Световни величия в първия кино-литературен фестивал у нас
Жаклин Вагенщайн е Магистър по културология и филология от Сорбоната, и Доктор по хуманитарни науки на Иналко и НБУ. В професионалната си кариера е била куратор на европейски фестивали и активен партньор в екипите на различни културни институти в т.ч. Френски национален център за книгата и Международното бюро на френското книгоиздаване.
 
Oт 2005 година е Директор издателски стратегии в ИК „Колибри”. Под нейно ръководство всяка година „Колибри“ публикува 150 нови заглавия и организира около 100 срещи с автори, премиери и други културни събития.
 
Понастоящем е зам.-председател на УС на Асоциация „Българска книга”. Директор на кино-литературния фестивал СинеЛибри. Член на консултативния съвет на Национален Център за Книгата към НДК.

С какво ще ни впечатли първият кино-литературен фестивал CineLibri?

Преди всичко с неповторима атмосфера, с присъствието на световни величия като голямата звезда на новата италианска литература Маргарет Мацантини, която няма роман, останал незабелязан от критиката, с гостуването на знаковия италиански актьор и режисьор Серджо Кастелито, благодарение на когото книгите на Мацантини се преродиха на екрана и спечелиха цели легиони почитатели! У нас пристига и кралят на психологически нюансирания трилър Дъглас Кенеди, носител на най-високото литературно отличие на Франция – кавалер на ордена за литература и изкуство. Очакват ви филмови прожекции, съпроводени с емоционални дискусии, хепънинги, коктейли и подписване на книги. Концепцията за самия фестивал е уникална по рода си и обещава да създаде прекрасни емоции на територията на две от най-обичаните изкуства едновременно - киното и литературата.

С какво пътят от белия лист до големия екран е интересен и как той променя произведенията?

Киноадаптациите генерират допълнителен интерес към литературните произведения, популяризират „тежки” литературни класики, носят специфична наслада заради визуалното преживяване, позволяват на читателя да погледне писаните истории от различен ракурс.

Всеизвестна е оценката, че рядко филмовата екранизация достига художествените качества на литературното произведение, от което е вдъхновена – споделяте ли това мнение? 

Да. И в това се състои една от амбициите на CineLibri – да обърне вниманието на широката публика към сполучливите екранизации на майсторски литературни произведения, да насърчи интереса към стойностната литература и към киното, което вдъхновява.

Лично вие на коя творба от настоящия фестивал сте фен?

На всички, на всяка по различен начин. Имам специално отношение към екранизациите на романите на, Кундера, Капоти и Маргарет Мацантини...  Селекцията ни е наистина великолепна. Избрали сме най-доброто за първото издание. За второто издание се надяваме на нови екранизации и вече имаме някои идеи кои ще бъдат те.

Поставяте си амбицията CineLibri да стане ежегоден фестивал, имате ли  вече планове за следващото издание? 

Да! Амбицията ни е CineLibri да се превърне в традиционен празник на книгите и киното, вдъхновено от тях, на симбиозата между две от най-обичаните и най-въздействащи изкуства в света! Фактът, че фестивалът е единствен като концепция на световната сцена ни амбицира от догодина да го направим международен.

Има ли аналог на фестивала в световен мащаб?

Проучванията ни сочат, че точно такъв фестивал, с такъв тип концепция няма, поне на този етап.

Как се разви ИК "Колибри" за последния четвърт век, тъй като тази година празнувате своя 25-годишен юбилей?

Изминахме много път, работихме с жар и замах, постигнахме резултати, които могат само да ни радват. Пазим скъп спомен за всяка отделна среща, за всеки читател, който ни е благодарил, за всяко съприкосновение с хубава книга. Днес спокойно можем да заявим, че „Колибри” е мерило за професионализъм в бранша у нас. Работим с дългогодишни партньори, имаме в актива си множество заслужени отличия, а портфолиото ни обхваща заглавия и автори, с които всяко световно издателство би могло единствено да се гордее. Да не забравяме, че „Колибри” се лансира и в организиране на много културни събития, разпространение на е-книги, иновации в областта на книгоиздаването, а сега и във фестивалите. Подготвяме за годишнината и едно изложба "Мостът на влюбените в книгите", с която много се гордеем.

Реклама

Още от новини:

  • Подплатени ботуши с връзки VS стилни ботуши над коляното

    Новите зимни тенденции са вече тук! Зимата идва, а с нея и много нови възможности за стилни аутфити. Deichmann представя новите есенно-зимни тенденции, които се отличават с голямо стилово разнообразие и забележителни модели. Характерно за тенденци...

Коментари

Реклама

Представяме ви:

Още съвети: