.

Освен за приноса й чрез ГИС за подобряване на здравето на общностите и реакциите при социални и здравословни предизвикателства, доц. д-р Есте Джерати е оценена като лидер в света на медицината и за предишния си опит като зам.- директор в Министерството на общественото здраве на Калифорния. И защото като преподавател в Калифорнийския университет в Дейвис Есте провежда изследване върху географските подходи за повлияване на здравната политика и напредъка в програмите за развитие на общността.

През 2021 г. Обществото за здравна информация и системи за управление (HIMSS) я определи за една от най-влиятелните жени в сферата на здравните информационни технологии.

Реклама

Още от новини:

  • DEICHMANN стартира успешно юбилейната си година

    Дружеството се разраства в България вече 15 години. DEICHMANN продължава да бъде успешен в България. Търговецът на обувки на дребно завърши финансовата 2023 г. с ръст на продажбите от почти 17% на около 39 млн. лева. DEICHMANN успя да продаде ок...
  • Как да подобрим начина си на живот?

    Как можем да направим своя живот по-добър, по-здравословен и по-пълен с радост и удовлетворение? Този въпрос е от съществено значение за всеки от нас, тъй като качеството ни на живота определя как се чувстваме всеки ден и какви възможности имаме да...
  • Кои са "Най-зелените компании" за 2024 година?

    Голямата награда в Националния конкурс “Най-зелените компании в България” грабна Девин, а с най-много отличия си тръгнаха от bTV Media Group. В препълнена зала протече официалната церемония по връчване на отличията в 14-то издание на Националния конк...

Коментари

Реклама

Представяме ви:

Още съвети: