Кърменето е най-добрият източник на храна за бебетата
Майчиното мляко изгражда имунната система на бебето

д-р Теа Александрова, педиатър

В Световната седмица на кърменето, която всяка година отбелязваме от 1 до 7 август, д-р Теа Александрова разказва за ползите от кърменето и майчиното мляко и дава своите съвети, за да могат младите майки и бременните да почувстват подкрепа и да изградят увереност в тази мисия.

СЗО и УНИЦЕФ активно насърчават кърменето като най-добрия източник на храна за бебета и малки деца и препоръчват на родилката да започне да кърми бебето си в рамките на първия час от раждането, а децата да бъдат кърмени изключително през първите шест месеца от живота си – което означава, че не се предоставят други храни или течности, включително вода.
 
Бебетата трябва да се кърмят при поискване – толкова често, колкото детето иска, денем и нощем. Въвеждането на адекватни в хранително отношение и безопасни допълващи (твърди) храни трябва да започне на шест месеца, а кърменето е добре да продължи до двегодишна възраст, а дори и след това.
 
Първите шест месеца

Изключителното кърмене в продължение на шест месеца има много ползи за бебето и майката. Основната сред тях е защитата срещу стомашно-чревни инфекции, която се наблюдава не само в развиващите се, но и в индустриализираните страни. Статистиката показва, че ранното започване на кърмене, в рамките на един час след раждането, предпазва новороденото от инфекции и намалява новородената смъртност.
 
Доказано е че:

• Кърмата дава на вашето бебе здравословен старт в живота.

• Кърмата е винаги на разположение и е прясна, чиста, безопасна и с подходяща температура.

• Това е единствената храна, от която вашето бебе се нуждае през първите шест месеца.

• Вашата кърма ще се промени с времето, за да отговаря на променящите се нужди на вашето бебе.

• Кърмата e най-добрият имуностимулант за вашето бебе.
 
За майчиното здраве

По-голямата продължителност на кърменето допринася също за здравето и благополучието на майките: намалява риска от рак на яйчниците и гърдата и подпомага възстановяването на тялото след бременността и раждането. Дори може да намали риска от остеопороза (слаби кости) в напреднала възраст, както и от диабет тип 2 при майки, които са имали гестационен диабет по време на бременност.
 
Когато кърми, майката трябва да обръща внимание на своето пълноценно хранене и да се хидратира качествено, което означава 16 чаши чиста вида дневно. Изборът на вода е от значение, като сред препоръчваните за прием от кърмачките е DEVIN Изворна. Тя има постоянен състав, ниска минерализация и уникален баланс на минералите, което я прави подходяща за всекидневна употреба.

2235 2 
Кърменето: любяща връзка между майката и бебето

Кърменето е повече от храна за вашето бебе. Когато държите бебето си близо по време на кърмене, то може да ви усеща, подушва и вижда. Това ви помага да изградите тясна, любяща връзка между вас и бебето. Кърменето може да отнеме известно време, за да свикнете, може дори да е трудно в началото. Ползите за вас и вашето бебе обаче си заслужават.
 
Подкрепа за кърменето

Майките и семействата трябва да бъдат подкрепени, за да могат децата им да бъдат оптимално кърмени. Ето няколко стъпки, които помагат за насърчаването и подкрепата на кърменето:
 
• контакт кожа до кожа между майката и бебето веднага след раждането и започване на кърмене през първия час от живота;

• кърмене при поискване (т.е. толкова често, колкото детето иска, ден и нощ);

• настаняване в обща стая (позволяващо на майките и бебетата да останат заедно 24 часа на ден);

• да не се дава на бебетата допълнителна храна или напитки, дори вода, освен ако не е необходимо по медицински причини;

• предоставяне на поддържащи здравни услуги с консултиране за хранене на бебета и малки деца;

• подкрепа от общността и дейности за насърчаване на здравето и образованието.

Реклама

Още от новини:

  • Отново на училище с Deichmann

    Deichmann представя тенденциите за новия учебен сезон Въпреки че се усеща сякаш лятото току-що е започнало, дните вече стават все по-къси, а ваканцията неусетно приключи. Във всяко ново начало има магия, така че началото на новата учебна година ...
  • България с 4 медала от олимпиадата по информатика - eJOI 2023

    Националите ни се състезаваха с 96 участници от 24 държави Приключи 7. Европейска младежка олимпиада по информатика - eJOI 2023 с домакин Кутаиси, Грузия. В олимпиадата  участие взеха 96 младежи от 24 държави, а българският отбор спечели 4 ...

Коментари

Реклама

Представяме ви:

Още съвети: