Очакваме фасилити мениджмънт бизнесът да расте с 20% годишно
"Тенденциите на пазара са за ръст на бизнеса с около 20% на годишна база, до достигане на нивата в европейските държави лидер в този сектор" коментира Бисера Иванова в специално интервю за b2b Media.
 
Бисера Иванова e изпълнителен директор на Фасилити оптимум България АД. Има 16 години опит във фасилити мениджмънта. Преди това е Фасилити Директор в Овергаз. Лектор, преподавател и автор на статии по фасилити и пропърти мениджмънт.
 
1. Фасилити мениджмънтът е важна част от жизнения цикъл на една сграда (проект, строителство, управление). Как може той да удължи живота й?

Важно е да се знае, че професионалната фасилити мениджмънт компания поема изцяло поддръжката на дадена сграда. Вече много собственици на голям сграден фонд решават напълно да поверят тази дейност, защото професионалната поддръжка дава осезаемо по-добри резултати. Правилната поддръжка удължава живота на сградата и забавя естествения процес на амортизация. В жизнения цикъл на една сграда разходите по експлоатация са 76%, а разходите за строителство – 20%. Този факт определя най-точно необходимостта от професионални фасилити услуги. Ние се занимаваме с цялата палитра от фасилити услуги - поддръжката на системите и съоръженията, почистването, озеленяването, охраната, почистване на външните фасади, дезинсекция и т.н.

По-важното в случая обаче е, че нашите услуги на практика спестяват значителни разходи на клиентите, тъй като пакетната услуга излиза по-изгодна, не само като пари, но и като време, от разпределението на поддръжката между различни изпълнители. Средствата, които една сграда може да спести от поддръжка, използвайки професионална фасилити мениджмънт компания, стигат до 20%. Най-незаменима обаче е възможността нашият клиент да получи професионална консултация от какво конкретно се нуждае сградата, която обитава.

2. Как виждате развитието на фасилити мениджмънта в бъдеще?

Фасилити мениджмънт бизнеса в съвременното управление и поддръжка на сгради  е неизменно свързан, както с развитието и приложението на новите технологии в тези процеси така и с екологичните изисквания на ново информационно общество.
Интегриране на смарт технологии с устойчиви решения и зелени политики е бъдещето на фасилити мениджмънта според нас!

3. Коя е най-често срещаната грешка при фасилити мениджмънта в България?

Като грешка бих дефинирала липсата на ползването на професионалните услуги на фасилити мениджмънт компания и резултатите, които следват. Проблемите, които възникват като резултат от недобрата поддръжка на сградите, рано или късно изкристализират.

За радост, може да се каже, че браншът в България се развива. Доказателство за това е фактът, че броят на фасилити компаниите се е увеличил 3 пъти през последните години, като половината от тях са изцяло български дружества. Очакванията са бизнесът да расте с около 20% на годишна база, като постепенно се приближава до нивата в старите европейски държави, считани за лидер в този сектор. Въпреки това фасилити мениджмънтът е все още млад бизнес и не е достатъчно познат сред представителите на бизнеса като комплексна интегрирана услуга.

Реклама

Още от новини:

  • Подплатени ботуши с връзки VS стилни ботуши над коляното

    Новите зимни тенденции са вече тук! Зимата идва, а с нея и много нови възможности за стилни аутфити. Deichmann представя новите есенно-зимни тенденции, които се отличават с голямо стилово разнообразие и забележителни модели. Характерно за тенденци...

Коментари

Реклама

Представяме ви:

Още съвети: