Ролята на родителите е решаваща за здравето на детските зъби
Съвети и препоръки към родителите от Д-р Ирина Михайлова, специалист по детска дентална медицина

Полагайте грижа за зъбките на детето от най-ранна възраст

✓ От раждането до двегодишна възраст е времето, в което се появяват временните зъбки на децата. За да са здрави, трябва да се предприемат комплексни мерки отрано.

✓ Нощното хранене при кърмачетата трябва да се прекрати възможно най-рано.

✓ Храненето с шише с биберон трябва да се премахне към края на първата година.

✓ Дългите и чести епизоди на кърмене създават риск от развитие на кариес.

✓ Малките деца трябва да ядат повече от три пъти на ден, като закуските между храненията трябва да бъдат здравословни – плодове и зеленчуци.

✓ Не прибавяйте захар към течностите, които приема детето!

✓ Приучвайте детето отрано да пие от чаша.

✓ Почиствайте зъбите на детето толкова често, колкото се налага. Почистването става с четка с малка глава или навлажнена марля с кислородна вода.

✓ За деца под 6 години количеството на флуорната паста трябва да е колкото грахово зърно.
✓ Водете детето при детски дентален лекар два пъти в годината.

Всяка възраст е рискова за развитие на кариес: каква профилактика препоръчвам:

✓ Мотивирайте детето да спазва добра орална хигиена – по този начин намалява количеството на плаката и бактериите в устната кухина

✓ Постарайте се да сведете приема на въглехидрати само до основните хранения на детето, за да може слюнката да защити зъбите.

✓ Намалете междинните хранения, в които се приемат сладкиши, тестени изделия, чипс, газирани напитки, близалки.

✓ Включвайте храни с твърда консистенция – ябълки, моркови, които увеличават слюноотделянето.

✓ Препоръчително е устната кухина да се изплаква с вода след всяко хранене.

Когато детето не обича да си мие зъбите, това може да се превърне в ежедневна битка. Първо трябва да разберем защо не иска да го прави:

✓ Прекалено е малко и не разбира.

✓ Tрудно му е да седи неподвижно 2 мин. и да се концентрира върху дадена дейност.

✓ Не харесва вкуса на пастата.

✓ Не харесва усещането от допира на четката – гъделичка го.

Много деца отказват да си мият зъбите, защото са увлечени в интересна игра. Даването на прости предупреждения може да помогне да я оставят и да се подготвят психически за онова, което следва. Родителят трябва да изгради навик. Ето как:

✓ Като миете зъбите всяка вечер след баня и преди четенето на приказка.

✓ Слушате любима песничка, която трае толкова време колкото миенето на зъбките.

✓ Заставате пред огледалото, където детето може да се гледа.

✓ Заставате зад детето, като използвате вербална подкрепа или оказвате лек натиск върху тялото, например придържате здраво брадичката или раменете.

✓ Оставяте детето самостоятелно да четка зъбите. Така то усеща че контролира ситуацията. Просто не забравяйте после да повторите миенето.

✓ След успешното миене похвалете детето: ,,Какви чудесни, чисти зъбки, каква красива усмивка имаш!‘‘

Хидратацията: как и с каква вода

✓ Задължително е водата, която се дава на детето между храненията да не е с подсладители – захар, мед.

✓ Не оставяйте детето да заспива с шише с биберон, пълно с такава вода.

✓ Провеждайте правилна орална хигиена за тази възраст.

✓ От 2 до 3-годишна възраст децата трябва да приемат от 1 до 4 чаши вода дневно, а 4-5-годишните – от 1,5 до 5 чаши вода.

✓ Ако детето е болно, с висока температура, диария и повръщане, приемът на вода е от особено значение.

✓ При активна игра децата може да изпитват нужда от вода, но улисани в забавлението може да забравят да споделят, че са жадни. Напомнете им!

✓ Водата, която приемат най-малките, трябва да бъде натурална и чиста с ниска минерализация и мек вкус. Такива качества притежава изворната вода, която постоянния си състав, ниска минерализация, уникален баланс на минералите, ниско съдържание на флуорид, ниско съдържание на натрий, постоянно и леко алкално pH 7,7.

✓ За здравето на бебетата и малките деца Българската педиатрична асоциация препоръчва прием на DEVIN Изворна не само заради балансирания състав, но и заради постоянния контрол на нейната чистота.
 
Д-р Ирина Михайлова е лекар, специалист по детска дентална медицина в клиники „ЕО Дент“. Започва обучението си по стоматология във Франция. През 2005 г. завършва Факултета по дентална медицина на Медицинския университет – София. От тогава работи в „ЕО Дент“, призната за най-добрата дентална клиника за 2020 г. През 2022 год. придобива специалност „Детска дентална медицина“ към МУ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна. Преминала е множество теоретични и практически курсове за следдипломна квалификация в България, Белгия, Австрия, Сърбия и др. Участва в национални и международни научни форуми.

Професионалните ѝ интереси са насочени към работата с деца. Прилага иновативни методи и подходи за превенция и лечение на кариес в ранното детство. В кауза за нея се превръща участието ѝ в проекта на „ЕО Дент“ ,,Лечение на деца със специфични потребности". Активно се включва в проекта за силанизиране на детските постоянни зъби и участва в мотивационни програми за профилактика на деца и бременни.

Реклама

Още от новини:

  • Има ли планетарното хранене почва у нас?

    Днес хората обръщат все по-голямо внимание на здравословното хранене, но колко от нас всъщност се замислят, че храненето ни има пряко отношение и към природата? Къде се пресичат грижата за човешкото благо и това на планетата? Точката на тяхната „срещ...

Коментари

Реклама

Представяме ви:

Още съвети: