Фалитът на НЕК не е желан

ЕЙ И ЕС разглежда възможности за проект за съхранение на енергия в България, споделя изп. директор на ЕЙ И ЕС България в специално интервю за b2b Media.

Оливие Маркет е изпълнителен директор на ЕЙ И ЕС България от януари 2015 година. Преди това е бил вицепрезидент „Бизнес Развитие“ на ЕЙ И ЕС Доминиканска Република. Кариерата му в енергийния сектор започва през 1995 година във Френската компания „Electricité de France“ (EDF), където той работи в продължение на 9 години преди да се присъедини към ЕЙ И ЕС Корпорация.

Преди преместването му в България, Оливие Маркет е бил мениджър „Бизнес Развитие“ за ЕЙ И ЕС Америка, директор „Бизнес Развитие“ ЕЙ И ЕС Сингапур и вицепрезидент „Бизнес Развитие“ за ЕЙ И ЕС Бразилия и Доминиканска Република.

Г-н Маркет е получил образованието си по Машинно Инженерство от “Ecole Nationale Supérieure des Mines de Paris”- Париж, Франция. Има Магистратура от „Ей енд Ем“ Тексас и Магистратура по Бизнес Администрация (MBA) от Харвард.

1. Какви са наблюденията Ви за Българската енергетика спрямо другите страните, в които се работили?

Най-отличителната специфика на българския енергиен пазар е неговият структурен дефицит и нуждата от спешни реформи, които да гарантират стабилността му. През 2014 дефицитът в държавната Национална електрическа компания (НЕК) достигна между 600 и 800 милиона лева, което доведе до забавяния при плащанията към производителите, включително и към ЕЙ И ЕС. Разрешаването на въпроса с дефицита на НЕК е приоритет на правителството и ЕЙ И ЕС подпомогна този процес чрез предоговарянето на Договора за дългосрочно изкупуване на електроенергия от ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“, което доведе до намаляване с 14 процента на цената за разполагаемост. Електроенергийният сектор също така изпита силно нарастване на възобновяемата енергия, по-специално от вятър и слънце. България е първият пазар, на който бе отбелязано толкова силно нарастване на вятърната и слънчевата енергия в общия микс. Възобновяемата енергия има положително въздействие върху околната среда чрез намаляването на въглеродните емисии в сектора и развитието й е трайна тенденция в електроенергийният сектор, както в България, така и по света като цяло.

2. AES Geo Energy управлява и е собственик на ВяЕЦ “Свети Никола”. Планирате ли нови инвестиции във възобновяеми енергийни източници в настоящите нормативни условия?

Стабилността и предвидимостта на регулаторната рамка са основни условия за всеки инвеститор в енергийния сектор, който преживя множество регулаторни промени, най-вече в частта, касаеща възобновяемата енергия. Назначената наскоро независима Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е много важна стъпка за подобряване на регулаторната среда. Като допълнителен фактор следва да бъде отбелязано, че заради бавния ръст на българската икономика след финансовата криза през 2008 година, в момента на пазара има свръхпредлагане на електричество, което не стимулира нови инвестиции в сектора. Те ще са необходими в бъдеще, когато ще трябва да се мисли за нови мощности, които да заместят излезлите от експлоатация стари централи и да осигурят нарасналото търсене в следствие на икономическия ръст. Като дългосрочен инвеститор в България, ЕЙ И ЕС ще оцени шансовете за нови инвестиции в страната когато възможностите за това са благоприятни.

3. Как виждате енергетиката след 30-40 години. Ще има ли драстични промени, ще се запази ли тенденцията за разнообразяване на енергийния микс?

Общата структура на електроенергийния сектор, организирана около производството, преноса и дистрибуцията на практика нe е променена през последните 50 години. Въпреки това технологичните промени в областта на възобновяемата енергия и информационните технологии имат потенциала напълно да изменят електроенергийния сектор. Днес възобновяемата енергия, разпределеното производство и съхранението на енергия се развиват много бързо в развитите пазари и позволяват влизането на нови пазарни участници от по-малък мащаб. ЕЙ И ЕС е пионер в тази революция. Наскоро компанията ни основа ново подразделение за разпределено производство, което да разработи предложения за пазарите, в които компанията упражнява дейност. ЕЙ И ЕС е също така световен лидер в областта на съхранение на енергия и предложи тази технология за съоръжения, обслужващи мрежата, още през 2008 година. В момента компанията изгражда два проекта за съхранение на енергия, всеки с 20 мегавата гъвкав капацитет, в Северна Ирландия и в Холандия. Компанията разглежда възможностите за прилагане на този проект и в България.  


4. България от дълго време подготвя своето преминаване към либерален енергиен пазар, съгласно изискванията на ЕС, но дори и формално това се оказва трудна задача. Какви стъпки са необходими за това?

Прилагането на пазарната либерализация е важна стъпка от трансформирането на българския енергиен сектор, която ще доведе до несъмнено повишаване на сигурността и ценовата конкурентоспособност на сектора. Важни стъпки в този процес са създаването на търговска платформа, на която пазарната цена да бъде определяна от търсенето и предлагането, както и структурирането на пазара по начин, който да вкючва приспособяването на съществуващите проекти с дългосрочни договори за изкупуване или преференциални цени.

5. Възможен ли е фалит на НЕК? Какъв ще е ефектът от евентуалния фалит?

Фалитът на НЕК не е желан, тъй като това ще доведе до дестабилизация на електроенергийния сектор и може да има негативно влияние върху цялата икономика. Добре работещият електроенергиен сектор е важен фактор за икономиката на България.
Проблемите, които НЕК среща, водят до повече несигурност в сектора, което влияе като цяло неблагоприятно върху доверието на инвеститорите в страната.

6. AES България е инициатор на много социално отговорни проекти и програми за опазване на околната среда. Какво можем да очакваме в бъдеще?


Мисията на ЕЙ И ЕС е да подобрява живота на общностите, в които работим. Съгласно нашата мисия, ЕЙ И ЕС провежда многообхватна програма за Корпоративна социална отговорност. От стъпването си на българския пазар през 2001 година, ЕЙ И ЕС е инвестирал повече от 7 милиона лева в дейности по линия на КСО, най-вече в областта на инфраструктурата, образованието и здравеопазването. Сред нашите проекти е реконструкцията на главната улица в град Гълъбово, където е разположен ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“. През юни 2015 година ЕЙ И ЕС и община Гълъбово подписаха договор за реконструция на Младежкия център в града, който ще предостави на местната общност най-модерните съоръжения за спорт и културни развлечения. В областта на проектите за опазване на околната среда ЕЙ И ЕС спазва най-високите стандарти при работата на съоръженията си и като резултат от тези усилия наскоро завърши, без каквито и да било забележки, за девета поредна година, одитът на компексното разрешително на ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Марица Изток 1“.

Реклама

Още от новини:

  • Подплатени ботуши с връзки VS стилни ботуши над коляното

    Новите зимни тенденции са вече тук! Зимата идва, а с нея и много нови възможности за стилни аутфити. Deichmann представя новите есенно-зимни тенденции, които се отличават с голямо стилово разнообразие и забележителни модели. Характерно за тенденци...

Коментари

Реклама

Представяме ви:

Още съвети: