Велосипеден тур през три държави и три столици в подкрепа на хората с диабет
Румънката Габриела Айриней ще пропътува на велосипед разстоянието между София, Букурещ и Кишинев.
 
Габриела Айриней, диагностицирана с диабет тип 1 през 2002 г., стана първата жена през 2017г, която обиколи Румъния на велосипед. В рамките на тази инициатива Габриела е изминала почти 3000 км с велосипед, което прави обиколката на Румъния максимално близка до дължината на нейната граница (3149,9 km).
Целта на Габриела е да мотивира хората с диабет да не се страхуват да бъдат по-активни и да заложат на повече движение и спорт. Под надслов „Да, и аз мога да се боря с диабета!“, тази година инициаторът Габриела ще предаде посланието си преминавайки през 3 държави и 3 столици. Велотурът започна от София на 5ти октомври, ще премине през Свищов, Русе, Букурещ и ще завърши в Кишинев, Република Молдова. Габриела ще пропътува 1000 км заедно със своя съпруг в период от 7 дни.

В България Габриела се срещна с едно момиче на 27 години, също страдащо от диабет, тя е нутриционист и невероятен кулинар – Габриела Грозева.

Велосипеден тур през три държави и три столици в подкрепа на хората с диабет

Защо решихте да разширите вело тура и да излезете извън границите на вашата страна?

Габриела Айриней: Желанието ми бе да се срещна и с други хора с диабет тип 1 и да споделим опит от нашето ежедневие, предизвикателства пред които се изправяме и как
се справяме с тях. Ние хората с диабет сме свързани и сме една общност, която може да си помага и да си бъдем полезни обменяйки информация.

Какви предизвикателства срещнахте при обиколката на Румъния?

Габриела Айриней: Заедно с моя съпруг обичаме да караме велосипед и тренираме много, подготвяме се преди всеки поход, но въпреки това най-тежки за мен бяха планинските маршрути. При по-голямо натоварване кръвната ми захар пада и трябва да съм много внимателна. Моята подготовка преди всеки велопоход освен физическите тренировки, включва редовни консултации с моя ендокринолог, много добре познаване на реакциите на тялото ми и непрекъснато следене на нивата на кръвната захар. За тази цел използвам сензор за непрекъснат мониторинг на кръвната захар Dexcom One в реално време. Тези модерни системи правят управлението на диабета по-лесно, по-интелигентно и по-ефективно.

С негова помощ аз имам непрекъсната информация 24/7 за състоянието си и мога да взема мерки веднага ако е необходимо. Така успявам да предотвратя хипо- или хипергликемия или допълнителни усложнения. Например, ако по време на обиколката кръвната ми захар започва да пада, сензорът ми изпраща аларма и тогава се налага да спра, докато достигна до желаното ниво на глюкоза, за да продължа напред. С помощта на сензора мога много добре да следя и управлявам състоянието си. Определено се чувствам по-спокойна и защитена. В същото време имам комфорта да не се налага да бода постоянно пръстта си, за да разбера какви са резултатите ми. Удобен е особено по време на моите преходи, тъй като знам, че непрекъснато ме следи и някак си се чувствам свободна.
 
Какво винаги носиш със себе си?

Габриела Айриней: Моят сензор разбира се, винаги някакви протеинови барчета, нещо сладко и проверявам, дали батерията на телефона ми е заредена.

Велосипеден тур през три държави и три столици в подкрепа на хората с диабет

Какви съвети би дала на хората, които решат да последват твоя пример?

Габриела Айриней: Бих ги поощрила, движението е изключително важно за добрия контрол на диабета. Няма значение дали ще караш велосипед или ще избереш да се разхождаш, да танцуваш или друг вид спорт, важното е да поддържаме тялото си в добра форма и да не се отказваме. Както е и мотото на моята инициатива „Да и аз мога!“. Но бих им казала и да се грижат за себе си. Преди да предприемат по-интензивни физически тренировки трябва да се посъветват със своя лекар, да следят реакцията на тялото си, движението на кръвната захар, да се наблюдават внимателно. Бих ги посъветвала да използват съвременните системи за непрекъснат мониторинг на глюкозата. Те ще се превърнат в техният незаменим помощник и ще ги улеснят в контрола на диабета. Така че да водят един нормален живот и да се радват на всеки момент от него.

При пристигането си в България първо се срещаш с едно момиче с което носите еднакви имена, тя също се казва Габриела, какво си споделихте?

Габриела Айриней: Срещнах едно много слънчево младо момиче, което е много добър нутриционист и съм и много благодарна, тъй като ми даде много ценни съвети за моята диета по време на пътуването. Тя се казва Габриела Грозева и ми подари специално приготвени от нея какаови сладкиши и бейгъли, които ще ме подкрепят по пътя. Всъщност и двете сме отдадени на диабетните общности в своите страни и работим много за подкрепата им. Събра ни мисията на Dexcom Warriors, нашата цел е да споделяме информация за по-качествен и щастлив живот с диабет. Щастлива съм, че се запознахме и нямам търпение да срещна и други хора по пътя си, с които да създадем силни връзки за бъдещи инициативи заедно.

Реклама

Още от новини:

  • Топ 5 на най-красивите коледни базари в Европа

    ФранцияЕлзаският коледен базар (Alsatian Christmas market) в Париж е идеалният избор за всички любители на храната. Разположен пред Гар дюл’Ес или Гара Изток в 10-ти район на Париж, Елзаският коледен базар е празник на кулинарното наследство на фре...
  • Световен ден за борба с диабета

    ПО ПОВОД СВЕТОВНИЯ ДЕН ЗА БОРБА С ДИАБЕТА, DEXCOM ОТКРИВА ГАЛЕРИЯ С ПОРТРЕТИ ЗА ДА ПРЕДСТАВИ ЕМОЦИОНАЛНИТЕ ВЪРХОВЕ И СПАДОВЕ В ЖИВОТА С ДИАБЕТ • С мисъл за глобалната си мисия Dexcom създаде #SeeDiabetes, първата по рода си галерия с портрети ...

Коментари

Реклама

Представяме ви:

Още съвети: