Опаковките от РЕТ са за храни и напитки: не съдържат вредното ВРА
Контролът на производството елиминира здравните рискове
 
Интервю с Анна Иванова, инженер-химик, мениджър „Качество“ в „Ретал Балкан“
 
Госпожо Иванова, Има ли безвредна пластмаса и как да я разпознаем?

Според повечето законодателства в света, на всяко пластмасово изделие трябва да са постави знак, който носи информация от каква пластмаса е направен продуктът. Това особено стриктно се отнася за изделията, направени от РЕТ (1), полиетилен с висока плътност (2), полипропилен (5) и полистирол (6). Номерата показват от каква пластмаса са изработени изделията, обикновено са оградени в триъгълник, наричат се кодове за рециклиране и са международен знак.
 
За какви изделия се използва материалът РЕТ?

Поставеният под номер 1 PET (или PETE) е материал, одобрен като безопасен за използване при директен контакт с храни в ЕС, в САЩ, както и от съответните здравни агенции в целия свят. Приложението на PET в продължение на десетилетия при храните, напитките, във фармацевтичния и медицинския сектор е доказателство за безопасността и поливалентността на този материал. От него се прави посуда за еднократно ползване: чинии, вилици, лъжици, чаши. Те са удобни за градински празненства и детски рождени дни и са безопасни. Повечето бутилки за вода и за безалкохолни напитки, както и меките опаковки за кетчуп и други хранителни продукти също са направени от РЕТ. Трайността на тези опаковки е не повече от година, затова изхвърляйте останалите от минали празници съдове – те вече са остарели. И още: те наистина са еднократни, не ги мийте за повторна употреба. Материалът за тези изделия е безопасен, ако се използва по предназначение. Затова използвайте ги еднократно!
 
Потенциалните вреди върху здравето на потребителите най-често се свързват с наличието на съединението BPA (бисфенол A) в опаковките за храна. Кажете ни повече по въпроса.
„Ретал Балкан“ произвежда единствено РЕТ преформи, а материалът РЕТ не съдържа BPA (Бисфенол A). BPA може да се открие в много общи потребителски стоки като прибори за многократно употреба, спортно оборудване, компактдискове и др. Епоксидните смоли, съдържащи BPA, се използват например за покриване на вътрешността на водопроводни тръби и на някои контейнери за храни и напитки, за да се увеличи техният срок на съхранение и за да не придобиват храните или напитките метален вкус.

Бисфенол A е класифициран в ЕС като вещество, което има токсични ефекти върху човешката репродуктивна способност. Ето защо от 2018 г. насам всички производители, вносители или доставчици на BPA трябва да класифицират и етикетират продуктите, съдържащи съединението. BPA е в списъка с кандидат-вещества за разрешаване съгласно Регламента REACH, тъй като е токсичен за репродукцията и поради неговите свойства — за разрушаване на ендокринната система. За всички вещества, включени в списъка, потребителите имат право да попитат доставчика на всеки продукт дали съдържа BPA в концентрация над 0,1 %. Ако случаят е такъв, доставчикът трябва да предостави тази информация в рамките на 45 дни от искането, както и достатъчно информация, за да позволи безопасната употреба на продукта от потребителите.
 
Как се гарантира, че опаковките, които произвеждате, са безопасни за потребителите и не представляват здравен риск?

Всеки месец изпращаме тестови партиди в акредитирана лаборатория „Алмитест“, за да се уверим, че продуктите ни не съдържат опасни вещества, включително ВРА, и отговарят на всички европейски регламенти. Разполагаме с пакет от документи, които предоставяме на всички наши клиенти. Те се основават на редица проби и изследвания, извършени в лабораториите на Групата „Ретал“ и в други независими акредитирани лаборатории. Трябва да отбележа, че всяка партида стриктно се следи и за мигриране на вещества от бутилка в течността при повишаване и/или промяна на температурата на съхранение и нашите преформи напълно отговарят на Европейски Регламент 10/ 2011г., т.е. не се наблюдава мигриране на вещества.
 
Защо РЕТ остава най-доброто решение за опаковане на хранителни продукти и вода?

Вече посочихме безопасността на РЕТ по отношение на здравето. Например един от най-чистите продукти на пазара, каквато е изворната вода, се предлага в бутилки от РЕТ. А най-популярната сред тях безспорно е DEVIN Изворна. Тя се препоръчва от Българската педиатрична асоциация за консумация от бебета и малки деца. Това се дължи както на чистотата на извора и ниската минерализация на водата, така и на безопасната опаковка без химическо замърсяване. По отношение на опазване на околната среда PET е единствената пластмаса в света, която позволява една бутилка напълно да бъде рециклирана и отново да се превърне в бутилка. Ето защо тя е и единствената със символа #1 върху опаковката, което я прави лесно разпознаваема.

Опаковките от РЕТ са за храни и напитки: не съдържат вредното ВРА

В заключение можем да допълним, че PET е инертен материал и не отделя замърсители в околната среда, което в комбинация с неговата рециклируемост означава, че на практика няма пряко въздействие върху планетата, когато се събира разделно и се рециклира. В момента около 58% от бутилките в Европа се рециклират. До 2029 г. поне 9 от 10 PET бутилки ще бъдат събрани за рециклиране.

„Ретал Балкан“ е компания, производител на РЕТ (ПЕТ) преформи, които се използват за изработката на пластмасови бутилки за вода, безалкохолни напитки и бира и капачки за тях. Компанията е част от Retal Industries – световен лидер в производството на РЕТ преформи с 27 завода по света. У нас производството на „Ретал Балкан“ се намира в Сливен, а сред клиентите на компанията са водещи производители на бира, безалкохолни напитки и бутилирана вода.
 
Анна Иванова завършва магистърска степен в областта на производството и обработката на полимери и еластомери. Намира своето място в „Ретал Балкан“ - компанията, която тя нарича свой професионален дом от 2014 г. насам. Позицията, която заема в момента, е Quality Manager и следи за качеството и безопасността както на готовия краен продукт, така и на входящите суровини. Това е роля, която я предизвиква всеки ден, но и която приема с цялото си сърце, знаейки, че качеството и безопасността са от ключово значение за тази индустрия и особено за „Ретал Балкан“.

Реклама

Още от новини:

  • Отново на училище с Deichmann

    Deichmann представя тенденциите за новия учебен сезон Въпреки че се усеща сякаш лятото току-що е започнало, дните вече стават все по-къси, а ваканцията неусетно приключи. Във всяко ново начало има магия, така че началото на новата учебна година ...
  • България с 4 медала от олимпиадата по информатика - eJOI 2023

    Националите ни се състезаваха с 96 участници от 24 държави Приключи 7. Европейска младежка олимпиада по информатика - eJOI 2023 с домакин Кутаиси, Грузия. В олимпиадата  участие взеха 96 младежи от 24 държави, а българският отбор спечели 4 ...

Коментари

Реклама

Представяме ви:

Още съвети: