„Лидерство“  е притегателната дума за нашия век

Вярвам, че голяма част от днешните източноевропейски държави ще се превърнат в „икономически двигатели“ в бъдеще, коментира Джерард  О`Донован пред b2b Media.

Почетният Президент на Международния институт по коучинг и менторство (IIC&M) Джерард О`Донован е на посещение в България през месец октомври. Освен семинари  и срещи с коучинг общността в София, за първи път програмата му включва събитие, предназначено специално за бизнес лидери.

Освен почетен президент на IIC&M О`Донован е главен изпълнителен директор на The ALPHA Group (бизнес организация за развитие и подкрепа на мениджмънт в малкия и среден бизнес  в 21 държави) и основател на Noble-Manhattan Group – най-дълго съществуваща европейска организация, предлагаща коучинг и обучаваща професионалисти по коучинг.

Г-н О`Донован, защо в днешно време мениджърите се стремят толкова усилено към придобиване на лидерски умения?

„Лидерство“  определено се превърна в притегателна дума за нашия век - днес съществуват повече книги за лидерство, от когато и да било, а мнозинството големи мултинационални компании създават свои собствени програми за развитие на лидерския потенциал. Тази тенденция се пренася върху по-малките фирми и намира отражение в обществото като цяло.

Повечето ръководители на отдели „Човешки ресурси“ търсят новите мениджъри вътре в своите организации. Погледът им е насочен към хора, които притежават определени лидерски умения и потенциал. Всъщност, наблюдават се известни промени в процеса на подбор в глобален план, като стремежът е да се подпомогне идентифицирането на бъдещи лидери.

Какви са най-ефективните начини да се разкрие лидерският потенциал на човек?

Не съществува един единствен подход за това. Пътищата са много. За жалост в съвременния бизнес като че ли се стремим да претрупаме хората с правила и с това само ограничаваме потенциала им.

Истинският начин за разкриване на лидерите, е да разчистим всичко излишно от пътя им и да им позволим да проявят автентичната креативност, която носи всеки от нас.

Точно тук коучингът е изключително мощен инструмент – той е насочен изцяло към освобождаване на потенциала на личността и към подпомагане на хората да се превърнат в най-доброто, на което са способни.

Разкажете ни повече за Вашия опит като коуч и треньор на бизнес лидери.

За мен е удоволствие, че съм имал възможност да участвам в обучението на общо над 23 000 жени и мъже като коучове от 28 различни държави. Работя също със собственици на малък и среден бизнес от 18 държави, като ги подпомагам в развитието на компаниите им. Самият аз ръководя пет отделни международни бизнес линии.

Ето защо като цяло през последните 20 години съм имал честта да спечеля доверието на значим брой бизнес лидери от множество индустрии и да ги подкрепя в изграждането и растежа на компаниите им.

Каква е тайната на коучинга? Защо той е толкова ефективен инструмент за развитие на хора в бизнес организации?

Няма конкретна тайна. Но, ако се налага да се спра на едно нещо, то това би било интензивното слушане. Това е ситуация, в която хората наистина имат партньор до себе си. Човек, който демонстрира 100% внимание, вслушва се истински и проявява съпричастност към всяко казано нещо. А след това партньорът работи с тях и им помага да постигнат целите си във всички житейски сфери – това е наистина невероятно преживяване.

Затова организации по целия свят прегърнаха коучинга и това ни превърна във втората най-бързо развиваща се индустрия на планетата.

Имате ли впечатления от мениджъри и бизнес лидери в България и Източна Европа?

Разбира се. Впечатленията ми от работата с мениджъри и собственици на бизнеси от Източна Европа и България са много позитивни. Според мен тези хора са изключително отворени към нови идеи, подходи и методи, а мнозина са готови да работят усилено за придобиване на коучинг умения.

Действително вярвам, че голяма част от днешните източноевропейски държави ще се превърнат в „икономически двигатели“ в бъдеще.

Работили сте с много хора по света. Смятате ли, че лидерите в бизнеса (или политиката) се различават значимо в различните държави?

Според мен за жалост политическите лидери не са склонни към промени и не се различават особено. Тъжният ми опит сочи, че повечето лидери се озовават в политиката не водени от мотива да помагат на другите, а по-скоро търсейки пътища да удовлетворят собствените си стремежи.  

Бизнес хората по света обаче са много по-различни – те са водени от собствените си цели и своята страст. Сред тях има истински лидери, готови да построят организации и наистина да работят в името на някаква общност.  

Работата с тези мъже и жени е истинско удоволствие за мен. Но странно защо, ако трябва да кажа дали се различават значително в отделните държави, бих отговорил категорично с „не“.

Казват, че днес светът отчаяно се нуждае от лидери. Ще се съгласите ли?

Напълно. Съществува голям дефицит на това, което аз наричам „истинско лидерство“ в днешния свят. Можем да се убедим в това само като погледнем във вестниците и си пуснем телевизора.

Когато икономиката и финансите са в беда един от очевидните начини това да се преодолее, е подкрепата към малкия и среден бизнес. Това са организации със служители между 20 и 300 души, като всъщност около 75% от активното население в повечето държави работи за такива малки и средни бизнеси.  

Подкрепяйки изграждането и развитието на малък и среден бизнес, ние допринасяме за разрешаването на редица проблеми, свързани с безработицата и доходите в обществото. За съжаление все още повечето правителства влагат времето и усилията си в подкрепа на големи мултинационални корпорации, които разполагат със солидно лоби, а не в полза на по-малки организации.

Реклама

Още от новини:

  • Подплатени ботуши с връзки VS стилни ботуши над коляното

    Новите зимни тенденции са вече тук! Зимата идва, а с нея и много нови възможности за стилни аутфити. Deichmann представя новите есенно-зимни тенденции, които се отличават с голямо стилово разнообразие и забележителни модели. Характерно за тенденци...

Коментари

Реклама

Представяме ви:

Още съвети: